Σήμερα 07 Νοεμβρίου στο συγκρότημα του Θαλασσσόμυλου υπήρχε κινητικότητα από νωρίς το πρωί.  Στο χώρο βρισκόταν ο  Αντιδήμαρχος Εργων του Δήμου Αργοστολίου Διονύσης Μινέτος και ο πολιτικός μηχανικός Οθων Φιλιππάτος.

Ζητήσαμε από τον Αντιδήμαρχο Διονύση Μινέτο να μας ενημερώσει για τον σκοπό της παρουσίας τους εκεί και πως προχωράει η υπόθεση «Θαλασσόμυλος», ένα   κτιριακό συγκρότημα που η  δημοτική αρχή του πρωην Δήμου Κεφαλονιάς επί δέκα χρόνια το είχε εγκαταλείψει και που όχι μόνο αδιαφόρησε για την αξιοποίησή του αλλά ούτε καν το μετέγραψε στο δημοτικό περουσιολόγιο.  Και αν έχουμε κάνει δημοσιεύματα στο Kefaloniaprees για τον  Θαλασσόμυλο όλα τα προηγούμενα χρόνια . (Διαβάστε εδώ )

Αλλά σήμερα ας αφήσουμε τον Αντιδήμαρχο Διονύση Μινέτο να μας μιλήσει για το που βρισκόμαστε με την υπόθεση του Θαλασσόμυλου.

Διονύσης Μινέτος, Αντιδήμαρχος Εργων
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΙΝΕΤΟΣ : Σήμερα γίνεται αποτύπωση των κτιρίων στο Θαλασσόμυλο ο οποίος είναι όπως ξέρετε, δημοτική περιουσία..  Η αποτύπωση χρειάζεται  για την νομιμοποίησή του συγκροτήματος προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες  δήλωσής του ως δημοτική περιουσία.  Το συγκρότημα έχει κάποια τμήματα αυθαίρετα, έχει μεν οικοδομική  άδεια αλλά ορισμένα κτίρια του είναι αυθαίρετα και πρέπει να νομιμοποιηθούν.

 Ο θαλασσόμυλος έχει περάσει από την ΕΤΑΔ της οποίας ήταν περιουσιακό στοιχείο , στον ενιαίο πρώην Δήμο Κεφαλονιάς το 2012 με ΦΕΚ , αλλά δεν δυστυχώς δεν  ολοκληρώθηκε  η μεταγραφή του ακινήτου στην περιουσία του Δήμου Κεφαλονιάς.   Υπήρχε μια μεγάλη εκκρεμότητα η οριοθέτηση του αιγιαλού και της παραλίας , την οποία δεν έκανε ο δήμος Κεφαλονιάς .  Την έκανε   ο νέος δήμος Αργοστολίου, και έχουμε ολοκληρώσει το  τοπογραφικό διάγραμμα με την συμβολή της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου και του τοπογράφου της Γεράσιμου Φιλιππάτου.  Είχατε και στο kefaloniapress το σχετικό ρεπορταζ άλλωστε. (Διάβασε εδω).

Εμείς, η  νέα δημοτική αρχή  Αργοστολίου, παραλάβαμε ένα κτίριο μετέωρο νομικά . Προσπαθούμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα να το νομιμοποιήσουμε ώστε να μπορέσουμε να το εντάξουμε στο  περουσιολόγιο του Δήμου Αργοστολίου. Αυτό είναι το πρώτο βήμα.

Στη συνέχεια , σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του πρ. δήμου Κεφαλονιάς θα πρέπει να γίνει Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Για να φθάσουμε όμως μέχρι εκεί απαιτούνται και άλλες μελέτες πχ  μελέτη για τη λειτουργία του ως Μουσείο. Κοιτάξτε  την κατάσταση των κτιρίων… Ξεκινάμε από το μηδέν. Δεν βρήκαμε  τίποτε στον φάκελό του πέρα της οικοδομικής άδειας, αναζητήσαμε έγγραφα ακόμα και σε ιδιωτικά γραφεία μηχανικών , δεν βρήκαμε τίποτε..

Ο Θαλασσόμυλος είναι ενα μοναδικό κτίριο, σε μια προνομιακή θέση , εγκαταλελειμμένο δέκα χρόνια. Το έχει διαβρώσει η υγρασία και η αλμύρα.. Κοιτάξτε πόσες καταστροφές.. Πολύ μεγάλες καταστροφές..  Και δεν είναι μόνο ότι βλέπει ο μάτι .. Το συγκρότημα  θα σκαναριστεί και επιπλέον θα κάνουμε και λήψεις «καρότου» για να δούμε την στατική του επάρκεια.

Μετά από όλα όσα θα χρειαστούν για να έχουμε την πλήρη εικόνα των προβλημάτων του συγκροτήματος θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη μελέτη προκειμένου να λειτουργήσει ως Μουσείο με χώρους αναψυκτηρίου κλπ.

Είναι ένα έργο που θα μας απασχολήσει σε όλη τη διάρκεια της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής για να το φέρουμε σε έναν λογαρισμό ώστε μετά να διεκδικηθεί η χρηματοδότηση του έργου και κάποια στιγμή το Αργοστόλι να παραλάβει ένα κτίριο – πολυχώρο αφιερωμένο στο Περιβάλλον του νησιού μας και στον Πολιτισμό, κατέληξε ο κ. Μινέτος.

Ρεπορταζ: Ελένη Δ. Χιόνη

To συγκρότημα του Θαλασσόμυλου σήμερα 07 11 2019