Πράσσα: Η παραλία της Κιμώλου με τη λευκή άμμο και τα φημισμένα, τιρκουάζ νερά

Photo: Shutterstock

67

Βουτιές σε καθαρά τιρκουάζ νερά των οποίων η φήμη ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα

Η Κίμωλος είναι ένα μικρό νησί, προικισμένο με μια εξαιρετικά όμορφη ακτογραμμή στην οποία περιλαμβάνεται μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας.

Tα Πράσσα είναι η πιο δημοφιλής παραλία της Κιμώλου και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό. Η πρόσβαση σε αυτή είναι εύκολη. Απέχει δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο από το Χωριό, τον κεντρικό οικισμό της Κιμώλου.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο την επισκέπτονται όλοι οι παραθεριστές του νησιού, καθώς και εκδρομείς από τη γειτονική Μήλο, δεν είναι η ευκολία. Είναι τα -πραγματικά- τιρκουάζ νερά που λατρεύουν όλοι οι λουόμενοι και η λευκή άμμος -μέσα και έξω από τα νερά- που εντείνει την ομορφιά τους.

Σύμφωνα με τους ντόπιους, αυτό το χρώμα προκύπτει από τα ορυχεία κιμωλίας που βρίσκονται κοντά στην παραλία. Άλλωστε, η κιμωλία είναι το υλικό που έδωσε το όνομα στο νησί των Κυκλάδων.

Η παραλία έχει μήκος περίπου 200 μέτρα. Υπάρχει beach bar αλλά και αρκετός χώρος για όσους θέλουν να απλώσουν την πετσέτα τους πάνω στην παχιά, λευκή άμμο. Μάλιστα, στα Πράσσα υπάρχει και μία από τις υπαίθριες δανειστικές βιβλιοθήκες της Κιμώλου. Πρόκειται για μία βάρκα στην οποία έχουν τοποθετηθεί ράφια και πάνω τους βιβλία. Οπότε, αν είστε από αυτούς που αγαπούν το διάβασμα στην παραλία αλλά ξεχάσατε το βιβλίο σας σπίτι, ίσως βρείτε κάτι που σας ενδιαφέρει.

«Τα καθαρότερα νερά του κόσμου»

Τον Οκτώβριο του 2023, το αμερικανικό ταξιδιωτικό πρακτορείο Florida Panhandle θέλησε να ανακαλύψει την παραλία με τα πιο καθαρά νερά στον κόσμο. Για τον σκοπό αυτό, δεν χρησιμοποίησε κάποια επιστημονική μέθοδο μέτρησης της σύστασης του νερού, ούτε επικαλέστηκε προηγούμενες τέτοιες έρευνες. Επέλεξε μία εξαιρετικά πρωτότυπη μέθοδο. Εμπιστεύτηκε την κρίση των λουώμενων.

«Ξεκινήσαμε με μία λίστα με 50 παραλίες σε 75 χώρες, οι οποίες είχαν την υψηλότερη βαθμολογία σε δημόσιες διαθέσιμες κριτικές από ταξιδιώτες. Εστιάζοντας στις κριτικές που γράφτηκαν στην αγγλική γλώσσα, υπολογίσαμε ποιες παραλίες σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό από κριτικές που έκαναν λόγο για καθαρά νερά» γράφει η ιστοσελίδα του πρακτορείου και προσθέτει ότι συνολικά εξετάστηκαν πάνω από 2,4 εκατομμύρια κριτικές.

Τα Πράσσα κατέλαβαν την πρώτη θέση, καθώς το 43,56% όσων αποφάσισαν να την αξιολογήσουν ανέφεραν τη φράση «καθαρά νερά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είχε ούτως ή άλλως την τιμητική της στη συγκεκριμένη λίστα καθώς την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η παραλία Γεννάδι στο νησί της Ρόδου, η Pileh Bay στην Ταϊλάνδη, η παραλία του Αγίου Δημητρίου στην Αλόννησο και της Αγίας Άννας στην Αμοργό. Στην 10η θέση βρίσκεται ο Μικρός Γιαλός στη Λευκάδα.

Μερικά tips για το ταξίδι σας στην Κίμωλο

Η Κίμωλος είναι από τα νησιά όπου το μέσο μεταφοράς δεν είναι απαραίτητο για όσους δεν σκοπεύουν να μείνουν εκεί πάνω από 3-4 μέρες. Το νησί δεν είναι μεγάλο, ενώ τη high season το λεωφορείο σας μεταφέρει στο Χωριό, το λιμάνι και τις δημοφιλείς παραλίες.

Για όποιον παραθερίζει στην Κίμωλο ή την Μήλο, μία «υποχρεωτική» μονοήμερη εκδρομή με καραβάκι είναι στο νησί της Πολυαίγου.

Τα γαστρονομικά trademark του νησιού είναι η λαδένια, η κιμωλιάτικη εκδοχή της πίτσας που έχει κατακτήσει πια και την αθηναϊκή γαστρονομία.

Η νυχτερινή ζωή στην Κίμωλο είναι σχετικά χαλαρή ακόμα και τη high season.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!