«Κινούμαι ηλεκτρικά»: Ερχεται επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σκούτερ, ποδηλάτων

598

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, μίλησε σε πάνελ με θέμα τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μεταφορών, στο πλαίσιο του Attica Green Expo που πραγματοποιείται στο γήπεδο Τae Kwon Do, στο Παλαιό Φάληρο, έως την 1η Ιουνίου.

Η κυρία Αλεξοπούλου, τόνισε ότι «στις μεταφορές οφείλεται το 30% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων. Ίδιο περίπου ποσοστό καταγράφεται τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη χώρα μας. Σήμερα, στην Ελλάδα, ένα στα δέκα οχήματα που ταξινομούνται είναι επαναφορτιζόμενο, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δυο στα δέκα. Ένα εξηλεκτρισμένο όχημα μπορεί να είναι ως και τρεις φορές πιο αποδοτικό από ένα αντίστοιχο θερμικού κινητήρα, ρυπαίνει δε, από ελάχιστα ως καθόλου αν η ενέργεια του, προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ένας τρόπος να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μεταφορών στη χώρα μας είναι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Σήμερα η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης χρηματοδοτείται μέσω 4 κρατικών προγραμμάτων:

Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» θα μπει στην 3η του φάση. Επίκεινται οι σχετικές ανακοινώσεις. Αφορά στην επιδότηση αγοράς νέου ηλεκτρικού οχήματος από φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Επιδοτείται η αγορά αυτοκινήτου, σκούτερ ή ποδηλάτου.
Το πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί» δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες οδηγούς να αποκτήσουν ηλεκτρικό ταξί με ποσό επιδότησης που φτάνει τα 22.500 ευρώ. Πρόκειται για μια γενναία επιδότηση. Καλώ τους επαγγελματίες οδηγούς να αξιολογήσουν προσεκτικά αυτή τη δυνατότητα. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διατίθενται 40 εκατ. ευρώ για την αγορά νέων ηλεκτρικών ταξί.
Το πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού» αφορά στην επιδότηση εγκατάστασης δημόσια προσβάσιμων φορτιστών. Σήμερα στη χώρα μας κυκλοφορούν 14.000 ηλεκτρικά οχήματα και υπάρχουν 5.741 δημόσια προσβάσιμα σημεία φόρτισης. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διατίθενται 80 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση νέων φορτιστών.

Εκτός από τον εξηλεκτρισμό του στόλου των ιδιωτικών οχημάτων, ως Κυβέρνηση, επενδύουμε και στον εξηλεκτρισμό των λεωφορείων. Με την παραλαβή 250 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων ολοκληρώσαμε το πρώτο στάδιο αντικατάστασης παλαιών οχημάτων με σύγχρονα, πλήρως προσβάσιμα και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Η στρατηγική μας για τις «πράσινες» μεταφορές, ως το 2030, εισάγει μια νέα κουλτούρα και στις συγκοινωνίες, με την οποία δίνουμε κίνητρα στους πολίτες να επιλέγουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους».

Η Υφυπουργός, επεσήμανε τη συμβολή του Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, υπογραμμίζοντας ότι «ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, που θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, προκρίνει τη μείωση των ορίων ταχύτητας εντός του αστικού ιστού. Ως Κυβέρνηση επενδύουμε στη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, η οποία προϋποθέτει την μείωση κατανάλωσης ενέργειας, που είναι άμεσα συνυφασμένη με τη μείωση της ταχύτητας. Τα οφέλη πολλά: Λιγότερη κατανάλωση, λιγότεροι ρύποι, λιγότερος θόρυβος, λιγότερα ατυχήματα. Δράττομαι της ευκαιρίας να τονίσω πως η σύννομη οδήγηση είναι και περιβαλλοντικά φιλική με χαμηλότερο αποτύπωμα. Η μείωση των ορίων ταχύτητας εντός πόλης θα προάγει επίσης την συνύπαρξη με την μικροκινητικότητα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της οποίας, είναι ασύγκριτα μικρότερο».

Όσον αφορά στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενός κλειστού συστήματος, όπως είναι ένα νησί, η κυρία Αλεξοπούλου ανέδειξε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντική η προέλευση της ενέργειας και ζητούμενο να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές. Αν συμβαίνει αυτό, τότε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ηλεκτρικών οχημάτων ελαχιστοποιείται.

Ας κάνουμε ένα διαχωρισμό: Νησί διασυνδεδεμένο ή μη.

Σε κάθε περίπτωση, το νησί, δεν έχει αυτονομία ενέργειας ή επάρκεια αγαθών. Αντίστοιχες πρέπει να είναι οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες μας. Είναι καλό και για την υγεία μας να επιλέγουμε το περπάτημα ή το ποδήλατο, ηλεκτρικό ή μη για τις εντός αστικού ιστού, μικρές καθημερινές μετακινήσεις.

Ως Κυβέρνηση δίνουμε κίνητρα, ώστε να εξηλεκτριστούν όσα περισσότερα οχήματα βρίσκονται πάνω στο νησί. Μέσω του κρατικού προγράμματος επιδότησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ», που θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες, λαμβάνεται ειδική μέριμνα στην επιδότηση απόσυρσης παλιών οχημάτων τετράτροχων αλλά και δίκυκλων, για εταιρείες με νησιωτική έδρα. Έτσι ενθαρρύνουμε τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Σε επόμενο στάδιο οι συσσωρευτές των ηλεκτρικών οχημάτων θα χρησιμοποιούνται για αποθήκευση ενέργειας, αυξάνοντας την αποδοτικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών και μειώνοντας την απαιτούμενη παραγωγής ενέργειας καθώς θα λειτουργούν ως μαξιλαράκι ασφαλείας στις στιγμές υψηλής ζήτησης. Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Ελαχιστοποιώντας τα, μειώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μεταφοράς τους.

Τέλος, η επιλογή ανοιχτών χρωμάτων – λευκό, ασημί – στα οχήματα που κυκλοφορούν στο νησί βοηθά τόσο στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, όσο και στη μείωση της κατανάλωσης νερού. Αμφότερα συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος».

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!