Ιδού ο άνθρωπος (χαρακτήρας 77ος): ο εκλογεύς.

168

Ανδρέας Λασκαράτος: Ιδού ο άνθρωπος (χαρακτήρας 77ος): ο εκλογεύς.

Ο ψηφοφόρος τούτος εκλογεύς, εχτός σπανίων εξαιρέσεων, είναι ον ολοκλήρως ανίδεον, των ηθικό – πολιτικό – κοινωνικών συμφερόντων της ανθρωπότητας, του έθνους του, ή του τόπου του.

Αλλά και αν τον έκανες να τα καταλάβει, έμενε παντελώς αδιάφορος για αυτά. Αντί τούτων, εκτιμά και γυρεύει το ιδιαίτερο ατομικό του συμφέρον.

Εις την ψήφο όπου του έδωσε ο μεγαλόδωρος νομοθέτης, αυτός έχει ένα πίστωμα (πίστωση). Πίστωμα χωρίς προσδιορισμένο ποσόν. Αλλά όπου, στην περίσταση, δια συμβιβασμού, ορίζεται το ποσόν και πληρώνεται, 5 φράγκα, 10 φράγκα, περισσότερο ή λιγότερο.

– Πώς θα πάει και εκείνος αύριο στάς Αθήνας να λάβει τόσα;

Πληρώνεται ακόμη το πίστωμα του και με υπόσχεση θέσεως. Υπάλληλος εις τα δικαστήρια, δασοφύλακας, τελώνης, αρχαιοφύλακας, κ.λ.

Πληρώνεται και με υπόσχεση μεσιτείας δια την υπόθεση του…

Είναι τόσος καιρός όπου γυρεύει να του παραχωρηθεί το δείνα, ή το δείνα άλλο, και ο υποστηριζόμενος του θα μιλήσει με τον φίλο του τον υπουργό και θα του κατορθώσει ό,τι θέλει κ.λ. κ.λ. κ.λ.

Τέτοια είναι τα δάχτυλα που ρίχνουνε ψήφους μέσα στες κάλπες!

Ανοίγουνται έπειτα οι κάλπες τούτες, κηρύττονται οι μείναντες βουλευτές και σημαίνουνε οι καμπάνες χαρά μεγάλη!…

Έτσι ο ψηφοφόρος τούτος εκλογεύς, δεν είναι πολίτης, γνωμοδοτών δια της ψήφου του εις τα συμφέροντα της κοινωνίας, αλλά απλώς μόνον είναι κάτοχος πιστώματος ποσού, και είδους αορίστου συναλλαττομένου κατ΄αρέσκειαν με χρήματα ή με υποσχέσες.

Αλλά εμείς οι ανατολίτες, αντιγράφουμε τους πολιτικούς θεσμούς από τους Κώδικας των Ευρωπαίων, καθώς αντιγράφουμε και τες μόδες από τα φιγουρίνια τους.

Υ.Γ1. Ζητώ συγνώμη για τις παρεμβάσεις μου στην ορθογραφία, και την μετάφραση λέξεων ( από το γλωσσάρι του βιβλίου). Για να γίνει πιο κατανοητό το γλωσσικό ιδίωμα του Λασκαράτου.

Υ.Γ. 2. Τα χειραγωγημένα ΜΜΕ και η λογοκρισία βλάπτουν σοβαρά την πνευματική υγεία. Να προσέχετε. Και να διαβάζετε Λασκαράτο. Να παίζετε και…σκάκι. Και τα τρία κάνουν καλό!

Υ.Γ. 3. Καλή ψήφο, με καθαρό μυαλό. ΨΗΦΙΣΤΕ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.

Και μη γίνετε ΙΔΙΩΤΕΣ (Wikipedia).

Γεράσιμος Αποστολάτος του Διονυσίου
Μετά συγχωρήσεως.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!