More
    Αρχική ΥΓΕΙΑ

    Λίπος στο συκώτι: Η βιταμίνη που βελτιώνει τη λειτουργία του

    16

    Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα μεταβολικής διαταραχής, όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης, και να οδηγήσει σε επικίνδυνη συσσώρευση υπερβολικού λίπους στο ήπαρ.

    Κλινική δοκιμή στην Κίνα με τη συμμετοχή 124 συμμετεχόντων με στεατοηππατίτιδα αλλά χωρίς ιστορικό διαβήτη, έλαβαν είτε 300 mg βιταμίνης Ε ημερησίως, είτε εικονικό φάρμακο επί 96 εβδομάδες.

    Στους συμμετέχοντες δόθηκαν συστάσεις για τη διατροφή και την άσκηση, οι οποίες αποτελούν μέρος της θεραπείας της στεατοηπατίτιδας.

    Σχεδόν το 30% των συμμετεχόντων που έλαβαν βιταμίνη Ε, παρουσίασαν βελτίωση της νόσου βάσει των εξετάσεων, σε σύγκριση με το 14,1% της ομάδας που έλαβε εικονικό φάρμακο.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, κανένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη δεν ανέπτυξε καρκίνο του προστάτη, καρδιαγγειακό επεισόδιο ή αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, κίνδυνοι που σχετίζονται με τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε.

    Μπορεί η βιταμίνη Ε να θεραπεύσει τη στεατοηπατίτιδα που σχετίζεται με μεταβολική δυσλειτουργία;

    Η βιταμίνη Ε δεν χρησιμοποιείται ευρέως ως θεραπεία για τη στεατοηπατίτιδα.

    Κάποιοι γιατροί τη συνιστούν σε ασθενείς με στεατοηπατίτιδα χωρίς διαβήτη, προειδοποιώντας για πιθανούς κινδύνους, όπως καρκίνος του προστάτη και καρδιοπάθειες.

    Συστηματική ανασκόπηση του 2024 έδειξε ότι η βιταμίνη Ε μείωσε μέτρια τους δείκτες ηπατικής φλεγμονής.

    Σε μια κλινική δοκιμή του 2010, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 800 IU βιταμίνης Ε ημερησίως βελτίωσαν την υγεία του ήπατος στο 43% των συμμετεχόντων με στεατοηπατίτιδα σχετιζόμενη με μεταβολική δυσλειτουργία.

    Οι περισσότεροι συμμετέχοντες πάντως δεν παρουσίασαν επίλυση της στεατοηπατίδας ή της ίνωσης. Η μελέτη δεν εξέτασε επίσης τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της χρήσης βιταμίνης Ε.

    Μετά από 96 εβδομάδες, τέσσερις από τους 84 συμμετέχοντες στην ομάδα της βιταμίνης Ε ανέπτυξαν διαβήτη, ενώ άλλα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο ή ένα φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 που ονομάζεται πιογλιταζόνη, δεν ανέπτυξαν διαβήτη.

    Η πιο πρόσφατη μελέτη χρησιμοποίησε χαμηλότερη δόση βιταμίνης Ε από τη δοκιμή του 2010, η οποία, θεωρητικά, θα μπορούσε να μετριάσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη βιταμίνη Ε, σύμφωνα με την Kirti Shetty, διευθύντρια ηπατολογίας και μεταμόσχευσης ήπατος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland.

    Η Shetty είπε ότι η νέα μελέτη έδειξε ελαφρά βελτίωση στις βιοψίες ήπατος που έγιναν στο τέλος της δοκιμής.

    Αν και η μελέτη ήταν ενδιαφέρουσα, είναι «απίθανο να αλλάξει την τρέχουσα διαχείριση» της στεατοηπατίτιδας λόγω μεταβολικής δυσλειτουργίας, είπε η Shetty.

    Λίγες οι θεραπευτικές επιλογές για τη στεατοηπατίτιδα

    Η ρεσμετιρόμη είναι επί του παρόντος η μόνη θεραπεία για τη στεατοηπατίτιδα που σχετίζεται με μεταβολική δυσλειτουργία που έχει εγκριθεί από τον FDA και χρησιμοποιείται παράλληλα με τη διατροφή και την άσκηση.

    Σε μια κλινική δοκιμή φάσης 3, περίπου το 24%–36% των ατόμων που έλαβαν τη δραστική ουσία, είδαν την πάθηση να υποχωρεί χωρίς να επιδεινώνεται η ηπατική ουλή.

    Συγκριτικά, μόνο το 9%–13% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο και συμβουλευτική για τον τρόπο ζωής είδαν τα ίδια αποτελέσματα.

    Η απώλεια 5%–10% του σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ σε ασθενείς με υψηλότερο βάρος.

    Παρά τις ενδείξεις ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ήπατος σε ασθενείς με στεατοηπατίτιδα, απαιτούνται περαιτέρω κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση της βέλτιστης δοσολογίας και των πιθανών μακροπρόθεσμων επιπλοκών.

    «Το βασικό πλεονέκτημα της βιταμίνης Ε είναι ότι είναι φθηνή και διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή», δήλωσε η Grace Su, ηπατολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Μελέτη των Ηπατικών Νόσων.

    Πηγή: Onmed Υγεία

    Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Captcha verification failed!
    CAPTCHA user score failed. Please contact us!