Άκρως βροχερός ήταν ο φετινός Νοέμβριος καθώς σύμφωνα με τις καταγραφές του Μ/Σ Φαρακλάτων σημειώθηκαν 275 mm βροχής που αντιστοιχούν σε 275 τόνους νερού ανά στρέμμα….!!!

Μάλιστα οι βροχές και οι καταιγίδες που εκδηλώθηκαν κάποιες ημέρες ήταν τόσο έντονες που προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές του νησιού μας όπως η Αγία Ευφημία και το Νύφι.

Η φετινή ποσότητα νερού είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τα τελευταία οκτώ χρόνια με το 2013 να κατέχει την πρώτη θέση με 343mm ενώ στην 3η θέση είναι τα 268mm που είχαμε το 2016.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το φθινόπωρο του 2018(Σεπτ-Οκτ-Νοε) είχαμε συνολικά 148mm βροχής οπότε μπορεί να καταλάβει κανείς το μεγάλο όγκο νερού που σημειώθηκε το φετινό Νοέμβριο.

Επίσης έχει παρατηρηθεί τα τελευταία τρία χρόνια ότι το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο έχουμε πολύ μικρές ποσότητες βροχής συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη και ίσως αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του φετινού Νοεμβρίου ήταν ότι δεν είχαμε καθόλου μονοψήφιες θερμοκρασίες καθώς η ελάχιστη που καταγράφηκε ήταν 10,7 βαθμούς Κελσίου ενώ άλλες χρονιές ο υδράργυρος έπεφτε πιο χαμηλά………σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι ήταν ένας ήπιος μήνας χωρίς ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές.

Από πλευράς ανέμων οι νοτιάδες κυριάρχησαν και μάλιστα είχαμε και ημέρες με απαγόρευση απόπλου των πλοίων καθώς οι εντάσεις τους άγγιξαν τα 9-10 μποφόρ.

Το 2018 τα πρώτα χιόνια στον Αίνο εκδηλώθηκαν στις 11 Δεκεμβρίου θα επιβεβαιωθούν άραγε κάποιες προβλέψεις που δείχνουν κάτι ανάλογο μεταξύ 10-15 για το φετινό μήνα…???

 

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο