Γιγάντιοι ιοί κρύβονται στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας. Aλλά…

303

H ιδέα ενός γιγάντιου ιού που κρύβεται μέσα σε ένα τεράστιο στρώμα πάγου ακούγεται σαν την πλοκή μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας, στην πραγματικότητα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Aarhus αποκάλυψαν πως οι συγκεκριμένοι ιοί είναι μάλλον χρήσιμοι.

«Δεν γνωρίζουμε πολλά για τους ιούς, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμοι ως ένας τρόπος για την ανακούφιση από το λιώσιμο των πάγων που προκαλείται από την άνθιση των φυκιών», δήλωσε η Laura Perini, επικεφαλής της μελέτης, αναφέρει η Daily Mail.

Τα φύκια αυτά κείτονται αδρανή στον πάγο μέχρι την άνοιξη, όταν αρχίζουν να ανθίζουν και να «μαυρίζουν» μεγάλα τμήματά του. Όταν ο πάγος γίνεται μαύρος, η ικανότητά του να αντανακλά τον ήλιο μειώνεται και αυτό επιταχύνει το λιώσιμο, επιδεινώνοντας έτσι την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές πλέον θεωρούν πως οι νεοανακαλυφθέντες ιοί θα μπορούσαν να ανακόψουν την ανάπτυξη των φυκιών του χιονιού – και ίσως μακροπρόθεσμα να γλιτώσουν μέρος του πάγου από το λιώσιμο.

Οι γιγαντιαίοι ιοί ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1981, όταν ερευνητές τους βρήκαν στον ωκεανό. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που παρατηρήθηκαν στην επιφάνεια του πάγου, όπου κυριαρχούν τα φύκια, λέει η Perini.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους ιούς, έχουν πολλά ενεργά γονίδια που τους επιτρέπουν να επιδιορθώνουν, να αντιγράφουν, να μεταγράφουν και να μεταφράζουν το DNA.

«Πριν από μερικά χρόνια όλοι πίστευαν ότι αυτό το μέρος του κόσμου ήταν άγονο και χωρίς ζωή. Σήμερα όμως γνωρίζουμε ότι εκεί ζουν αρκετοί μικροοργανισμοί – συμπεριλαμβανομένων των γιγάντιων ιών».

Επειδή πρόκειται για μια σχετικά νέα ανακάλυψη, δεν είναι πολλά τα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες γι’ αυτούς. «Το ποιους ξενιστές μολύνουν οι γιγάντιοι ιοί, δεν μπορούμε να το ξέρουμε ακριβώς.

Κάποιοι από αυτούς μπορεί να μολύνουν πρωτόζωα, ενώ άλλοι επιτίθενται στα άλγη του χιονιού», λέει Perini, συμπληρώνοντας πως η έρευνα συνεχίζεται ώστε «να μάθουμε περισσότερα για τις αλληλεπιδράσεις τους και ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος τους στο οικοσύστημα».

Οι επιστήμονες εργάζονται σκληρά για να ανακαλύψουν περισσότερα για τους γιγάντιους ιούς και κάνουν περισσότερες έρευνες που θα κυκλοφορήσουν σύντομα.

«Συνεχίζουμε να μελετάμε τους γιγάντιους ιούς για να μάθουμε περισσότερα για τις αλληλεπιδράσεις τους και ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος τους στο οικοσύστημα», πρόσθεσε.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!