Χειρουργός έκανε ρομποτική επέμβαση σε ασθενή από απόσταση 8.000 χιλιομέτρων

28

Το Da Vinci είναι ένα ρομποτικό σύστημα το οποίο λειτουργεί υπό τον απόλυτο έλεγχο του χειρουργού και τον βοηθά να πραγματοποιεί πολύπλοκα χειρουργεία.

Το Πεκίνο απέχει πάνω από 8.000 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ιταλίας, τη Ρώμη. Χρειάζονται 11 ώρες με αεροπλάνο για να πάτε από τη μια χώρα στην άλλη.
Ωστόσο ένας Κινέζος χειρούργος έκανε μια επέμβαση χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψει.
Από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου, ο γιατρός πραγματοποίησε μια επέμβαση χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μηχάνημα που του επέτρεψε να χειρουργήσει από τη Ρώμη που βρισκόταν έναν ασθενή στο Πεκίνο, χάρη σε μια σύνδεση υψηλής ταχύτητας, αναφέρει το Interesting Engineering.

Το Da Vinci είναι ένα ρομποτικό σύστημα το οποίο λειτουργεί υπό τον απόλυτο έλεγχο του χειρουργού και τον βοηθά να πραγματοποιεί πολύπλοκα χειρουργεία.
Συγκεκριμένα, ο χειρουργός κάθεται σε μια κονσόλα και ελέγχει 3-4 ρομποτικούς βραχίονες – έναν βραχίονα ενδοσκοπίου και δύο ή τρεις βραχίονες οργάνων – οι οποίοι ενίοτε έχουν και άλλα εργαλεία προσαρμοσμένα στα άκρα τους. Η εικόνα του χειρουργικού πεδίου που βλέπει ο χειρουργός είναι τρισδιάστατη.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την απομακρυσμένη χειρουργική είναι η επικοινωνία, καθώς η επιτυχία εξαρτάται από την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των μηχανημάτων. Σήμερα δεν είχαμε σχεδόν καμία καθυστέρηση και ήταν σχεδόν το ίδιο με μια συμβατική χειρουργική επέμβαση» δήλωσε ο επικεφαλής χειρουργός Zhang Xu.
Τα πρώτα χειρουργικά ρομπότ εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με μια ακαδημαϊκή εργασία από το Πανεπιστήμιο Obuda στην Ουγγαρία.

Η NASA ήθελε να παρέχει ιατρική βοήθεια στους αστροναύτες κατά τη διάρκεια διαστημικών αποστολών μακράς διαρκείας.
Τα πρώτα μηχανήματα κυκλοφόρησαν στην αγορά στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Το πιο επιτυχημένο σύστημα χειρουργικής από το 1998 είναι το da Vinci. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε το Intuitive Signal’s da Vinci το 2000, όπως αναφέρεται στο News Medical.
Αρχικά, η πρώτη τηλερομποτική χειρουργική πραγματοποιήθηκε το 2001, οπότε χρειάστηκε λίγος χρόνος για να δουλέψουμε σε ορισμένες σημαντικές στροφές, καθώς η απόσταση δημιουργεί τεχνικές προκλήσεις.

 

Με επικεφαλής επιστήμονες από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το τμήμα ουρολογίας του Τρίτου Ιατρικού Κέντρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), η ομάδα αφαίρεσε μια κάκωση στον προστάτη ενός ασθενούς με καρκίνο. Κατάφερε να εξαλείψει τον κίνδυνο σφάλματος ενημερώνοντας το σύστημα.

Ο Zhang δήλωσε πως η απομακρυσμένη χειρουργική (τηλεχειρουργική) ενσωματώνει νέες τεχνολογίες και ιδέες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δυσπρόσιτες περιοχές σε περιόδους πολέμου και πανδημιών.
Στόχος τους είναι να φέρουν αυτό το νέο και βελτιωμένο σύστημα τηλεχειρουργικής στον στρατό

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!