«Ποιο ελληνικό νησί να επισκεφθείς;». Οι New York Times απαντούν

ΣΤΕΛΒΙΑ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, iStock

19

Η Ελλάδα είναι από τους top καλοκαιρινούς προορισμούς του κόσμου και όχι τυχαία. Στη χώρα υπάρχουν περίπου 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Από το σύνολο αυτών των νησιών μόνον τα 227 κατοικούνται. Από αυτά, μόνο τα 79 έχουν πληθυσμό πάνω από 100 κατοίκους και μόλις 53 πάνω από 1.000. Όποιο και αν επιλέξεις πάντως για διακοπές αξίζει, επειδή το καθένα έχει κάτι ξεχωριστό να σου προσφέρει.

Στην εφημερίδα New York Times ωστόσο, με βάση το ερώτημα: «Πώς να επιλέξεις, ποιο νησί να επισκεφθείς;» έκαναν τη δική τους έρευνα, για να δώσουν τη δική τους τεκμηριωμένη απάντηση.

Ο συντάκτης του άρθρου, δόμησε τη σκέψη του ως εξής: «Αποκλείστε οτιδήποτε έχει αεροδρόμιο (υπερβολικά γεμάτο) ή ακατοίκητο (πολύ άδειο). Στη συνέχεια, προσθέστε πρόσβαση με πλοίο (δεν έχω γιοτ), πολλές παραλίες, καλά τοπικά εστιατόρια και ωραία ξενοδοχεία. Επιπλέον, μια πλούσια ιστορία, ένας φιλόξενος τοπικός πληθυσμός και η εγγύτητα με άλλα νησιά (για ημερήσιες εκδρομές). Ρίξτε μία ματιά στη μυθική σπηλιά του Κύκλωπα, και έχουμε νικητή. 6.000 έγιναν ένα: Σέριφος», κατέληξε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η Σέριφος βρίσκεται στις δυτικές Κυκλάδες. Αν κοιτάτε έναν χάρτη των ελληνικών νησιών, βρίσκεται ανάμεσα στη Σύρο, την Πάρο και τη Μήλο, αλλά δεν έχει την ίδια αναγνωρισιμότητα με αυτά τα νησιά. Δεν είναι τεράστιο νησί, αλλά έχει 70 παραλίες και είναι ένα από τα νεότερα σημεία του αρχιπελάγους».

«Ποιο ελληνικό νησί να επισκεφθείς;». Οι New York Times απαντούνUnsplash

Η Σέριφος είναι ένα ειδυλλιακό νησί των Κυκλάδων με άγρια ομορφιά, ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να κάνουν διακοπές μακριά από τον μαζικό τουρισμό. Το νησί φημίζεται για τα επιβλητικά βραχώδη τοπία και τις πανέμορφες παραλίες του. Πρωτεύουσα είναι η γραφική Χώρα της Σερίφου, που αστράφτει με την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της.

«Η πόλη αποτελείται από ηλιόλουστες καφετέριες, τοπικά αρτοποιεία, μερικές εκκλησίες, μηδενικούς δρόμους που μπορούν να φιλοξενήσουν ένα αυτοκίνητο, έναν τόνο θέας» σχολιάζει ο συντάκτης στους New York Times.

Όσον αφορά τις παραλίες του νησιού υπάρχει ένας κανόνας. «Αν ο άνεμος έρχεται από βορρά, κατευθυνθείτε νότια και το αντίστροφο»καθώς όλα καθορίζονται στο νησί από τους δυνατούς ανέμους που το χαρακτηρίζουν. Οι παραλίες είναι αμμώδεις ή βοτσαλωτές, με φυσική σκιά ή χωρίς, όλες έχουν πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά.

Μερικές από τις πιο γνωστές παραλίες της Σερίφου
  • Ψιλή Άμμος: Μία από τις πιο πολυσύχναστες και όμορφες παραλίες της Σερίφου. Η ψιλή, χρυσή άμμος, τα τιρκουάζ νερά, και τα αρμυρίκια συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό. Δεν έχει ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά διαθέτει 2 ταβερνάκια για φαγητό μετά τις βουτιές.
  • Γάνεμα: Μία από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού. Στη μία πλευρά της έχει άμμο και στην άλλη βότσαλο, ενώ διαθέτει και αρμυρίκια για σκιά. Υπάρχει, επίσης, 1 ταβέρνα πάνω στην παραλία.
  • Καλό Αμπέλι: Μικρός πανέμορφος κόλπος με γαλαζοπράσινα νερά και χρυσή άμμο. Στην παραλία δεν υπάρχουν δέντρα και μαγαζιά, οπότε καλό είναι να προνοήσεις για σκιά και νερό. Η πρόσβαση γίνεται από μονοπάτι (περίπου 20 λεπτά περπάτημα) που περνάει πλάι στο εκκλησάκι του Σωτήρα.
  • Κουταλάς: Mε άμμο και βότσαλα και αμέτρητα αλμυρίκια που χαρίζουν απλόχερα τη σκιά τους, καθώς και μία παραδοσιακή ταβέρνα.

Ο πανοραμικός θρόνος του Κύκλωπα

Βρίσκεται στον κάβο του Κύκλωπα, σε μια εκπληκτική θέση με πανοραμική θέα στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Μοιάζει πράγματι με γιγάντια πολυθρόνα και όσοι τον βλέπουν, αναρωτιούνται με ποιον τρόπο άραγε ανέβηκαν εκεί οι 7 τεράστιοι πελεκημένοι ογκόλιθοι.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!