Ο Μίκης Θεοδωράκης της Κεφαλονιάς: Η σχέση του μεγάλου συνθέτη με το νησί μας και οι εκκρεμότητες

Εγγραφείτε και αποκτήστε πρόσβαση στο αποκλειστικό μας περιεχόμενο!

Στην Κεφαλονιά,o Μίκης Θεοδωράκης βρέθηκε ως παιδί του δημοσίου — μετατεθειμένος μαζί με την οικογένειά του. Στο Αργοστόλι έζησε λίγα χρόνια, αρκετά όμως για να του χαραχτούν βαθιά στη μνήμη. Εδω έμαθε τι θα πει πειθαρχία, γνώρισε την αυστηρότητα των δασκάλων, τραγούδησε για πρώτη φορά ύμνους που αργότερα μπήκαν σε συμφωνίες. Ήταν τα δύσκολα χρόνια μιας Ελλάδας βαθιά διχασμένης, που αργότερα τον εξόρισε και τον βασάνισε για τις ιδέες του.

Ο Μίκης ποτέ δεν ξέχασε το νησί. Η Κεφαλονιά, με τη σειρά της, τον τίμησε — αλλά όχι όσο πρέπει. Η μετονομασία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου, του σχολείου απ’ όπου αποφοίτησε, παραμένει ακόμη μια εκκρεμότητα. Και είναι ώρα να λυθεί. Όχι ως μια απλή τυπική πράξη, αλλά ως χρέος ιστορικής και ηθικής συνέπειας.

Ακολουθεί το αφιέρωμα του Kefalonia Press στη σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με την Κεφαλονιά. Από τη μαθητική του ζωή, μέχρι τη συγκινητική επιστροφή — με λόγια του που άφησαν ιστορία.

♣ Καλοκαίρι 1933 ο 8χρονος Μίκης Θεοδωράκης αριβάρει στο νησί της Κεφαλονιάς καθώς ο δημόσιος υπάλληλος πατέρας του πήρε δυσμενή μετάθεση για το νησί μας λόγω πολιτικών φρονημάτων.

Ο Μίκης Θεοδωράκης φοίτησε στο 1ο Δημοτικό Αργοστολίου από το 1933 έως το 1936 στην Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Έκτη Δημοτικού. Αποφοίτησε από το 1ο Δημοτικό στο Αργοστόλι και στη συνέχεια πήγε Γυμνάσιο στην Πάτρα (1937) λόγω νέας μετάθεσης του πατέρα του.

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο βρισκόταν τότε στην οδό Χαροκόπου ακριβώς εκεί που είναι σήμερα το 4ο Δημοτικό Σχολείο και μετακινήθηκε νότια μετά τους σεισμούς του 1953 στη θέση που βρίσκεται τώρα. Ο Μίκης Θεοδωράκης λοιπόν είναι καταγεγραμμένος μαθητής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου στις τέσσερις από τις έξι τάξεις και μάλιστα όταν ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης Αργοστολίου το 1998 του δόθηκε από τον Δήμαρχο Μάκη Φόρτε ο έλεγχός του από το σχολείο!

Ως μαθητής, όπως ο ίδιος έχει γράψει, ήταν πολύ άτακτος με συνέπεια να δέχεται συνεχείς τιμωρίες και ..ξυλιές ακόμα και προκαταβολικές από το Διευθυντή  του Σχολείου αείμνηστο Λεωνίδα Σταματάτο.  Σε  επιστολή του λίγο πριν το θάνατό του το 2019 αναφέρει και το όνομα της αγαπημένης του δασκάλας κυρίας Έλλης.

Απέναντι από το σχολείο υπήρχε ένας «παραδεισένιος κήπος» με πεύκα.. Σε αυτά τα πεύκα οι μαθητές συνήθιζαν να γράφουν τα ονόματά τους.. Το έγραψε και ο Μίκης το δικό του όνομα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης το 2000 με τη δημοσιογράφο Γιώτα Σιούτη, αδελφή του Πλοιάρχου Λ.Σ. Θανάση Σιούτη, μπροστά από το πεύκο στην οδό Χαροκόπου, απέναντι από το σημερινό Δ’ Δημοτικό που προσεισμικά ήταν το Α΄Δημοτικό.  Το “πεύκο του Μίκη” κόπηκε αργότερα για την ανέγερση πολυκατοικίας.

Σύμφωνα πάντα με δικές του μαρτυρίες και αναμνήσεις στο Αργοστόλι είχε τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα.

♣ Κατά το έτος 1934, τον μητροπολιτικό θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας κατείχε ο Μητροπολίτης Γερμανός Ρουμπάνης Τα επίσημα εκκλησιαστικά αρχεία καταγράφουν ότι ο Γερμανός (Ρουμπάνης) ανέλαβε Μητροπολίτης Κεφαλληνίας στις 14 Ιουνίου 1934 και διακόνησε μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 1951

Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Γερμανός Ρουμπάνης (1934–1951)

Ο νέος Μητροπολίτης φαίνεται θα αναζητούσε παιδικές φωνές και «μουσικά αυτιά»  για τις εκκλησιαστικές χορωδίες οπότε βρέθηκε και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο όπου άκουσε τον Μίκη. Ο Μίκης επιλέχτηκε και έγινε μέλος της παιδικής χορωδίας το 1934 με μαέστρο τον ίδιο τον Μητροπολίτη να τους μαθαίνει τους ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής. Το 1935 μάλιστα ο Μίκης ψάλλει σόλο το «Ω γλυκύ μου έαρ» την Μ. Παρασκευή.

Ο ίδιος δηλώνει ότι εκείνες οι εκκλησιαστικές μελωδίες , εκείνα τα συναισθήματα της πρώτης επαφής με την εκκλησιαστική μουσική έχουν περάσει στο τρίτο μέρος της Τρίτης Συμφωνίας του.

Στο Αργοστόλι όμως το ίδιο διάστημα μεσουρανούσε η Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας στην οποία είχε θητεύσει και ο μεγάλος Διονύσης Λαυράγκας. Μια σχολή με μεγάλη παράδοση και ιστορία. Δείτε το άρθρο της Μαρίας Μαρκάτου– Αλυσανδράτου :187 χρόνια από την ίδρυση της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλονιάς – Η ιστορία της

♣ Μια ακόμα συγκυρία φέρνει τον μικρούλη Μίκη «αντιμέτωπο» αυτή τη φορά με την Επτανησιακή Μουσική σύμφωνα και με δικές του μαρτυρίες. Όπως διαβάζουμε στο άρθρο της Μαρίας Μαρκάτου-Αλυσανδράτου, στις 8 Αυγούστου 1934 επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Γεράκη(1929-1941), το δημαρχείο κατασκευάζει με έξοδά του κατάλληλη εξέδρα στο κέντρο της Πλατείας Βαλλιάνου για τις εμφανίσεις της μπάντας της Φιλαρμονικής, μετακινώντας μάλιστα για τον σκοπό αυτόν τον ανδριάντα του ευεργέτη Παναγή Βαλλιάνου.

Πλατεία Βαλλιάνου 1897

Πολύ πιθανόν σε αυτήν την εξέδρα ο Μίκης Θεοδωράκης να  είδε παιδάκι την Φιλαρμονική κι «έναν να κουνάει τα χέρια του μπροστά για να παίζουν» . Μια εικόνα που  τόσο πολύ εντύπωση του έκανε ώστε να γίνει μαέστρος κι ο ίδιος αργότερα.

Η εικόνα είναι δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης

Έτσι λοιπόν ο μικρούλης Μίκης βρέθηκε ανάμεσα στους εκκλησιαστικούς ύμνους και τις Επτανησιακές Μελωδίες στην τρυφερή ηλικία των 8-11 ετών..

♠ Ο Μίκης έμεινε στο νησί μας έως το 1936 όπου η οικογένεια ακολουθεί την νέα μετάθεση του πατέρα , στην Πάτρα αυτή τη φορά..

Ο Μίκης 11 ετών με γεμάτες τις βαλίτσες της ψυχής του επτανησιακές μελωδίες και εκκλησιαστικούς ύμνους ακολουθεί το δρόμο του πεπρωμένου του που τον οδήγησε στη κορυφή της μουσικής δημιουργίας ως συνθέτη παγκοσμίου βεληνεκούς.

Η επιστροφή του Μίκη στο Αργοστόλι..

  • 1974 για την προεκλογική συγκέντρωση της Ενωμένης Αριστεράς
1974 ο Μίκης Θεοδωράκης στην προεκλογική συγκέντρωση της Αριστεράς στο Αργοστόλι

Ο Μίκης Θεοδωράκης επέστρεψε στο Αργοστόλι αμέσως μετά την μεταπολίτευση το 1974 όταν σαν εκπρόσωπος της Ενωμένης Αριστεράς μίλησε στην Πλατεία Βαλλιάνου και μετά με πλήθος νέων φοιτητών κυρίως πήγε για φαγητό στην Καλλιθέα στη Λακήθρα.

  • 1998 επίτιμος δημότης Αργοστολίου

H 17η Ιανουαρίου 1998 είναι μια ιστορική ημέρα για τον Δήμο Αργοστολίου όταν με Δήμαρχο τον Γεράσιμο Φόρτε ανακήρυξε επίτιμο δημότη τον Μίκη και την ίδια ημέρα γίνεται στον «Κέφαλο» η τελετή και μαζί μία μοναδική και αξέχαστη συναυλία της Χορωδίας των Αγίων Αναργύρων με τη διεύθυνση του Παναγή Μπαρμπάτη και του ίδιου του Μίκη.

Στη διάρκεια της παραμονής του μαζί τον Δήμαρχο επισκέφτηκαν διάφορες περιοχές της Κεφαλονιάς και την περιοχή που ήταν το Α’ Δημοτικό Σχολείο (εκεί που σήμερα είναι το Δ’ Δημοτικό) και ο Μίκης αναγνώρισε το πεύκο που έχει γραμμένο στον κορμό το όνομά του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης με τη σύζυγό του Μυρτώ, στο Φισκάρδο

  • 2000 συναυλία με τον «Ζορμπά»και επίτιμος δημότης Παλικής (Ληξουρίου)

Το 2000 γίνεται στο Αργοστόλι και το Ληξούρι μία μοναδική συναυλία, ίσως η πιο εμβληματική που έχει γίνει στην Κεφαλονιά.  Με οργανωτή το ιστορικό Κέντρο Χορωδιακής Πράξης (ΚΕΧΟΠΡΑ) των Δήμων Αργοστολίου και Παλικής η 3η συνάντηση χορωδιών ήταν αφιερωμένη στα 75 χρόνια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη που τίμησε με την παρουσία του τη Συνάντηση, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μυρτώ.

Στη συναυλία συμμετείχαν πάνω από 500 μουσικοί, χορωδοί, σολίστ κ.α. και παρουσιάστηκε το έργο του Μίκη «Ζορμπάς» στο Δημοτικό Στάδιο «Ανδρέας Βεργωτής» στο Αργοστόλι και στο Κηποθέατρο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης στο Ληξούρι. Τις δύο συναυλίες παρακολούθησαν πάνω από 6.500 άτομα και συμμετείχαν: Η ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Χορωδία της ΕΡΤ, η Χορωδία Μακεδονίας, η Χορωδία του ΟΤΕ Αθηνών, Η Χορωδία του Δήμου Ροδίων, το Γυναικείο Σύνολο Πάτρας, το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κορινθίων, η Γυναικεία Χορωδία Δήμου Αργοστολίου και η Χορωδία Αργοστολίου.

Ο αείμνηστος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΕΧΟΠΡΑ Αντώνης Κοντογεωργίου είχε την ευθύνη για τον γενικό συντονισμό των χορωδιών και τις συναυλίες διηύθυνε ο διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Λουκάς Καρυτινός, ενώ ο ίδιος ο Μίκης στη συναυλία στο Αργοστόλι διηύθυνε τη «Βεατρίκη» (το Νο 12 του έργου) δηλώνοντας ότι «οι συναυλίες του «Ζορμπά» στη Κεφαλονιά, συνιστούν τις έως τώρα καλύτερες εκτελέσεις του έργου του, σε σύγκριση με όσες έχει διευθύνει ή παρακολουθήσει μέχρι τώρα διεθνώς» ! (σχετικά στο τεύχος 9-10 του ΚΕΧΟΠΡΑ).

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ – ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΗΣ ΔΗΜΡΧΟΣ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ στη συναυλία ΖΟΡΜΠΑΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την έναρξη της συναυλίας στο Ληξούρι στις 9/9/2000 ο τότε Δήμαρχος Σπύρος Κατσιβέλης ανακήρυξε τον Μίκη Θεοδωράκη επίτιμο δημότη Παλικής λέγοντας μεταξύ των άλλων: «Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για το περιεχόμενο του όρου «ελληνικότητα», από δύο λέξεις: «Μίκης Θεοδωράκης». Ο συνθέτης και ο εκτελεστής, ο στοχαστής και οραματιστής, ο άνθρωπος της διανόησης αλλά και των λαϊκών αγώνων».

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ – ΜΑΚΗΣ ΦΟΡΤΕΣ

Ενώ στη συναυλία στο Αργοστόλι ο Δήμαρχος Μάκης Φόρτες ανέφερε μεταξύ των άλλων: «Το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη όχι μόνο σημάδεψε στην αιωνιότητα τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και έβαλε τη σφραγίδα του ανεξίτηλη στην παγκόσμια μουσική, έτσι που να αποτελεί έννοια ταυτόσημη με την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό, τη μουσική και την κοινωνική αποστολή της. Και βέβαια έχουμε ακόμα ένα λόγο να είμαστε ξεχωριστά ευτυχείς που φέτος αφιερώνουμε την 3η Συνάντηση Χορωδιών του ΚΧΠ στα 75 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη με το έργο του «Ζορμπάς». Ο Μίκης, τέσσερα από τα πλήρη ενέργειας 75 χρόνια ζωής του, τα έζησε στο Αργοστόλι. Άλλωστε από το 1998 είναι επίτιμος δημότης της πόλης μας».

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος αδυνατώντας να παραστεί στις συναυλίες στην Κεφαλονιά για υπηρεσιακούς λόγους έστειλε χαιρετισμό στον οποίο μεταξύ των άλλων ανάφερε το εξής μοναδικό:«Μέσα από το έργο του καταξιωμένου μουσικοσυνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη, αναβιώνουν δυναμικά και ζωτικά στοιχεία της ελληνικής μουσικής, που θα αποτελέσουν την υποδομή για τις επόμενες γενιές».

  • 2017  «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη» και ο Παναγής Μπαρμπάτης

Στις 16 Ιουνίου 2017 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της ιστορικής παράστασης – αφιέρωμα στον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη». Το αφιέρωμα στον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη έκανε πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 6 και 7 Φεβρουαρίου με δύο αξέχαστες παραστάσεις.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ- ΠΑΝΑΓΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΤΗΣ

Λίγες ημέρες αργότερα στις 19 Ιουνίου 2017 τριάντα χορωδίες, μεταξύ των οποίων και η Χορωδία της ΚΕΔΗΚΕ, και συνολικά χίλιοι χορωδοί από όλη την Ελλάδα, ένωσαν  τις φωνές τους σε μία μεγαλειώδη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Στη συνέντευξη τύπου διαβάστηκε μια συγκλονιστική επιστολή του Μίκη που στο μεγαλύτερο μέρος της αφορά τον Κεφαλονίτη μαέστρο Παναγή Μπαρμπάτη .

«Την εποχή που ήμουν Πρόεδρος των Λαμπράκηδων παρατηρήσαμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις της γένεσης και της ακμής κάποιας οργάνωσης υπήρχε ένα κοινό φαινόμενο: Όλες ξεκινούσαν από την παρουσία ενός ανθρώπου. Ήταν αυτό που πριν απ’ όλους τους άλλους πίστεψε στις αρχές της Οργάνωσης και με όπλο μονάχα την πίστη του άρχισε να την μεταδίδει, με αποτέλεσμα στην κορύφωση αυτής της προσπάθειας να φτάνουμε σε οργανώσεις με εκατοντάδες μέλη.

Στην παρούσα συγκυρία το πρόσωπο αυτό έχει μία γνωστή ταυτότητα ονομάζεται Παναγής Μπαρμπάτης και όπως μου είπε, αγάπησε και πίστεψε το έργο μου. Έτσι θέλησε να το τιμήσει και να το διαδώσει με τον δικό του τρόπο. Βασισμένος σε μία υψηλού επιπέδου μουσική παιδεία, προχώρησε στην μεταγραφή για τετραφωνία (δηλαδή μικτή χορωδία) των δικών μου μελωδιών και αρμονικών τρόπων και στη συνέχεια στην ενορχήστρωσή του με βάση την κεφαλλονίτικη μαντολινάτα. Εδώ οφείλω να τονίσω ότι στην μουσική τέχνη η τετραφωνία αποτελεί την βάση για την αξιολόγηση ενός μουσικού έργου. Από το Τραγούδι έως την Συμφωνία. Γιατί στον ήχο όλο είναι ζητήματα ισορροπίας. Το μεγάλο ταλέντο είναι αυτό που με το ένστικτο και τη γνώση γνωρίζει πώς θα επιτύχει την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στις τέσσερις φωνές. Γιατί ένα λάθος μουσικής γραφής σκοτώνει την ηχητική λάμψη του μουσικού έργου. Στην περίπτωση του Παναγή Μπαρμπάτη μπορώ να πω ότι έδωσε στα τραγούδια μου λάμψη και συγχρόνως πολλαπλασίασε την συγκίνηση και το πάθος του πυρήνα της μουσικής μου.

Όπως στην περίπτωση των Λαμπράκηδων κι εδώ ο ένας και μοναδικός ξεκίνησε με την Χορωδία του στο Αργοστόλι, για να φτάσει στις 300 φωνές του Μεγάρου Μουσικής και τώρα στις 1000 φωνές στο Καλλιμάρμαρο. Σήμερα με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης Τύπου, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω δημοσίως.

Από την άλλη μεριά επιθυμώ να στείλω ένα μήνυμα αγάπης μαζί με την συγκίνηση και τις θερμές μου ευχαριστίες στα μέλη των χορωδιών που παίρνουν μέρος στη Συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, στους γονείς, στους φίλους, στους συγγενείς, καθώς και στους τοπικούς άρχοντες για την υπέρμετρη προσπάθειά τους, που περιλαμβάνει την άρτια προετοιμασία, το ταξίδι και τα έξοδα διαμονής. Τριάντα χορωδίες από τριάντα πόλεις ξεκινούν να ενώσουν τις φωνές τους στην καρδιά της Αθήνας, στο Καλλιμάρμαρο.

Κι όλα αυτά μέσα στο σκοτάδι που μας σκεπάζει και που όμως δεν είναι ικανό να πνίξει την ψυχή και τη φωνή μας. Εμείς θα τραγουδήσουμε δυνατά για να μας ακούσουν στα πέρατα της γης. ΟΧΙ!

Δεν το βάζουμε κάτω. Και σήμερα και αύριο και πάντοτε! Κι αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι η ίδια μας η μοίρα. Σας παρακαλώ να μου επιτρέψετε να τελειώσω με τους στίχους ενός τραγουδιού που έγραψα στη Μακρόνησο στο 1948.

Χτύπα-χτύπα στο στήθος π’ ανάβει
Χτύπα-χτύπα τον νου που φωτά
Στα χτυπήματα θεριεύουν οι σκλάβοι
Κάτω μας σπρώχνεις μα πάμε ψηλά !
Λες και δεν πέρασε ούτε μία μέρα από τότε»

12/05/2025 η προτομή και η συναυλία «Αξιον εστί» στο Αργοστόλι

 Σήμερα, 12 Μαϊου 2025 ο Δήμος Αργοστολίου θα αποκαλύψει την προτομή του μεγάλου συνθέτη η οποία έχει τοποθετηθεί έξω από την Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλονιάς.  Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία στο Θέατρο Κέφαλος με μαέστρο τον Δ/ντη της Λυρικής Σκηνής Αγαθάγγελο Γεωργακάτο..  

Ο επίλογος έχει απαράδεκτες εκκρεμότητες

  • Το 2019 έγινε η πρόταση από τον τότε Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης  Σταύρο Τραυλό να δοθεί το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου που φοίτησε ο μεγάλος Μίκης .
  • ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΡΑΥΛΟΣ
  • Μέχρι σήμερα (11/5/2025) έξι χρόνια μετά , δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ! Οι αρμόδιοι της υλοποίησης της πρότασης , σύλλογος δασκάλων και διεύθυνση πρωτοβάθμιας τα ρίχνουν στην γραφειοκρατία , όμως ο επισπεύδων είναι ο Δήμος Αργοστολίου. Δυστυχώς ουδεμία πρωτοβουλία έχει ανακοινωθεί από το Δήμο Αργοστολίου και προσωπικά από το δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο προκειμένου να κλείσει αυτή η υποχρέωση.
1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
  • Και για να φανεί το μέγεθος της ανευθυνότητας και αναποτελεσματικότητας όλων όσων εμπλέκονται στην υπόθεση της ονοματοδοσίας του Α’ Δημοτικού με πρώτο και καλλίτερο τον Δήμαρχο και το κυριότερο ότι δεν υπάρχει συναίσθηση του μεγέθους της συνευθύνης του καθενός παραθέτουμε τη δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη στην αθηναϊκή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στις 30/10/2019, με αφορμή την ονοματοδότηση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου σε «Μίκης Θεοδωράκης» προς τιμήν του συνθέτη, που αποφοίτησε από το εν λόγω Δημοτικό.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ : Θέλω να ξαναγυρίσω στο ωραίο μου θρανίο στο 1ο δημοτικό στ’ Αργοστόλι

«Συγκινήθηκα βαθιά όταν είδα ότι στο Δημοτικό Σχολείο στο Αργοστόλι δόθηκε το όνομά μου. Και βέβαια το θυμάμαι σαν να ήταν χθες. Τον αυστηρό διευθυντή κύριο Σταματάτο και τη δασκάλα μας την κυρία Ελλη, που δεν με άφηνε να πάω στην τουαλέτα και τα …έκανα επάνω μου. Και μετά, η μαμά μου με μάλωνε. Ημουν πολύ άτακτος. Τόσο πολύ, που ο κύριος Σταματάτος με περίμενε στην πόρτα και με την “βίτσα” μου χτυπούσε προκαταβολικά τα χέρια. Γιατί με χτυπάτε; τον ρωτούσα. Κι’ εκείνος μου φώναζε θυμωμένος, γι’ αυτό που θα κάνεις!

Οταν στα 1949 ήμουν στην Μακρόνησο, τι να δω; Τον κ. Σταματάτο να κάνει βόλτες ανάμεσα στους δύο γιούς του και συμμαθητές μου. Πήγα και του φίλησα το χέρι και του είπα “Σας συγχωρω για όλο το ξύλο που μου δώσατε. Οπως βλέπετε, είχατε δίκιο”. Και του έδειξα το συρματόπλεγμα.

Απέναντι από το σχολείο μας υπήρχε ένα κλειστό σπίτι με παραδεισένιο κήπο. “Μην πλησιάζετε”, μας έλεγαν, “γιατί έχει φαντάσματα”. Στην μάντρα αυτού του “στοιχιωμένου” σπιτιού υπήρχε ένα μεγάλο πεύκο και εμείς χαράζαμε τα ονόματά μας στον κορμό του. Μετά τους σεισμούς στο Αργοστόλι, είδα ότι το πεύκο είχε μείνει όρθιο μαζί με τα ονόματά μας!

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μέρα που ήρθε ο δεπότης και κάθισε στην έδρα. Μας έβαλε να περνάμε μπροστά του και να τραγουδάμε μια στροφή από ένα τραγούδι. Διάλεγε τις καλύτερες φωνές και το καλύτερο μουσικό αυτί. Έτσι βρέθηκα στο παρεκκλήσι της μητρόπολης, με τον δεσπότη να μας μαθαίνει τους ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής.

Την πρώτη χρονιά τους ψάλαμε όλοι μαζί. Ομως τον επόμενο χρόνο με διάλεξε να πω σόλο το “Ω γλυκύ μου έαρ”. Αυτούς τους ύμνους τους έχω βάλει στο τρίτο μέρος της Τρίτης Συμφωνίας μου. Και όταν τους ακούω από της Χορωδίες και τις Ορχήστρες, η σκέψη μου γυρνά στο πολυαγαπημένο μου σχολείο, τότε που όλα για μας τα παιδιά ήταν φωτεινά και ωραία!

Αν ήμουν καλά, θα ήθελα να ξαναγυρίσω έστω και για μια στιγμή στο ωραίο μου θρανίο… Αγαπητά μου παιδιά, σας αγαπώ και σας …ζηλεύω. Και εύχομαι να ζήσετε με υγεία, με αγάπη και καλοσύνη και να γίνεται καλύτεροι από εμάς για το καλό της αγαπημένης μας πατρίδας.

Σας χαιρετώ,

Μίκης Θεοδωράκης»

Αθήνα, 27.10.2019»

  • Και τέλος δημοσιεύουμε την επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στις 24/8/2021 (20 μέρες πριν πεθάνει ….) όταν του γνωστοποιήθηκε ψευδέστατα (από ποιόν αλήθεια;) ότι δόθηκε ήδη το όνομα του στο 1ο Δημοτικό.

«Αγαπητοί φίλοι,

Είναι γνωστοί οι ιδιαίτεροι δεσμοί μου με την Κεφαλονιά και ιδιαίτερα με το Αργοστόλι, που αποτελούν ένα κομμάτι της ζωής μου. Εκεί ανακάλυψα την μυστηριακή σχέση μου με τη μουσική. Εκεί νομίζω ότι βγήκε για πρώτη φορά ο μουσικός που είχα μέσα μου και που έμελε να κυριαρχήσει στη ζωή μου και αυτό χάριν στα μουσικά ακούσματα που κυριαρχούσαν τότε στο νησί, τις καντάδες και τις φιλαρμονικές. Τόσο που κάποτε δήλωσα ότι ένα μεγάλο μέρος των τραγουδιών μου έχει τις ρίζες του στο ωραίο αυτό νησί. Αλλά και αργότερα ευτύχισα να ζήσω μαζί σας στιγμές αξέχαστες, με συναυλίες και παρουσίαση των έργων μου.
Σήμερα έχω την μεγάλη χαρά και συγκίνηση να πληροφορούμε την απόφασή σας να δώσετε το όνομα μου στο σχολείο στο οποίο φοίτησα και εγώ, κάποτε. Η Τιμή είναι μεγάλη!
Σας Ευχαριστώ και στέλνω τις θερμότερες ευχές μου σε όλους και κυρίως στα παιδιά, στους δασκάλους και στους γονείς τους.
Σας Ευχαριστώ όλους !
Με θερμούς χαιρετισμούς
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»

Ελπίζουμε ότι απόψε τόσο ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος όσο και η Πρωτοβάθμια εκπαιδευτική κοινότητα να ανακοινώσουν την ολοκλήρωση της γραφειοκρατίας και την ονομασία «1ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου Μίκης Θεοδωράκης»..

 Έχουν και την ευθύνη και το χρέος να το πράξουν, επιτέλους!

 Συντακτική Ομάδα του Kefalonia Press

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις..

Για την Κεφαλονιά που ονειρευόμαστε!
Λ. Βεργωτή 50, Αργοστόλι
Τηλ. Κέντρο: 26712 00130, Studio: 2671023000
Fax: 26712 00131

© 2016-2023 kefaloniapress.gr. Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος. Μέλος του Μητρώου Online Media. Αρ. Μητρώου 13639