Φύκια στις παραλίες της Κεφαλονιάς: Είναι μέρος του οικοσυστήματος και απόδειξη καθαρής θάλασσας

4595

Οι αέρηδες των προηγούμενων μηνών έχει συσσωρεύεσι τόνους απο φύκια σε ορισμένες παραλίες της Νότιας Κεφαλονιάς, από Κατελειό έως Τραπεζάκι κυρίως.

Πανέμορφες παραλίες με πεντακάθαρα νερά δείχνουν βρώμικες από τα φύκια. Λουόμενοι τα θεωρούν σκουπίδια και τις αποφεύγουν.

Ομως, η επιστήμη έχει άλλη γνώμη.

Σχετικό ερώτημα του Συνήγορου του Πολίτη στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ), τον κατά τεκμήριο αρμόδιο επιστημονικό φορέα πήρε την εξής απάντηση:

Σύμφωνα με το ΕΛΚΕΘΕ, η παρουσία των εκβρασμένων φυτικών υπολειμμάτων του θαλάσσιου προστατευόμενου φυτού Posidonia Oceanica δεν αποτελεί εστία μόλυνσης ή άλλου κινδύνου και ως εκ τούτου δεν πρέπει να απομακρύνονται. Τουναντίον, συνεισφέρει στην υγεία και ισορροπία των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, προστατεύοντας τις ακτές από διάβρωση, σχηματίζοντας και σταθεροποιώντας τις παραλίες και τις αμμοθίνες, λιπαίνοντας και ενυδατώνοντας την παράκτια και αμμοθινική βλάστηση και δημιουργώντας μοναδικό βιότοπο σημαντικής και σπάνιας βιοποικιλότητας.

Στην περίπτωση, βέβαια, που οι θημώνες Ποσειδωνίας δυσκολεύουν την πρόσβαση των λουόμενων στη θάλασσα ενδείκνυται η ήπια, χειρωνακτική και αυστηρώς τοπική παρέμβαση-αφαίρεση για την δημιουργία διόδου, ενώ το αφαιρούμενο υλικό πρέπει να μετατοπίζεται σε ανώτερους ορίζοντες της παραλίας και να παραμένει εκεί ως βιοτικό στοιχείο του αιγιαλού.

Aυτή ειναι η επιστημονική άποψη. Τα ξερά φύκια στην παραλία είναι βιότοπος μεσα στα οποία ζουν μικροοργανισμοί της θάλασσας απαραίτητοι για το υγιές θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτό που χρειάζεται είναι να αλλάξουμε αντίληψη και να συμπεριλάβουμε τις παραλίες αυτές στη διαφήμισή του νησιού μας γιατί η ύπαρξη των φυκιών αποδεικνύει ότι η θάλασσα είναι πεντακάθαροι.

Τι κάνουμε;  Aνοίγουμε “μονοπάτι” προς τη θάλασσα ή δημιουργούμε “μικρές πλατείες” για τους λουόμενους χρησιμοποιώντας τα χέρια μας και όχι μηχανήματα.

Δυστυχώς για το επόμενο διάστημα δεν φέρνει ο καιρός όστρια για να τα απομακρύνει με φυσικό τρόπο. Η κατάσταση θα μείνει ως έχει όλο το καλοκαίρι.

Με πληροφορίες από το https://ecopress.gr

 

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!