Το παλιό Αργοστόλι σιγά – σιγά χάνεται… Οι άνθρωποί του φεύγουν για να μείνουν στις αναμνήσεις μας.. Εφυγε χθες η Κική Λεγάτου η πρώτη επαγγελματίας κομμώτρια του Αργοστολιού, η κοπέλα που έφερε τον μοντέρνο αέρα στο Αργοστόλι την δεκαετία του ’60..  Το κομμωτήριό της ήτανε στο Λιθόστρωτο στη γωνία με την μικρή κάθετη οδό Βανδώρου..

Η Κική εφάρμοσε για πρώτη φορά την περμανάντ , τότε ήταν μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία με μεταλλικά τσιμπιδάκια στα μαλλιά που καιγόσουν κάτω από το σέσουάρ..  Όταν πήγαινα να πάρω τη μάνα μου ή τη θεία μου την Ελένη σπαβεντάριζα με όλα εκειά τα πράματα στο κεφάλι τους και την έντονη μυρωδιά του φάρμακου..  Ουτε που είχα περάσει τη πόρτα. Από το τζάμι κοίταα.

Όμως η Κική ήταν διάσημη και για τσου κότσους που έκανε στα κορίτσια και κυρίως στις νύφες.

Απίστευτοι , περίτεχνοι κότσοι που για να μην τσου χαλάσουνε τα κορίτσια κοιμότανε καθιστές..

Ορκίστηκα να μη κάμω κότσο ποτέ..  Ασε εκιες τσι ιστορίες και τσι πλάκες που κάνανε οι μεγαλύτερες στα κορίτσια για κατσαρίδες που κάνουνε φωλιές στους κότσους..

Η Κική συμπλήρωνε με την τέχνη της την γκλαμουριά μιας μεσαίας τάξης του Αργοστολιού που με χίλια βάσανα άρχιζε να ορθοποδεί μετά τους σεισμούς..  Το κομμωτήριο της Κικής ήρθε στ’ Αργοστόλι μαζί με τα μαθήματα για παστίτσιο τση Φάνταινας της αδελφής του Μακαριστού Μητροπολίτη Βουή, και την art de la table της Μικρασιατισσασ κυρίας Αννας συζύγου του αείμνηστου γιατρού Λουκιανού Δανάλη..

Ηταν η πολυτέλεια στη μικρή κοινωνία του Αργοστολιού..Εκει ου ξεσκαγανε οι γυναίκες απο τσι δουλιές ..  Ε, δεν πήενες και συχνά . Όταν ήτανε για κανένα γάμο ή στο προξενιό..  Βέβαια οι κυρίες της αστικής τάξης -κυρίως παραμπαστές από γάμους- πηγαινανε κάθε βδομάδα, ευτυχώς για την Κική..

Η Κική που το κομμωτήριό της έχει συνδεθεί στο παιδικό μου μυαλό με «βασανιστήρια» ομορφιάς ,  η Κική των ευτυχισμένων ημερών και της χαράς,  έφυγε… Και η ομορφιά στη πόλη μας ξεθώριασε…   Στο καλό αγαπημένη μας Κική.. Στο καλό!

Ε.Χ.

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο