Τα ενεργειακά ποτά μπορεί να συνδέονται με την ανακοπή καρδιάς, λένε οι ειδικοί

από την Ρούλα Τσουλέα

49
Τα ευρήματα νέας μελέτης. Ποια συστατικά τους πιστεύεται ότι μπορεί να επιβαρύνουν την καρδιακή λειτουργία.

Τα ενεργειακά ροφήματα μπορεί να σχετίζονται με την ανακοπή καρδιάς, καθώς περιέχουν υψηλές ποσότητες καφεΐνης και άλλων διεγερτικών ουσιών οι οποίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για μερικούς ανθρώπους, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από 144 ασθενείς οι οποίοι είχαν επιζήσει μετά από μία καρδιακή ανακοπή. Οι επτά από αυτούς ανέφεραν ότι είχαν καταναλώσει ένα ή περισσότερα ενεργειακά ποτά πριν την πάθουν.

Οι επιστήμονες εξέτασαν το είδος του καρδιολογικού προβλήματος που οδήγησε στην ανακοπή και τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα νέα ευρήματα δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, ότι δηλαδή τα εν λόγω ποτά προκαλούν την ανακοπή. Υποδεικνύουν όμως μία συσχέτιση. Και συνιστούν να μην γίνεται υπερκατανάλωση αυτών των ροφημάτων.

«Ο σχετικός κίνδυνος για καρδιακή ανακοπή είναι μικρός και ο απόλυτος ακόμα μικρότερος», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Michael Ackerman, καθηγητής Φαρμακολογίας & Ιατρικής στην Mayo Clinic, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. «Ωστόσο οι ασθενείς με γνωστή προδιάθεση για καρδιοπάθεια πρέπει να ζυγίζουν προσεκτικά τους δυνητικούς κινδύνους και οφέλη από την κατανάλωση αυτών των ροφημάτων».

Συνδυασμός συστατικών

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Heart Rhythm. Όπως γράφουν οι ερευνητές, τα ενεργειακά ποτά περιέχουν 80 έως 300 mg καφεΐνης ανά κουτάκι. Σε αντιδιαστολή, ένα φλιτζάνι καφές φίλτρου περιέχει 100 mg.

Εν τούτοις, τα ενεργειακά ποτά περιέχουν και άλλες διεγερτικές ουσίες, οι οποίες δεν ρυθμίζονται από την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA). Τέτοιου είδους ουσίες είναι η ταυρίνη και η γκουαρανά. Η κατανάλωση αυτών των ουσιών εγείρει ανησυχίες για τις επιπτώσεις από την συνδυασμένη δράση τους.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την υπερκατανάλωση καφεΐνης (πάνω από 10 φλιτζάνια καφέ την ημέρα) με την καρδιακή ανακοπή, προσθέτουν.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι τα συστατικά στα ενεργειακά ποτά μπορεί να επηρεάσουν:

  • Τον καρδιακό ρυθμό
  • Την αρτηριακή πίεση
  • Τη λειτουργία του καρδιακού μυός

Οι επιδράσεις αυτές μπορεί να ανοίγουν τον δρόμο σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού οι οποίες μπορεί να έχουν ως κατάληξη την καρδιακή ανακοπή.

Και άλλοι συμβάλλοντες παράγοντες

Στην παρούσα μελέτη, οι επτά ασθενείς που υπέστησαν ανακοπή καρδιάς είχαν και άλλους συμβάλλοντες παράγοντες. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονταν:

  • Η έλλειψη ύπνου
  • Η αφυδάτωση
  • Η δίαιτα (μερικές φορές ακραία)
  • Η λήψη φαρμάκων που επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό

«Η ασυνήθιστη κατανάλωση ενεργειακών ποτών πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες δημιούργησαν την «τέλεια καταιγίδα» που οδήγησε στην καρδιακή ανακοπή», εξήγησε ο Dr. Ackerman.

Σε ένα σχόλιό του που συνοδεύει τη νέα μελέτη, ο καθηγητής Καρδιολογίας Dr. Peter Schwartz λέει πως είναι «κοινή λογική» το να θεωρούνται τα ενεργειακά ποτά πιθανός συμβάλλοντας παράγοντας στην ανακοπή.

Όπως εξηγεί, ασφαλώς δεν υπάρχουν σαφείς και οριστικές αποδείξεις ότι τα ενεργειακά ποτά είναι η αιτία για απειλητική για τη ζωή καρδιακή αρρυθμία. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι σχετίζονται. «Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου», τονίζει.

Φωτογραφίa: iStock

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!