Την  Πέμπτη  21 Νοεμβρίου στα Εισόδια της Θεοτόκου το Κεφαλονίτικο τραπέζι συνηθίζει να έχει μπουρμπουρέλια.  Είναι ευκαιρία να τηρήσουμε το έθιμο γιατί εκτός των άλλων πρόκειται για super food.

Πρώτα από όλα κοιτάξετε στο ντουλάπι της κουζίνας να δείτε τι έχετε από όσπρια και στη συνέχεια συμπληρώνετε.

Σας καταγράφω τι όσπρια χρησιμοποιούμε στα μπουρμπουρέλια και εσείς ανάλογα τα γούστα σας διαλέγετε και κανονίζετε τις αναλογίες: Ρεβίθια, φακές, κουκιά, σιτάρι, καστανό ρύζι, μπιζέλια, καλαμπόκι, φάβα. Για τους εναλλακτικούς πάει και η κινόα.

Τα πλένουμε καλά και μετά τα αφήνουμε να μουλιάσουν τουλάχιστον 48ώρες σε νερό εμφιαλωμένο.

Τα βράζουμε με το νερό τους, δεν το πετάμε. Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά των σπόρων. Το ότι «φέρνει» φούσκωμα είναι ένας μαγειρικός μύθος.

Βράζουμε τα όσπρια με 1-2 καρότα, σέλινο, φύλο δάφνης, σπόρους κόλιανδρου και ξερό κρεμμύδι.

μπουρμπουρελια

Τα σερβίρουμε χυλωμένα με μπόλικο λεμόνι.

Για όσους κάνουν διατροφή και απέχουν από όξινα, μπορούν να δοκιμάσουν το μπαχαρικό σουμάχ. Είναι ένα κόκκινο μπαχαρικό το οποίο έχει όξινη γεύση και αντικαθιστά το ξύδι και το λεμόνι. Θα δώσει και ένα υπέροχο κόκκινο χρώμα στο πιάτο σας. Για όσους αγαπάτε τα καυτερά μια κόκκινη καυτή πιπερίτσα μέσα ή μπούκοβο θα νοστίμευε περισσότερο το πιάτο σας.

Θυμάμαι τη προγιαγιά μας να τρώει τα μπουρμπουρέλια της και αντί κουτάλι να χρησιμοποιεί φέτες απο κρεμμύδι!

Τα μπουρμπουρέλια τα συνοδεύουμε με παστό ψάρι. Οι παλιοί Κεφαλονίτες είχαν αυτή την ημέρα  ρέγγο (σκουράτζο)   παστό, καψαλισμένο σε φλόγα και σερβιρισμένο με μπόλικο νιό λαδάκι και λεμόνι.

(οι φωτογραφίες είναι του Διονύση Φραγκισκάτου)

Tα μπουρμπουρέλια είναι ένα έθιμο που κρατάει από τη μυθική Ελλάδα ως προσφορά στη θεά Δήμητρα το οποίο εκχριστιανίστηκε στο πέρασμα των αιώνων.

Για όσους δεν έχουν χρόνο για μαγειρέψουν τα μπουρμπουρέλια μπορούν να τα αγοράσουν έτοιμα. Το εστιατόριο του Τζιβρά στην αγορά, τιμάει το έθιμο με μια κατσαρόλα μπουρμπουρέλια που γίνονται ανάρπαστα! Προλάβετε!

***

SHARE

Σχόλιο

  1. Τα Εισοδια της Θεοτοκου ειναι στις 21 Νοεμβριου.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο