Κλείσε τώρα! Εκδρομή απο την Κεφαλονιά για τη μάσκαρα στη Βενετία!

2938

Πραγματικά μια μοναδική ευκαιρία προσφέρει η 4ήμερη (9-14 Φεβρουαρίου),  εκδρομή στη Βενετία στη διάρκεια της μάσκαρας 2024. Ξεκινάτε από Κεφαλονιά και μέσω Αθηνών φθάνετε στη Βενετία. Σε μια πόλη που έχει βγει απο τα παραμύθια.

Η ιστορία του Βενετσιάνικου καρναβαλιού

Στο επίσημο site του καρναβαλιού αναφέρεται η χρονολογία 1094 για την έναρξή του.

Λέγεται ότι το Καρναβάλι της Βενετίας ξεκίνησε από μια νίκη της «Γαληνοτάτης Δημοκρατίας» εναντίον του Πατριάρχη της Ακυληίας Ουλρίκο ντι Τρέβεν κατά το έτος 1162.

Σε ανάμνηση αυτής της νίκης, οι άνθρωποι άρχισαν να χορεύουν και να κάνουν συγκεντρώσεις στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία γιορτάζοντας έξαλλα. Για να μην αναγνωρίζονται μάλιστα κάποιοι φόρεσαν μάσκες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πολύ πριν την καθιέρωση του καρναβαλιού οι άρχοντες της Γαληνοτάτης συνήθιζαν σε  μεγαλοπρεπή δείπνα στα οποία υπήρχε η συνήθεια της μάσκας για διασκέδαση και ανωνυμία.

Στη Βενετία, το πρώτο έγγραφο που αναφέρει επίσημα το Καρναβάλι ως «αργία» είναι ένα διάταγμα της Γερουσίας της Ενετικής Δημοκρατίας το 1296, αλλά από το 1271 ακούγεται ότι υπήρχαν εργαστήρια για τη κατασκευή μασκών και οδηγίες για τις τεχνικές κατασκευής.

Τον δέκατο όγδοο αιώνα, το Καρναβάλι της Βενετίας φτάνει στο μέγιστο της λαμπρότητάς του, αποκτώντας διεθνή απήχηση σε όλη την Ευρώπη.

Η μεταμφίεση είναι η ίδια η ουσία του καρναβαλιού, όπου οι μάσκες και τα κοστούμια έχουν γίνει απαραίτητα εργαλεία του. Οι φτωχοί και οι ταπεινοί στην καταγωγή, είχαν την ευκαιρία να διασκεδάζουν στους ίδιους δρόμους με τους ευγενείς, φορώντας μάσκες στα πρόσωπά τους. Λειτουργούσε το Καρναβάλι σαν μια γιορτή που έδινε τη δυνατότητα εκτόνωσης των κοινωνικών εντάσεων της εποχής.

Οι δρόμοι, τα σοκάκια, μετατρέπονταν στη συνέχεια σε ένα σπουδαίο στάδιο όπου όλα φαίνονταν δυνατά με την εγγύηση της ανωνυμίας.

Οι συμβολικές μάσκες του Καρναβαλιού είναι η Bauta (μήπως απο δω βγαινει η Κεφαλονίτικη “μπαρμπούτα”; ), μια μεταμφίεση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη Βενετία, και αποτελείται από έναν μαύρο μανδύα, ένα μαύρο τρίκομο πάνω σε ένα λευκό πρόσωπο.Τη φορούσαν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, καθώς εξασφάλιζε την πλήρη ανωνυμία.

Μια άλλη μεταμφίεση που χρησιμοποιείται ευρέως από τις γυναίκες ήταν η «Moretta» που φτιάχνεται από μαύρο βελούδο.

Στη συνέχεια υπήρχαν οι μάσκες “Commedia dell’ Arte”, μεταξύ των οποίων και οι δημοφιλείς: Arlecchino, Pantalone, Colombina.

Εφέτος το καρναβάλι της Βενετίας γιορτάζεται από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Μπορείτε να δείτε εδω το επίσημο πρόγραμμα https://carnevale.venezia.it

Αφού ενημερωθήκατε για το βενετσιάνικο καρναβάλι απο το οποίο κατάγεται το Επτανησιακό, κάντε κράτηση για την εκδρομή στη Βενετία, τώρα!

Σχόλιο

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!