Στα χέρια του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη βρίσκεται πλέον το πολυαναμενόμενο πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τη δημιουργία της φονικής πυρόσφαιρας μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.
Πρόκειται για την πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή Δημήτρη Καρώνη, επικεφαλής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Η έκθεση, 123 σελίδων, βασίστηκε σε στοιχεία από το Γενικό Χημείο του Κράτους, αυτοψίες, λήψη υλικών από τον τόπο της τραγωδίας, αλλά και διεθνή επιστημονικά δεδομένα και συγκρίσεις.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του πορίσματος, τα έλαια σιλικόνης που χρησιμοποιούνται στους μετασχηματιστές των ηλεκτροκίνητων αμαξοστοιχιών μπορούν να αναφλεγούν σε θερμοκρασίες άνω των 300-330°C, κάτι που υπό τις συνθήκες του δυστυχήματος θεωρείται πιθανό. Όπως σημειώνεται, σε κανονική λειτουργία οι θερμοκρασίες των ελαίων σιλικόνης στους μετασχηματιστές δεν ξεπερνούν τους 90°C, ωστόσο στην περίπτωση των Τεμπών, η εκδήλωση ισχυρής φωτιάς και ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης είναι ένα σενάριο που μπορεί να εξηγήσει την πυρόσφαιρα.
Η Hellenic Train είχε επισημάνει πως οι θερμοκρασίες των μετασχηματιστών, ακόμα και υπό πίεση, δεν ξεπερνούν τους 155°C στο εσωτερικό τους, πολύ κάτω από το όριο ανάφλεξης των υγρών. Παρόλα αυτά, το πόρισμα εκτιμά ότι υπό τις συνθήκες της σύγκρουσης και των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν, τα έλαια πιθανόν να συμμετείχαν στην εξάπλωση της φωτιάς.
Η έκθεση τονίζει επίσης ότι η δημιουργία πύρινης σφαίρας είναι δυνατή όταν υπάρχει ισχυρό ηλεκτρικό τόξο, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις αναλαμπές που καταγράφηκαν μετά το δυστύχημα.
√ Διαβάστε το πλήρες κείμενο του πορίσματος εδώ: ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΕΜΠΗ 13 5 25
Δεύτερη πραγματογνωμοσύνη αποκλείει το ενδεχόμενο έκρηξης
Παράλληλα, άλλο πόρισμα του ΕΜΠ – αυτή τη φορά από τη Σχολή Μεταλλουργών – Μεταλλειολόγων και τον καθηγητή Πέτρο Τσακιρίδη – καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε έκρηξη. Η πραγματογνωμοσύνη, που παραδόθηκε επίσης στον εφέτη ανακριτή, βασίστηκε σε εξετάσεις υπολειμμάτων από το πιλοτήριο και τα πλαίσια της ηλεκτρομηχανής. Όπως αναφέρεται, τα εξετασθέντα τμήματα δεν φέρουν ίχνη καύσης ή έκρηξης, παρά μόνο παραμορφώσεις και χτυπήματα από τη σύγκρουση.
Σημειώνεται ότι η δικογραφία εμπλουτίζεται και με άλλα πορίσματα από τεχνικούς συμβούλους οικογενειών θυμάτων και από την Πυροσβεστική, τα οποία θα συνεκτιμηθούν από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.