Αγκιναρόπιτα κεφαλονίτικη με παστό μπακαλιάρο

492

Γράφει Περικλής Κοσκινάς

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
20′ προετοιμασία
1 ώρα και 10′ μαγείρεμα
30′ αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 32-34 εκ.

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Φύλλο

  1. Για να φτιάξουμε την αγκιναρόπιτα κεφαλονίτικη με παστό μπακαλιάρο, σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για το φύλλο. Ρίχνουμε σταδιακά 300 ml νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Για να πετύχουμε την επιθυμητή υφή, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ή αλεύρι.
  2. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.

Γέμιση

  1. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα κουκιά και τις αγκινάρες για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το μάραθο και τον άνηθο.
  3. Σε ένα μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι το αυγό με το γάλα και αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τη γέμιση.
  4. Στραγγίζουμε καλά τον μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε μικρά κομμάτια, περίπου 3 εκ.
  5. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά τις 2 κουτ. σούπας λάδι και σοτάρουμε τον μπακαλιάρο για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.
  6. Τον προσθέτουμε στο μπολ με τη γέμιση μαζί με το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο (αλάτι με φειδώ γιατί, παρά το ξαλμύρισμα, ο μπακαλιάρος ενδέχεται να είναι αρκετά αλμυρός) και ανακατεύουμε απαλά, να σκορπιστούν ομοιόμορφα τα υλικά.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί.
  2. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε ένα στρογγυλό φύλλο, πάχους 3 χλστ. και διαμέτρου 3 – 4 εκ. μεγαλύτερης από το ταψί.
  3. Απλώνουμε το φύλλο στο ταψί, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με ένα κουτάλι.
  4. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν καλύπτοντας περιμετρικά τη γέμιση.
  5. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο το φύλλο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί το φύλλο και από κάτω.
  6. Σερβίρουμε την πίτα χλιαρή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 120.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!