ΑΝΑΣΑ: Ερώτηση στο Π.Σ. για τη χρηματοδότηση της ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

52

Η «Ιακωβάτειος βιβλιοθήκη» έχει πλέον μελέτη αποκατάστασης. Θα χρηματοδοτήσει η ΠΙΝ το έργο;

Προς κ. Περιφερειάρχη

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη Ληξουρίου είναι ΝΠΔΔ και ανήκει οργανικά στο Υπουργείο Παιδείας.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Τυπάλδων-Ιακωβάτων Ληξουρίου, γνωστή ως Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, στεγάζεται στο διώροφο αρχοντικό της οικογένειας των Τυπάλδων-Ιακωβάτων, που κτίστηκε το 1866 και αναπαλαιώθηκε το 1984, αλλά «χτυπήθηκε» σοβαρά από τους σεισμούς του 2014. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής των μέσων του 19ου αιώνα, ενώ ο περιβάλλων χώρος, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του, συμβάλλει στην προβολή του κτηρίου. Οι οροφές των εσωτερικών χώρων κοσμούνται με αξιοπρόσεκτες οροφογραφίες. Κηρύχθηκε ως έργο τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1968.

Στο ισόγειο του κτηρίου στεγάζεται η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ληξουρίου, η οποία αριθμεί περίπου 30.000 τόμους βιβλίων και περιοδικών, που έχουν εκδοθεί από το 16ο αι. έως και σήμερα, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και δυσεύρετα και καλύπτουν ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, επιστημονικών και ψυχαγωγικών. Η συλλογή της Βιβλιοθήκης συνεχώς εμπλουτίζεται με σύγχρονο υλικό.

Στον όροφο λειτουργεί Μουσείο, όπου εκτίθενται κειμήλια της οικογένειας   Τυπάλδων-Ιακωβάτων, και διατηρείται Αρχείο της ίδιας οικογένειας με πολύ ενδιαφέρον υλικό.

Το κτήριο αυτήν την περίοδο δεν είναι προσβάσιμο λόγω των σεισμών του 2014.

Την μελέτη αποκατάστασης και αναβάθμισης του κτιρίου και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου έχει αναλάβει και εκπονεί το Ίδρυμα George Vergottis Memorial Fund Λοζάνης.

Η μελέτη διαμορφώνει προϋπολογισμό περίπου 2.000.000 ευρώ και βρίσκεται σε τελικό στάδιο .

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Περιφερειάρχης :

  • Έχει την πρόθεση να αναλάβει την χρηματοδότηση του σημαντικού αυτού πολιτιστικού έργου για το Ληξούρι την Κεφαλονιά και το Ιόνιο, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για υπογραφή πολυμερούς Προγραμματικής Σύμβασης με το ΝΠΔΔ της Ιακωβατείου, το Υπουργείο Παιδείας και ενδεχομένως και το Υπουργείο Πολιτισμού;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΑΝΑΣΑ:

Θεόδωρος Γαλιατσάτος
Αλέξανδρος Μιχαλάς
Διονύσιος Γιακουμέλος

 

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!