EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA
YΠOYPΓEIO ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
EΦOPEIA ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ
Tαχ. Δ/νση: Μαντζαβίνου 5 & Αβλίχου
281 00, Αργοστόλι
Tηλέφωνο: 2671027546
E-mail: efakef@culture.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των Υπηρεσιών του Δημοσίου που αναπτύσσουν πραγματικά καινοτόμες εφαρμογές βάσει αξιολόγησης από το Υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, από την Εφορεία αναπτύχθηκε καινοτόμο σύστημα Γεωεντοπισμού και Επαλήθευσης δεδομένων, το οποίο περιλαμβάνει:
1. Σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών (ΣΓΠ), ανοικτού ή κλειστού κώδικα,
2. Χρήση γεωχωρικών και αρχαιοχωρικών δεδομένων,
3. Χρήση πολυγώνων (περίγραμμα των προς αδειοδότηση ή αδειοδοτημένων από την υπηρεσία ακινήτων, τα οποία απεικονίζονται στο σύστημα με μορφή πολυγώνων),
4. Δημιουργία πίνακα περιγραφικών δεδομένων, που συνδέεται με τα παραπάνω.
5. Δημιουργία ψηφιακού μοντέλου εδάφους
6. Δημιουργία μωσαϊκού χαρτών ΓΥΣ
7. Ενσωμάτωση δεδομένων του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου

Το καινοτόμο σύστημα, που αποτελεί ένα πολυδύναμο εργαλείο ανάλυσης, έχει ήδη αξιολογηθεί και αναρτηθεί στο αποθετήριο καινοτομίας στο κυβερνητικό νέφος (gov.gr). Με την εφαρμογή της καινοτομίας επιτυγχάνονται: Αυτοματισμοί διαδικασιών, μετρησιμότητα, εγκυρότητα ελέγχου, χωρικοί συσχετισμοί, εκτίμηση κινδύνων, λήψη αποφάσεων και μείωση χρόνου απόκρισης, επιστημονική αξιοποίηση των δεδομένων πεδίου γεωχωρικών και αρχαιο-χωρικών. Όλα τα παραπάνω συνιστούν στοιχεία απαραίτητα που συντελούν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην οικονομική ανάπτυξη, την προαγωγή της αρχαιολογικής έρευνας και την εκπόνηση εξειδικευμένων επιστημονικών μελετών.

Ο σχεδιασμός της καινοτομίας οφείλεται στον προϊστάμενο της Εφορείας, αρχαιολόγο Γρηγόρη Γρηγορακάκη, με διδακτορικό στην γεωπληροφορική (αρχαιο-πληροφορική – GIS in Archaeology), ενώ στην ομάδα σχεδιασμού και στο κρίσιμο στάδιο της πειραματικής λειτουργίας του συστήματος συμμετείχαν όλοι οι Αρχαιολόγοι της Υπηρεσίας, η Ελένη Παπαφλωράτου, η Ευφροσύνη Τζανετάτου, η Αθανασία Τσόκα, η Μελπομένη Ανδρεάτου και η Αγγελική Μόσχου, παράλληλα προς τα υπόλοιπα, πολλαπλά και σύνθετα καθήκοντά τους. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Γεωπληροφορικής του Τμήματος Μηχανικών Γεωπληροφορικής, υπό τον καθηγητή, κ. Ανδρέα Τσάτσαρη (και τους συνεργάτες του), επιφορτίστηκε με τους ποιοτικούς ελέγχους, διαδικασίες τυποποίησης, την εγκυρότητα των ψηφιακών διαδικασιών και των δεδομένων. Σημειωθήτω ότι το Σύστημα αυτό αναπτύχθηκε εκ των ενόντων, με μηδενικό κόστος και αποτελεί πλέον καθημερινό εργαλείο δουλειάς.

Η Εφορεία αισθάνεται την υποχρέωση να απευθύνει ευχαριστίες προς όλους τους Μηχανικούς που δραστηριοποιούνται στα νησιά Κεφαλονιάς και Ιθάκης για την ανταπόκρισή τους σε σχετικό αίτημά της αναφορικά με την αναγκαιότητα αποστολής ψηφιακού αρχείου συγκεκριμένου τύπου για την ορθή λειτουργία του συστήματος.

Η Υπηρεσία θα συνεχίσει να λειτουργεί σε αυτήν την κατεύθυνση επιτάχυνσης των διαδικασιών, απλοποίησης της καθημερινότητας και προαγωγής της Επιστήμης μέσω των ερευνών που διεξάγει, του διεπιστημονικού πνεύματος που διέπει τις ερευνητικές αυτές προσπάθειες, της απόκτησης ή χρήσης τεχνολογιών αιχμής μέσω συνεργασιών, αλλά και της πρωτογενούς ανάπτυξης καινοτόμων μέσων.

https://innovation.gov.gr/innovationscat/geolocation-and-verification-system

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!