«Η χώρα, που δεν προστατεύει τους ξένους, γρήγορα θα χαθεί»

«Η χώρα, που δεν προστατεύει τους ξένους, γρήγορα θα χαθεί»

Τις τελευταίες μέρες μετά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για ισοκατανομή των προσφύγων και στις δεκατρείς περιφέρειες επικρατεί μια σύγχυση στους πολίτες της Κεφαλονιάς. Αυτό γίνεται φανερό στον καθένα από εμάς, χωρίς αμφιβολία, μέσα από συζητήσεις, ακόμα και από άρθρα στις τοπικές ιστοσελίδες. Πολλοί αναρωτιόνται αν είμαστε έτοιμοι ως νησί και κατ’ επέκταση ως χώρα να δεχτούμε και να φιλοξενήσουμε τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων. Η απάντηση είναι απλή.

Πρέπει και οφείλουμε ως τοπική κοινωνία και ως κράτος γενικότερα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες φιλοξενίας αυτών των ξεριζωμένων ανθρώπων. Το καθήκον για αλληλεγγύη, για συμπόνια, για βοήθεια, είναι καθρέφτης της Δημοκρατίας και κατά πόσο τελικά αντέχουμε το δημοκρατικό πολίτευμα εκεί που γεννά δυσκολίες. Λέγοντας «δυσκολίες» εννοώ την έλευση αυτών που χαρακτηρίζονται από μερικούς «διαφορετικοί», «ξένοι», η οποία έλευσή τους μας ξεβολεύει από το ήρεμο περιβάλλον μας. Είμαστε αλληλέγγυοι μόνο όταν αυτοί οι «ξένοι» δεν έρχονται στον τόπο μας, δεν είμαστε ρατσιστές όταν αυτοί οι «ξένοι» δεν ζουν και δεν δραστηριοποιούνται στον τόπο μας, είμαστε πολλά «όμορφα» πράγματα μόνο όμως στα λόγια.

Αυτά τα λόγια, ήρθε η στιγμή να τα κάνουμε πράξεις, δίνοντας σε αυτούς τους ανθρώπους ό,τι θα είχαν αν λειτουργούσαν ορθά αυτές οι αποτυχημένες κοινωνίες, από τις οποίες δραπέτευσαν είτε από επιλογή ή υπό απειλή βίας. Οι άνθρωποι αυτοί ζητούν από εμάς μόνο να αντιμετωπιστούν με αξιοπρέπεια και ο χώρος που θα φιλοξενηθούν να είναι ένας χώρος επικοινωνίας, και όχι να τους αντιμετωπίσουμε αφ’ υψηλού σαν να κάνουμε φιλανθρωπία ή ακόμα χειρότερα να τους αντιμετωπίσουμε εχθρικά. Τελικά, μόνο αν προστατέψουμε αυτούς που τρέπονται σε φυγή και μόνο αν αποδεχτούμε τις ευκαιρίες συνύπαρξης και σύμπραξης με τους πρόσφυγες, θα μπορέσουμε να γίνουμε μια πραγματικά δημοκρατική χώρα και ειδικότερα ένας φιλόξενος τόπος, γεμάτος αλληλεγγύη και σεβασμό προς τον συνάνθρωπό μας.

Μια αγανακτισμένη, με αίσθημα δικαίου πολίτης.

SHARE

2 Σχόλια

  1. Συγχαρητήρια για το επίπεδο σκέψης και τις θέσεις σας. Γι αυτό θα έπρεπε να αναφέρετε και το όνομά σας. Τα ανωτέρω σας τιμούν αναμφισβητητα.

  2. καλημέρα σας αγαπητή κυρία,σέβομαι την αγανάκτηση σας και για αυτό το λόγο θέλω να σας κάνω μια πρόταση,αφήστε κατά μέρος την αγανάκτηση γιατί είναι κακή σύμβουλος όταν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί στην κρίση μας.έχετε καθόλου σκεφτεί ότι το χειμώνα τα πράγματα κρυώνουν όταν τα πιάνουμε στα χέρια μας είναι παγωμένα,βρεγμένα.αρκετοί από τους πολίτες αυτής της χώρας μένουν έξω,θέλω να πιστεύω σε στεγασμένους χώρους,χωρίς όμως να γίνετε εφικτό για όλους.το κράτος που υποτίθεται ότι φροντίζει τους πολίτες είναι αδρανές αλλά μόνο με τους ανθρώπους που είχαν την ατυχία να είναι πολίτες αυτής της δύστυχης χώρας.η αγάπη είναι όμορφο συναίσθημα αλλά όταν δίνεται απλόχερα προς κάθε κατεύθυνση,στην περίπτωση που δεν γίνεται αυτό αλλά περιορίζεται σε μερικούς μόνο τότε είναι υποκρισία.τραγικό αυτό και κατακριτέο νομίζω αν θέλετε να είμαστε έστω άνθρωποι,η δημοκρατία είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη το άριστο πολίτευμα,αλλά πολύ ευαίσθητο,την στιγμή κατά την οποία υπάρχουν πολλών ειδών άνθρωποι σε αυτή την χώρα.αν ένα κράτος λοιπόν δεν δείχνει τον πρέποντα σεβασμό σε όλους όσους κατοικούν μέσα στα όρια της επικράτειας του καλύτερα να διαλυθεί,για να μην προλάβει να μολύνει με το παράδειγμα του κανέναν.-

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο