ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ : Ντόπια κρέατα και τυριά για να τιμήσετε την παράδοση …

Η συζήτησή μας  στο web radio τση Κεφαλονιάς  www.stokitrino.gr με τον Τάκη Τόκκα για τις παραδόσεις και τα γιορτινά έθιμα στα αρκοντόσπιτα του νησιού μας (Ακούστε την εδω),  τους περασμένους αιώνες, έχει ανάψει φωτιά στη τοπική αγορά..

Αρκετοί αναζητούν τα κρέατα, τα ψωμιά και τα γλυκά που αναφέραμε είτε στην ραδιοφωνική εκπομπή είτε στην αρθρογραφία και τσι ρετσέτες ( Εδω η ρετσέτα τση πουτρίδας), που κατά καιρούς δημοσιεύουμε στο www.kefaloniapress.gr

Για όσα σημερινά αρκοντικά , για όσα νοικοκυριά οι αφεντάδες τους επιθυμούνε να τιμήσουν την παράδοση ας αρκινίσουνε με τούτο.

Να γιομώσει  η τάβολα των γιορτάδωνε με τοπικά προϊόντα, με κρέατα, τυριά, λαδάκι, κρασί.. Όλα όσο η ισολά μας παράγει..

Στο κρεοπωλείο ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ θα βρείτε ντόπια κρέατα για να δοκιμάσετε Χριστογεννιάτικες ρετσέτες ή τα φαγητά που εσείς επιθυμείτε να προσφέρετε..

Κρεάτα

Τις γιορτάδες των Χριστουγέννων τους περασμένους αιώνες προσφέρανε κατσίκια , γουρουνάκια και οι πολύ εύποροι βοδεινό (μοσχάρι)..   Το αυγολέμονο γινότανε με ανάμειξη πολλών λογιώνε πουλερικών (γαλοπούλα, κόττα, φαραώνα, πουλιά από κυνήγι και ένα κομμάτι χοίριο για το λίπος)..  Ο ζωμός ήπρεπε να είναι τόσο πηκτός από το ζελέ που το κουτάλι να στέκεται ολόρτο!!

Τυριά

Η γιορταστική τάβολα είχε από όλα τα τυριά και οι έχοντες τον πλούτο προσφέρανε και εισαγόμενα από Βενετία.

Τα τυριά παραγωγής του τυροκομείου ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ όλα με ντόπια πρώτη ύλη είναι η καλύτερη λύση για το τραπέζι των χριστουγέννωνε και τσι πρώτης του χρόνου.  Αλμυρούτσικα. Πικάντικα, μπορείτε να τα προσφέρετε μετά το κυρίως πιάτο και μπρι το γλυκό σερβιρισμένα με αποηεραμένα φρούτα, λίγες στάλες μέλι και ξηροκάρπια..

Στο μανάβικο στο ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ εκτός των άλλων θα βρείτε και ντόπια βιολογική πισάρα για να αμαρτήσετε τη σαλάτα σας..

Η σεφ του καταστήματος Παρασκευή , παρουσίασε για εσάς τις προτάσεις της για τα κρεάτα των γιορτάδωνε.

Βοδινό, χοίριο, κατσικάκι για το μεγάλο γιόμα..

Βοδινό (μοσχάρι) θυλικωτό (ρολό) με γέμιση ψιλοκομμένο κρέας (κιμάς) , μπουκούνια απο διάφορα κρεατικά για τηγανιά , χοιριο γαλακτος, κατσίκια.. η παραγωγη τση ισολά μας μεγάλη και οι στάνες του ΣΤΑΜΟΥΛΗ στη διάθεσή σας.. Εκτροφή, σφαγή και κατανάλωση στο νησί μας. Δείτε τις σφραγίδες.

Τα πουλερικά  για τ’ αυγολέμονο

Η αυθεντική ρετσέτα του 17ου αιώνα αναφέρει ότι ο γάλος ή η κότα αλλά και ο κόκκορος , παραγεμιζόντανε και μετά μπαίνανε στη κατσαρόλα για το ζουμό. Αρα είναι η πρωτογενής εμφάνιση τση παραγιομιστής γαλοπουλας..

Τα τυριά απο το τυροκομείο ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Αλμυρά , πικάντικα, δικά μας! Σερβίρετε με φρούτα , σταφίδες, μέλι μπρι το γλυκό. Μη τα κόψετε μπουκούνια. Σερβίρετε πάνω στο ξύλο που κόβετε το ψωμί ή στη καλή σας απλάδενα με ένα μαχαιράκι και αφήστε να κόβει ο καθένας το μπουκουνάκι που επιθυμεί.. (Δοκιμάστε το λαδοτυρι του ΣΤΑΜΟΥΛΗ, είναι εκπληκτική γεύση και μη ξεχάσετε τη μυζήθρα!!)

Η οικογένεια ΣΤΑΜΟΥΛΗ , τα στελέχη και οι εργαζόμενοι σας ευχονται ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΑΔΕΣ με Υγεία και Αφθονία!

SHARE

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο