Η ώρα που οι καρδινάλιοι εκλέκτορες θα απομονωθούν στην Καπέλα Σιστίνια πλησιάζει. Ωστόσο οι διεργασίες δεν περιορίζονται εντός των τειχών του Βατικανού. Στο παρασκήνιο, ισχυροί οικονομικοί παίκτες και δωρητές, κυρίως Αμερικανοί, κινούνται δραστήρια στη Ρώμη, επιχειρώντας να επηρεάσουν το μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας μέσα από χρηματοδοτήσεις και στρατηγικές επαφές.
Αναλυτικό ρεπορτάζ του Γουίλιαμ Κας στους «Sunday Times» φωτίζει τον ρόλο που διαδραματίζουν συντηρητικοί κύκλοι των ΗΠΑ, οι οποίοι, υπό το βάρος ενός τεράστιου ελλείμματος και μιας Εκκλησίας σε κρίση ταυτότητας, επιχειρούν να θέσουν τον τόνο για την επόμενη ημέρα. Το χρήμα, η επιρροή και οι σκιώδεις ζυμώσεις δείχνουν ότι το Κονκλάβιο δεν αρχίζει στην Καπέλα Σιστίνα – αλλά πολύ νωρίτερα, στα σαλόνια, τα εστιατόρια και τα συνέδρια της «βαθιάς» καθολικής διπλωματίας.
Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνουν αναλυτές που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στο Βατικανό, οι πιθανότητες να εκλεγεί ένας αμερικανός καρδινάλιος στην κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας είναι μηδαμινές, από τη μια επειδή ο Πάπας Φραγκίσκος τοποθέτησε πολλούς φιλελεύθερους ιεράρχες στο Κολλέγιο των Καρδιναλίων και ταυτόχρονα επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν πεδίο θρησκευτικής διαμάχης, όπου οι 277 καθολικοί τους επίσκοποι είναι πιο συντηρητικοί από τους 10 καρδιναλίους εκλέκτορες της χώρας. Με φόντο ένα ετήσιο έλλειμμα άνω των 90 εκατομμυρίων δολαρίων, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται ως βασική χρηματοδότρια μέσω της Papal Foundation, επιδραστικής καθολικής οργάνωσης με έδρα τις ΗΠΑ και πρόεδρο τον καρδινάλιο Τίμοθι Ντόλαν, έναν χαρισματικό συντηρητικό κληρικό από τη Νέα Υόρκη.
Το πραγματικό «παρασκήνιο» της εκλογής φέρεται να βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη διάρκεια του εννιαήμερου πένθους, που είναι γνωστό ως Novembiales. Μάλιστα φέτος συνέπεσε με την ετήσια εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων για την Καθολική Εκκλησία στις ΗΠΑ, η οποία σκοπεύει να αυξήσει δραστικά τις συνεισφορές της, ανεβάζοντας τις ετήσιες επιχορηγήσεις στα 30 εκατομμύρια. Πέρυσι 14,7 εκατομμύρια δολάρια προσφέρθηκαν σε επιχορηγήσεις, υποτροφίες και ανθρωπιστική βοήθεια. Από το 1988, ο οργανισμός έχει δώσει πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια σε σκοπούς που υποδεικνύει το Βατικανό. Ομως αυτό ωχριά μπροστά στα σχέδιά τους για τα επόμενα χρόνια. Παρά το χαμηλό εκλογικό βάρος των αμερικανών καρδιναλίων, η οικονομική και επικοινωνιακή δύναμη της αμερικανικής καθολικής κοινότητας τους καθιστά στρατηγικούς παίκτες στις διεργασίες.
Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που διακρίνουν προβλήματα θεσμικής βιωσιμότητας επισημαίνοντας πως η χρηματοδοτική κρίση που αντιμετωπίζει το Βατικανό είναι όχι μόνο οικονομική, αλλά και συμβολική θέτοντας σε δοκιμασία τη διαχρονική αυτονομία και ηθική αυθεντία της Εκκλησίας.
«Οι καρδινάλιοι κυκλοφορούν», λέει στους «Times» ο Τόμας Γουίλιαμς, πρώην ιερέας και πλέον αναλυτής του Βατικανού για αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, τρώγοντας πίτσα και πίνοντας κρασί στο Bar Penitenzieri, γνωστό στέκι ιερέων κοντά στον Αγιο Πέτρο. Επισημαίνει ότι αυτό το Κονκλάβιο έχει έναν δυσανάλογο αριθμό ηλικιωμένων καρδιναλίων που δεν θα συμμετάσχουν, αλλά ήθελαν να ακουστούν στις γενικές συνελεύσεις. Αλλωστε οι νεότεροι αναζητούν καθοδήγηση από τους ηλικιωμένους. Τα επισφαλή οικονομικά του Βατικανού είναι «ο ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο αυτού του Κονκλαβίου», επισημαίνει. Αποτέλεσαν μάλιστα βασικό θέμα της έβδομης γενικής συνέλευσης την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Αγίας Εδρας.
Πηγή: TA NEA – Κόσμος