Αγκινάρες με κουκιά, το φαγάκι της Μ. Πέμπτης στην Κεφαλονιά

112

Τη Μεγάλη Πέμπτη κατά την εκκλησιαστική παράδοση μπορούμε να φάμε λαδάκι. Είναι η ημέρα που τα περισσότερα σπίτια στην Κεφαλονιά ιδιαίτερα στα χωριά μαγερεύουν αγκινάρες με κουκιά. Το μυστικό της επιτυχίας είναι το άφθονο άγριο μάραθο. Και βεβαίως όλα τα λαχανικά είναι από τον κηπαρέλο της οικογένειας, του γείτονα, του σέμπρου.. Ανταλλαγές..

Το έθιμο μας το θυμισε ο Παύλος Σκλαβούνος, από την Ερισσο. Δικές του και οι φωτογραφίες του κειμένου.

Η συνταγή στα χωριά του Ελειού , που αφθονούν οι αγκινάρες:

Αγκινάρες μαύρες Κεφαλονίτικες
φρέσκο κρεμμυδάκι
Μάραθο
Κουκιά
Λίγη κουσέρβα
λαδάκι , αλατάκι

Κάποια σπίτια ρίχνουνε και λίγο ρυζάκι για να τραβήξει τα υγρά αλλά και για να γίνει “χορταστικό”.

Ολα αυτό το μείγμα μπορείτε να το τυλίξετε με φύλλο και να έχετε την Κεφαλονίτικη αγκιναρόπιτα!

Αυτή ειναι η cucina povera της Κεφαλονιάς. Νόστιμη , ευρηματική με άριστα υλικά από το χωράφι μας.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!