Εμμηνόπαυση: Το βότανο που ανακουφίζει από τις εξάψεις

ΒΙΚΥ ΒΕΝΙΟΥ

25

Έχει έντονο άρωμα και χαρακτηριστική γεύση. «Ντύνει» διάφορα πιάτα και «κρύβει» μοναδικά οφέλη για την υγεία. Ανακαλύψτε ένα ακόμη θαυματουργό βότανο και βάλτε το στη διατροφή σας

Αποτελεί βασικό συστατικό σε διάφορες κουζίνες σε όλο τον κόσμο, ενισχύοντας το γευστικό αποτέλεσμα πολλών πιάτων. Αυτό το ευπροσάρμοστο βότανο εξυμνείται όχι μόνο για το έντονο άρωμα και τη γήινη γεύση του, αλλά και για τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία.

Ο λόγος για το φασκόμηλο, η δημοτικότητα του οποίου δεν είναι καθόλου τυχαία. Χαρακτηρίζεται από μια αξιόλογη διατροφική «δύναμη», αποτελούμενη από πληθώρα θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών. Πρόκειται για ενώσεις ζωτικής σημασίας, οι οποίες, μεταξύ άλλων, προωθούν τη στοματική υγεία και ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Λόγω της έντονης μυρωδιάς του, χρησιμοποιείται συνήθως σε μικρές ποσότητες, ενώ διατίθεται  φρέσκο, αποξηραμένο ή σε μορφή ελαίου. Όποια μορφή κι αν προτιμάτε, ένα είναι το σίγουρο: Αν εντάξετε αυτό το πράσινο βότανο στη διατροφή σας, θα αποκομίσετε όλα τα πολύτιμα οφέλη που έχει να προσφέρει στον οργανισμό.

Μερικά από τα σημαντικότερα είναι:

1. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, το σώμα βιώνει μείωση των οιστρογόνων, γεγονός που οδηγεί σε ένα ευρύ φάσμα δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως εξάψεις, εφίδρωση, κολπική ξηρότητα και ευερεθιστότητα. Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων, καθώς περιέχει ενώσεις που μιμούνται τη λειτουργία των οιστρογόνων, συμβάλλοντας έτσι στη μετρίαση αυτών των ενοχλήσεων. Πρόσφατες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας μετα-ανάλυσης του 2023, υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα του φασκόμηλου στη μείωση της συχνότητας των εμμηνοπαυσιακών εξάψεων.

2. Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα φύλλα του κοινού φασκόμηλου έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως φάρμακο κατά του διαβήτη. Η διαθέσιμη έρευνα δείχνει ότι το φασκόμηλο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Διάφορες μελέτες υποδεικνύουν, συγκεκριμένα, ότι το εκχύλισμα φασκόμηλου μπορεί να ενεργοποιήσει υποδοχείς που βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, με τρόπο παρόμοιο με την επίδραση των φαρμάκων για τον διαβήτη, όπως η μετφορμίνη. Η έρευνα σε ανθρώπους είναι περιορισμένη, αλλά μια μετα-ανάλυση τριών δοκιμών διαπίστωσε ότι το φασκόμηλο μείωσε σημαντικά το σάκχαρο και την HbA1c.

3. Ενισχύει τη μνήμη, τη διάθεση και γενικά τη λειτουργία του εγκεφάλου

Το φασκόμηλο υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου με διάφορους τρόπους. Πρώτον, είναι πλούσιο σε ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά, ενισχύοντας το αμυντικό σύστημα του εγκεφάλου. Παρουσιάζεται, επίσης, ικανό να ανακόψει τη διάσπαση του χημικού αγγελιοφόρου ακετυλοχολίνη (ACH), ενός νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στη λειτουργία της μνήμης, ιδιότητα εξαιρετικά σημαντική ιδιαίτερα σε καταστάσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι το φασκόμηλο επιδρά ευεργετικά τόσο σε ασθενείς, όσο και σε υγιείς ανθρώπους.

Χαμηλότερες δόσεις έδειξαν να συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης, ενώ το φασκόμηλο σε υψηλότερες δόσεις έδειξε να ενισχύει τη διάθεση και να αυξάνει την εγρήγορση, την ηρεμία και το αίσθημα της ικανοποίησης.

4. Μειώνει την LDL («κακή») χοληστερόλη

Κάθε 33 δευτερόλεπτα, ένα άτομο στις ΗΠΑ πεθαίνει από καρδιακές παθήσεις. Η υψηλή «κακή» LDL χοληστερόλη αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, επηρεάζοντας περισσότερο από το 50% των Αμερικανών ενηλίκων. Το CDC εκτιμά ότι 86 εκατομμύρια ενήλικες άνω των 20 ετών στις ΗΠΑ έχουν επίπεδα ολικής χοληστερόλης άνω των 200 mg/dL.

Το φασκόμηλο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης, η οποία συσσωρεύεται στις αρτηρίες, συνιστώντας απειλή για την υγεία. Οι έρευνες δείχνουν ότι το φασκόμηλο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και να βελτιώσει τη συνολική υγεία της καρδιάς, με μελέτες να σημειώνουν σημαντικές βελτιώσεις μετά από μόλις δύο εβδομάδες τακτικής κατανάλωσης τσαγιού φασκόμηλου.

Συμπερασματικά, τα οφέλη του φασκόμηλου για την υγεία εκτείνονται πολύ πέρα από τις μαγειρικές του χρήσεις, περιλαμβάνοντας σημαντικές ιδιότητες, που υποστηρίζουν την υγεία σε διάφορες εκφάνσεις της. Οι πληροφορίες αυτές αναδεικνύουν το φασκόμηλο ένα πολύτιμο βότανο, που συνδυάζει γεύση και ωφέλιμες ιδιότητες.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!