Το βράδυ της Κυριακής έπεσε η αυλαία του δεύτερου Κεφαλονίτικου Tratarisma, με φόντο τη δροσερή αύρα του Θαλασσόμυλου στο Αργοστόλι. Μια γιορτή πολιτισμού, γεύσης και αυθεντικότητας, όπου η ελληνική γαστρονομία συναντήθηκε με την τοπική παράδοση της Κεφαλονιάς, και η κουζίνα απέκτησε ξανά τη δύναμη να αφηγείται ιστορίες.
Στο κέντρο της σκηνής, τέσσερις σημαντικές προσωπικότητες: η Ελένη Ψυχούλη, η γυναίκα που έχει ορίσει τα τελευταία είκοσι χρόνια την αισθητική και το ήθος της γαστρονομικής κριτικής στην Ελλάδα· η Ιωάννα Σταμούλου, δημοσιογράφος που έγινε συνώνυμη της γλυκιάς δημιουργικότητας· ο Ασημάκης Χανιώτης, ο Κεφαλονίτης με αστέρι Michelin που διαπρέπει διεθνώς· και ο έγκριτος γευστικός συντάκτης Δημήτρης Σταθόπουλος. Μαζί τους, ένα κοινό που γέμισε ασφυκτικά τον Θαλασσόμυλο, διψασμένο για ιδέες, αλήθειες και νέες προσεγγίσεις στον κόσμο της τροφής.
Η πρώτη φορά της Ψυχούλη στην Κεφαλονιά – και ήταν κεραυνοβόλος έρωτας
«Δεν μασάει τα λόγια της» – αυτή η φράση θα μπορούσε να είναι ο υπότιτλος της ζωής της Ελένης Ψυχούλη. Με το συνήθη της οξυδερκές και ελεύθερο βλέμμα, έφτασε για πρώτη φορά στην Κεφαλονιά και δηλώνει… ερωτευμένη. «Ενθουσιάστηκα. Οι άνθρωποι, τα προϊόντα, τα τοπία… όλα σε αυτό το νησί μιλούν μια γλώσσα καθαρή και αληθινή», μας εκμυστηρεύτηκε στα παρασκήνια.
Όταν τη ρωτήσαμε τι τη συγκίνησε περισσότερο, η απάντησή της ήταν αφοπλιστική: «Τα κρασιά σας! Δεν περίμενα τέτοια ποικιλία, τέτοιο βάθος στα αρώματα, τόση δουλειά πίσω από τις ετικέτες σας».
Εμπειρίες εκτός τουριστικού οδηγού
Όπως είχαμε ήδη καταγράψει στα ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών, οι προσκεκλημένοι ταξίδεψαν σε μικρά, άγνωστα χωριά, γνώρισαν κατοίκους που άνοιξαν αυθόρμητα το σπίτι και την καρδιά τους, δοκίμασαν γίδα βραστή κάτω από το περνάρι στα Ομαλά, επισκέφθηκαν τυροκομεία και περπάτησαν στα στενά της αυθεντικής Κεφαλονιάς. Στο Αργοστόλι, ανακάλυψαν ένα εστιατόριο που –όπως σχολίασαν– πληροί τα πιο αυστηρά τους κριτήρια για τοπιική, αυθεντική κουζίνα.
Όλες αυτές οι εμπειρίες μετουσιώθηκαν σε δημιουργία.
Τοπικές εμπνεύσεις σε σύγχρονο πιάτο
Η Ελένη Ψυχούλη παρουσίασε μια τολμηρή μπρουσκέτα, εμπνευσμένη από την παραδοσιακή ριγανάδα, με αλιάδα και κρύο αρνί της προηγούμενης ημέρας – μια αναφορά στη σοφία της επανάχρησης και της γεύσης που γεννιέται από τη μνήμη. Μαζί της ο σεφ Γιώργος Αντωνέλος, Ληξουριώτης που δημιουργεί σε άλλες κουζίνες.
Η Ιωάννα Σταμούλου, ως «γλυκατζού» –όπως αυτοπροσδιορίζεται– πρόσφερε ένα κέικ με γιαούρτι, βασισμένο στο κεφαλονίτικο γιαούρτι, αναδεικνύοντας την ήπια οξύτητά του και τη φρεσκάδα του ως βάση γλυκίσματος.
Τα πιάτα υλοποιήθηκαν και προσφέρθηκαν στο κοινό από το ΜΥΘΟΣ estiasis catering, υπό την επιμέλεια του Ανδρέα Παντελειού, ενός ανθρώπου που –πολύ πριν γίνει μόδα η “τοπικότητα”– πάλευε να διασώσει και να καταγράψει τη γαστρονομική ταυτότητα της Κεφαλονιάς. Ήταν αυτός που, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, προσπαθούσε να οργανώσει μαθήματα για σεφ, σε εποχές που η τοπική γεύση δεν είχε ακόμη ανακτηθεί ως αξία.
Η συζήτηση που άναψε το αίμα της γαστρονομίας
Μετά τα εδέσματα, ήρθε η ώρα της κουβέντας. Η συζήτηση με τίτλο «Τι σημαίνει για σένα η ελληνική κουζίνα;», που συντόνισε η Άνθεια Κώτση, έδωσε τη σκυτάλη σε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Η Ελένη Ψυχούλη, ο Ασημάκης Χανιώτης και ο Δημήτρης Σταθόπουλος μίλησαν για την ελληνική κουζίνα όχι ως νοσταλγία, αλλά ως πεδίο σύγχρονης δημιουργίας, οικονομικής αναγέννησης και πολιτισμικής αντοχής. Μια κουζίνα που κρατάει τον άνθρωπο στο κέντρο, που ενώνει τη μνήμη με τη φαντασία.
Παρόντες
Ανάμεσα στο κοινό και οι εκπρόσωποι του Δήμου Αργοστολίου: ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο αντιδήμαρχος τουρισμού Νίκος Κουρκουμέλης , ο Σταύρος Κορκός διοικητικό στέλεχος του Δήμου και υπεύθυνος για τα θέματα τουρισμού, ο ειδικός σύμβουλος Βίκτωρ Ρουχωτάς, δημοτικός σύμβουλος και μέλος της τουριστικής επιτροπής του Δήμου, Διονύσης Τρωϊάνος παρακολούθησαν διακριτικά αλλά ουσιαστικά. Η αυλή του Θαλασσόμυλου γέμισε από κόσμο, με τη συμμετοχή να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Η λάμψη των προσκεκλημένων έφερε και το ευρύτερο κοινό, αλλά ήταν η αυθεντικότητα της εμπειρίας που κράτησε όλους στις θέσεις τους μέχρι το τέλος.
√ Στους παρόντες και τοπικοί παραγωγοί κρασιών και γαλακτοκομικών προϊόντων παρουσίασαν και πρόεσφεραν άφθονα τραταρίσματα των προϊόντων τους.
Απόηχος και συνέχεια
Το φετινό Tratarisma ήταν μια ακόμα υπενθύμιση πως η γαστρονομία μπορεί να είναι τόπος συνάντησης, κοινωνικής ενδυνάμωσης και δημιουργικής υπεράσπισης της τοπικής ταυτότητας.
Η συζήτηση «Τι σημαίνει ελληνική κουζίνα» έρχεται και δένει με το νήμα των προβληματισμών που ανοίγουμε το τελευταίο διάστημα στο Think Tank του Kefalonia Press: η ανάγκη για επανασύνδεση με τον τόπο, η ανασυγκρότηση της τοπικής αλυσίδας αξίας, η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, η στήριξη των τοπικών εστιατορίων.
Η απομαγνητοφώνηση της συζήτησης θα δημοσιευτεί προσεχώς, με αναλύσεις που θα εμπλουτίσουν περαιτέρω τη δημόσια συζήτηση για το μέλλον του νησιού. Η Ελένη Ψυχούλη υποσχέθηκε να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθειά μας.
Και του χρόνου! με περισσότερο τρατάρισμα, περισσότερη αλήθεια, περισσότερη Κεφαλονιά στα πιάτα μας!