ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ: Eνημέρωση για τον καθαρισμό οικοπέδων

1330

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Αργοστόλι,28/05/2024
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
Γραφείο Αντιδημάρχου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους δημότες και κατοίκους του Δήμου μας,  ότι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε: (α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, (β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, (γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω  περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και (δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, είναι υπόχρεοι για τον καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και τη συντήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Επιπρόσθετα με την με αριθμό 20/2024 πυροσβεστική διάταξη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία εγκρίθηκε με απόφαση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ορίζεται η μέριμνα των υπόχρεων για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υ.Κ.Κ.Π.Π.). Για το πρώτο έτος σύστασης του μητρώου ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας η 30 Ιουνίου 2024.

Η νέα πλατφόρμα για δήλωση καθαρισμού οικοπέδων, έχει τεθεί σε λειτουργία στην ιστοσελίδα https://akatharista.apps.gov.gr. και περιλαμβάνει: α) την Ψηφιακή Υπηρεσία Δήλωσης Υπόχρεων ιδιωτών καθαρισμού των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασης της, και β) την Ψηφιακή υπηρεσία καταγγελιών πολιτών βάσει της παρ. 4 του αρθ. 53Α του ν. 4662/2020. Η είσοδος πραγματοποιείται με τους κωδικούς TaxisNet. Στους υπόχρεους που δεν υποβάλλουν δήλωση επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ, η δε  υποβολή ψευδούς δήλωσης ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, επισύρει ποινικές κυρώσεις.

Παρακαλούμε θερμά τους δημότες και κατοίκους του Δήμου μας, σε μια δύσκολη για την χώρα μας αντιπυρική περίοδο, να  βοηθήσουν με τις ενέργειες τους στην διατήρηση και προστασία του φυσικού πλούτου του Δήμου μας και εν γένει του νησιού μας.

Ο Αντιδήμαρχος
Διονύσιος Κωνσταντάτος

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!