Κλασική ελληνική συνταγή που όλοι μας λατρεύουμε από παιδιά!
#tsoulotip: Προσθέτουμε το μπέικον για να αποκτήσουν οι λαχανοντολμάδες μας, μια πιο καπνιστή γεύση και άρωμα.
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
250 γρ. κιμά χοιρινό
250 γρ. ρύζι νυχάκι
5 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
1 μεγάλο λάχανο
1 καρότο, τριμμένο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
1\4 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
4 κ.σ. άνηθο
Αλάτι
Πιπέρι
50 ml ελαιόλαδο
1-1,5 lt ζωμό λαχανικών
2 αυγά, medium
Χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. κορν φλάουρ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Γεμίζουμε με αρκετό αλατισμένο νερό μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά, μόλις βράσει ρίχνουμε το λάχανο και το βράζουμε ολόκληρο για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Μόλις ετοιμαστεί, το βάζουμε σε ένα πιάτο και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τους κιμάδες, το ρύζι, το ελαιόλαδο, τον άνηθο, το μαϊντανό, το δυόσμο, το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, πλάθουμε καλά με τα χέρια μας και αφήνουμε στην άκρη.
- Παίρνουμε το λάχανο, βγάζουμε τα 4 πρώτα μεγάλα φύλλα και τα τοποθετούμε στον πάτο μιας βαθιάς κατσαρόλας μαζί με το μπέικον. Στη συνέχεια παίρνουμε το άλλο φύλλο κόβουμε το κοτσάνι του κάτω-κάτω (δεν το πετάμε, αλλά το τοποθετούμε μαζί με τα άλλα φύλλα στην κατσαρόλα), παίρνουμε μια μικρή ποσότητα κιμά και το βάζουμε στο κάτω μέρους του φύλλου. Τυλίγουμε τα πλάγια προς τα μέσα και στη συνέχεια τυλίγουμε σε ρολό, μόλις ετοιμάσουμε το λαχανοντολμά τον τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο κιμάς.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ζωμό, μέχρι να καλύψει τους λαχανοντολμάδες, τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω ώστε να παραμείνουν μέσα στο νερό οι λαχανοντολμάδες και κλείνουμε με το καπάκι της κατσαρόλας.
- Ύστερα, βράζουμε για 50-60 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Έπειτα, σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός τα αυγά με το χυμό λεμονιού, το κορν φλάουρ και με μία κουτάλα ρίχνουμε σιγά-σιγά ζουμί από το βράσιμο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουν θερμοκρασία τα αυγά.
- Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα κουνάμε λίγο την κατσαρόλα να ανακατευτεί και σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες ζεστούς.