Στο ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟ η συνταγή του Τάκη Τόκκα “κοκορας σοφιγάδο”

436
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

Ιδανική επιλογή για το κυριακάτικο τραπέζι είναι το σοφιγάδο με κόκορα από την Κεφαλονιά. Χαρακτηριστικό του, η μπόλικη, παχιά, κόκκινη σάλτσα.

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

Στην Κεφαλονιά, την εβδομάδα της Κρεατινής και τη Μουρδουλοπέφτη (Τσικνοπέμπτη) σε όλα τα σπίτια μαγείρευαν φαγητά της τοπικής κουζίνας, όπως κουνέλι, κρεατόπιτα στην τσερέπα και κόκορα σοφιγάδο, όπου σοφιγάδο σημαίνει φαγητό πνιγμένο στην παχιά κόκκινη σάλτσα. Μας αρέσει να το μαγειρεύουμε ανεξαρτήτως εποχής και ταιριάζει γάντι στο κυριακάτικο τραπέζι.

Τάκης Τόκκας

15′ προετοιμασία
2 ώρες και 30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 45′

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον κόκορα σοφιγάδο από την Κεφαλλονιά, πλένουμε, στραγγίζουμε και σκουπίζουμε καλά τα κομμάτια του κόκορα.
  2. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δόσεις τα κομμάτια, για περίπου 5 λεπτά κάθε δόση ομοιόμορφα.
  3. Βάζουμε όλα τα κομμάτια στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι τα κρεμμύδια να ροδίσουν απαλά.
  4. Σβήνουμε με το κρασί (ή το ξίδι) και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί.
  5. Ρίχνουμε το μπαχάρι, τις πάπρικες, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τον ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε χλιαρό νερό τόσο, μέχρι ίσα να καλύψει τα κομμάτια του κόκορα. Αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, έπειτα τη χαμηλώνουμε καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  7. Διαλύουμε τον πελτέ σε 1 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και να δέσει η σάλτσα.
  8. Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους.
  9. Στραγγίζουμε και τα μοιράζουμε σε πιάτα. Βάζουμε σε κάθε πιάτο μπόλικη σάλτσα, από 1-2 κομμάτια κόκορα και αν θέλουμε τριμμένη μυζήθρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!