Ρέθυμνο: Η εντυπωσιακή ανακαίνιση σε διώροφη κατοικία με θέα στο ενετικό κάστρο

bill_box – Β. Θανόπουλος, από ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

170

Χτισμένη πάνω στο ακρωτήρι της βόρειας παραλίας με στενάκια γεμάτα ζωή και με τα χαρακτηριστικά της να εναλλάσσονται ανάμεσα σε ενετικά και οθωμανικά, η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου με το ξακουστό, ενετικό λιμάνι της συνδυάζει διασκέδαση, ιστορία, παράδοση και αρχιτεκτονική.

Στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου έλαβε χώρα και η παρακάτω ανακαίνιση σε μικρή, διώροφη μονοκατοικία. Η αναβάθμιση της αισθητικής και η ενσωμάτωση σύγχρονων design στοιχείων ήταν ανάμεσα στους βασικούς στόχους του εν λόγω έργου, το οποίο ονομάστηκε Ζιγαρδέλι. Πρόκειται για το αηδόνι της Κρήτης, ωδικό πτηνό με κιτρινο-κόκκινα φτερά. Την ανακαίνιση ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Cadu architects με έδρα την Αθήνα. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τους Σ. Κουβόπουλο, Ι. Παπαγιαννάκη, Γ. Παπαδάκη και Ε. Φιλιπποπούλου. Η κατασκευή υλοποιήθηκε από τον Γ. Πολυχρονάκη (Polyergo).

διαμέρισμα ανακαίνισηbill_box – Β. Θανόπουλος

Ρέθυμνο: Η εντυπωσιακή ανακαίνιση σε διώροφη κατοικία με θέα στο ενετικό κάστρο

Ο σχεδιασμός βασίστηκε στον διαχωρισμό των λειτουργιών στα 2 επίπεδα της κατοικίας. Ο χώρος του καθιστικού, της κουζίνας και του μπάνιου, αποφασίστηκε να διαμορφωθούν στο ισόγειο.

bill_box – Β. Θανόπουλος

 

Το υπνοδωμάτιο τοποθετήθηκε στον όροφο, για να υπάρχει μεγαλύτερη αίσθηση ιδιωτικότητας. Στο ισόγειο, λόγω της στενότητας του χώρου, το design ακολουθεί μια γραμμικότητα.

διαμέρισμα ανακαίνισηbill_box – Β. Θανόπουλος

 

Στον κάτω χώρο της κατοικίας υπάρχει διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος, που αυξάνει τη λειτουργικότητά της.

bill_box – Β. Θανόπουλος

 

bill_box – Β. Θανόπουλος

 

Το χτιστό καθιστικό και η κουζίνα καταλαμβάνουν την μία επιμήκη πλευρά, ενώ στην απέναντι τοποθετείται η νέα γραμμική μεταλλική σκάλα που οδηγεί στον πάνω όροφο.

διαμέρισμα ανακαίνισηbill_box – Β. Θανόπουλος

 

Σε αυτήν την τελευταία, μία τύπου “duck-step” σκάλα υπάρχει ώστε να επιτυγχάνεται η πρόσβαση στο δώμα της κατοικίας. Από εκεί, μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα της Φορτέτζας του Ρεθύμνου.

bill_box – Β. Θανόπουλος

 

Το κλασικό μοτίβο της «σκακιέρας» επιλέχθηκε για το δάπεδο του ισογείου σε τόνους του άσπρου και του μπλε.

διαμέρισμα ανακαίνισηbill_box – Β. Θανόπουλος

 

Στον όροφο, το χτιστό κρεβάτι προσανατολίζεται με τέτοιον τρόπο ώστε να «κοιτάει» στην πίσω εσωτερική βεράντα.

διαμέρισμα ανακαίνισηbill_box – Β. Θανόπουλος

 

Η χρωματική παλέτα και τα υλικά που επιλέχθηκαν, κινούνται σε φυσικές ανοιχτές αποχρώσεις, με σκοπό την οπτική ηρεμία και την άνεση όποιου χρησιμοποιεί το σπίτι.

bill_box – Β. Θανόπουλος

 

διαμέρισμα ανακαίνισηbill_box – Β. Θανόπουλος

 

bill_box – Β. Θανόπουλος

 

Ενδιαφέροντα στοιχεία στην λιθοδομή της κατοικίας, που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ενσωματώθηκαν στη διαδικασία της ανακαίνισης.

διαμέρισμα ανακαίνισηbill_box – Β. Θανόπουλος
bill_box – Β. Θανόπουλος

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!