Οι γιορτές στο πλοίο…

Οι γιορτές έρχονται μαζί με τους φωτεινούς στολισμούς των πόλεων, τις βόλτες και τα ψώνια στα μαγαζιά, τις διακοπές σε χειμερινούς προορισμούς και φυσικά ρεβεγιόν με οικογένεια, φίλους και όμορφες στιγμές ζεστασιάς και γαλήνης για όλους.

Αυτή όμως, δεν είναι η πραγματικότητα και η εικόνα των γιορτών για τους ανθρώπους που αυτές τις ημέρες είναι μπαρκαρισμένοι και ταξιδεύουν μακριά από τα σπίτια και τις οικογενείες τους. Για εκείνους δεν υπάρχουν ούτε φωτεινοί στολισμοί, ούτε βόλτες και φυσικά ούτε διακοπές και συνεστιάσεις με οικογένεια και φίλους παρά μόνο η καθημερινότητα του πλοίοιυ και κάποιες στιγμές επικοινωνίας με τα δικά τους πρόσωπα. Όσοι ανήκουν στο ναυτικό επάγγελμα έχουν σίγουρα περάσει κάποια στιγμή γιορτές στο πλοίο και όλοι γνωρίζουμε πως είναι να ζεις αυτές τις οικογενειακές γιορτές μακριά από τους δικούς σου ανθρώπους είτε στη μέση του πουθενά είτε σε κάποιο λιμάνι κάνοντας operation και φυσικά λόγω της φύσης της εργασίας όλοι να είναι σε εγρήγορση κάνοντας βάρδιες και μη. Όπως, αντίστοιχα και οι οικογένεις των Ναυτικών γνωρίζουν πολύ κάλα πως είναι να περνούν οι γιορτές με το αγαπημενό τους πρόσωπο μακριά.

Το ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ της Levante Ferries στολισμένο για τσι γιορταδες 2019-2020

Στο πλοίο τα καπνιστήρια και οι τραπεζαρίες θα στολιστούν, η κουζίνα θα βάλει τα δυνατά της για να παρασκευάσει τα παραδοσιακά γλυκίσματα και να προετοιμάσει τα γιορτινά τραπέζια ώστε να μεταφερθεί το κλίμα των εορτών και μια «σπιτική αίσθηση» μέσα στο πλοίο. Το πλήρωμα θα βρεθεί να κάνει ρεβεγιόν σε ένα στρωμένο τραπέζι, καιρού επιτρέποντως βέβαια, σε μία προσπάθεια μετριασμού της μοναξιάς που όλοι νοιώθουν εκείνες τις ημέρες, σκεπτόμενοι ο καθένας οικογένειες και αγαπημένα πρόσωπα και φυσικά πόσα θα μπορέσουν να κάνουν μαζί τους αφού ξεμπαρκάρουν. Εκείνες τις ώρες αναπόφευκτα σε πλημμυρίζουν αυτές οι σκέψεις ακόμα κι αν προσπαθείς να μην το δείχνεις. Φυσικά, θα υπάρχουν και κάποιοι, που την ώρα του ρεβεγιόν θα είναι στη βάρδια και δεν θα μπορέσουν να βρεθούν ούτε σε αυτό το γιορτινο τραπέζι. Σίγουρα κάποιοι συνάδελφοί τους θα τους σκαντζάρουν έστω για λίγο για να μπορέσουν να γευτούν και εκείνοι κάτι από τα γιορτινά εδέσματα και να βρεθούν λίγο με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος. Ακόμα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για αυτούς που βρίσκονται στο λιμάνι θα είναι περίεργες ημέρες αφού το εκάστοτε operation θα απαιτεί την πλήρη συγκέντρωσή τους σε αυτό και οι γιορτές θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα στο μυαλό τους και φυσικά τα εορταστικά τραπέζια θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον απόπλου.

Αυτή είναι η μια πλευρά της εικόνας, γιατί από την άλλη μεριά υπάρχει η οικογένεια του Ναυτικού που θα πρέπει να περάσει τις γιορτές χωρίς εκείνον. Όσο όμορφο και να είναι το κλίμα των γιορτών, όσο φαντασμαγορικοί και να είναι οι στολισμοί πάντα κάτι θα λείπει για να απολαύσεις αυτές τις ημέρες. Ειναί αυτη η κενή θέση στο γιορτινό τραπέζι, είναι αυτές οι βόλτες στα μαγαζιά και στους δρόμους της πόλης χωρίς τον δικό σου άνθρωπο, είναι αυτό το κένο που δεν μπορεί να καμφθεί με κανένα υλικό αγαθό, με κανένα δώρο, με καμία γιορτή όσο τελεία και να είναι. Όταν όμως χτυπήσει το τηλέφωνο εκείνες τις λίγες στιγμές επικοιωνίας, η οποία δεν είναι πάντα ευκολη, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Ναυτικός και αγαπημένα πρόσωπα έρχονται κοντά, ίσως να είναι οι ομορφότερες στιγμές των γιορτών για όλους.

Χριστουγεννα τσ’ Ωκεανούς με καπετάνιο τον Κεφαλονίτη Νικόλα Τζαμαρία

Όσοι έχουν βρέθει πάνω στο πλοίο κατά τη διάρκεια των εορτών ή όσοι έχουν περάσει γιορτές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα να ταξιδευούν, πιστευώ ότι θα μπορύσαν να γράψουν σελίδες για το πόσο δύσκολο είναι αλλά και τα συναισθήματα και από τις δύο πλευρές. Επειδή όμως η φύση του επαγγέλματος είναι τέτοια και η δυσκολία αυτών των ημερών, όσο και εάν βελτιώνονται οι συνθήκες πάνω στα πλοία, όσο και εάν η επικοινωνία με νέα μέσα γίνεται πιο έυκολη, θα παραμένει πάντοτε η ίδια. Αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία είναι ο καθένας από την πλευρά του και την εμπειρία του να βοηθήσει να γίνουν πιο έυκολες αυτές οι ημέρες για όλους.

Όσοι έχετε αγαπημένα άτομα και φίλους πάνω στο πλοίο φροντίστε τις ημέρες εκείνες να τους θυμηθείτε, στείλτε ένα μύνημα επιδιωξετε την επικοινωνία μάζι τους καθώς είναι το πιο σημαντικό για αυτούς. Προσπαθήστε να τους μεταφέρετε κάτι χαρούμενο και να τους θυμίσετε ότι είστε εκεί για αυτούς και θα είστε εκεί όταν θα επιστρέψουν για να περάσετε όμορφες στιγμες μαζί. Όσο απλό και εάν ακούγεται για κάποιον ο οποίος είναι στην στεριά, σε έναν Ναυτικό θα δώσει πολύ περισσότερη χαρά και ενέργεια για τη συνέχεια.

Επίσης, όσοι συνάδελφοι είναι πάνω στο πλοίο τις ημέρες αυτές θα πρέπει να σκέφτονται ότι δεν είναι μόνοι όλοι έχουμε νοιώσει το ίδιο και για αυτό όσοι είμαστε έξω εκείνες τις ημέρες είμαστε μαζί σας. Φροντίστε λοιπόν για εκείνες τις ημέρες, να αφήσετε στην άκρη για λίγο την καθημερηνότητα της δουλείας και να έρθετε πιο κοντα με το υπόλοιπο πλήρωμα καθώς όλοι σας αισθάνεσθε το ίδιο και θα πρέπει να υποστηρίξει ο ένας τον άλλον. Επίσης, πηγαίνετε στο γιορτινό τραπέζι με χαρά, επισκεφθείτε το πλήρωμα της βάρδιας στην αλλαγή της Πρωτοχρονιάς για ανταλλαγή ευχών και ηχήστε την μπουρού για το καλό. Τέλος, το πιο σημαντικό, προσπαθήστε να μην σπαταλήσετε τις λίγες στιγμές επικοινωνίας με τους δικούς σας ανθρώπους λέγοντας τους πόσο μόνοι νοιώθετε, το γνωρίζουν ήδη, αλλά μοιραστείτε μάζι τους τη χαρά και το κλιμά των γιορτών, αυτό θα δώσει κουράγιο και σε εσάς και στους δικούς σας.

Χρόνια πολλά σε όλους τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους!

Κωνσταντίνος Ατματσίδης
Πλοίαρχος Β’ Ε.Ν.

Πηγη : https://e-nautilia.gr/

√ Oι φωτογραφίες είναι απο το αρχείο του kefaloniapress και δεν συμπεριλαμβάνονται στο αρχικό κείμενο.

SOURCEhttps://e-nautilia.gr/
SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο