Μιά ανάρτηση του γνωστού Αρχιτέκτονα του νησιού μας Γεράσιμου Βασιλάτου, επιβεβαιώνει και δικές μας εκτιμήσεις ότι στην Κεφαλονιά η κατάσταση με τις “βίλες με πισίνα” έχει ξεφύγει! Δεν υπάρχει πλαγιά, κάμπος ή ραχούλα σε όλη το νησί που να μη κτίζονται βίλες με πισίνα με στόχο την τουριστική αξιοποίησή τους. Οταν το νησί μας έχει ανάγκη απο 5* μικρές μονάδες για να ανταπεξέλθει στη ζήτηση εμείς κτίζουμε βίλες με πισίνες χωρίς καν να σκεφτούμε εκτός όλων των άλλων. “Τι θα γίνει με το νερό”; Καλύτερα διαβάστε το σημείωμα του κ. Βασιλάτου.
Γινεται ενας χαμος στο νησι μας την Κεφαλονια.
Την περιοδο που βρισκομαστε σε μια πληθυσμιακη καταρρευση βλεπω μια τρομερη ανοικοδομηση, η οποια οφειλεται στην μεγαλη πιεση και ζητηση για τουριστικα καταλυματα πασης φυσεως.
Με το ποσοστο για “βιλες με πισινα” να ειναι η κυριαρχη επιλογη στο νεοτουριστικο πακετο που κυριευει την Κεφαλονια. Και αυτη η πολιτικη απαιτει:
Διανοιξεις, διαπλατυνσεις και ασφσλτοστρωσεις δρομων και τις αντιστοιχες παροχες ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ.
Κατ ακολουθια πιεση μεγαλη προς την ΔΕΗ για ρευμα και στους ΔΗΜΟΥΣ για νερο και σκουπιδια..
Ταυτοχρονα απο την πλευρα των “επενδυτων” δεν γινεται καμμια σκεψη για κατασκευη δεξαμενων αποθηκευσης των ομβριων απο τις στεγες για μινι-κομπακτ βιολογικους καθαρισμους και την υπογεια αρδευση των δενδρων,.
Δεν υπαρχει καμια προνοια στις χιλιαδες πισινες που ειναι διασπαρτες μετα το τελος της τουριστικης περιοδου, να πριστατευουν το νερο και να το επαναλειτουργουν στην νεα περιοδο. (Σημειωση Kefaloniapress απο τοπικό κατασκευαστή ακούσαμε ότι ΜΟΝΟ μια εταιρεία στην Κεφαλονιά έχει εγκαταστήσει περισσότερες από 1000 πισίνες σε βίλες. Με τις άλλες εταιρείες τι γίνεται; Με τις πισίνες στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα τι γίνεται;)
Αποτελεσμα αυτης της αφρονης πολιτικης καθε Μαρτη-Απριλη, ξεπατωνοντσι οι Δημοτικες αλλα και οι ιδιωτικες γεωτρυσεις με την υπεραντληση για το πλυσιμο ολων των χωρων κσι γεμισμα των πισινων κσι Μαλιστα με νερο που ειναι φιλτραρισμενο χλωριομενο.
Και φιλοι μου, δεν εχω ακουσει καποια ανησυχια, καποια σκεψη, καποια προταση αντιμετωπισης στο τεραστιο προβλημα. Σε ενα νησι που ειναι ασβεστολιθικο και υπαρχει Κινδυνος εισροης της θαλασσας στον υδροφορο οριζοντα με ολα τα επακολουθα.
Παλια οι κατοικοι εφτειαχναν στερνες για να αντιμετωπισιυν την λειψυδρια, οι νεωτεροι τις χρησιμοποιουν για βοθρους!!!!!!!.
Προτασεις υπαρχουν πολλες και υλοποιησιμες.
Οι αρμοδιοι Αρχοντες οφειλουν να αναλαβουν δραση πριν να ειναι αργα.
- Οι φωτογραφίες της ανάρτησης δεν είναι απο την Κεφαλονιά.
΄
Δυστυχώς κανείς δεν φαίνεται ν’ ακούει…Πισίνες σε παραθαλάσιες περιοχές ντροπή..
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΒΡΟΧΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΙ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ (!) ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΝΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΥΣΣΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ….
ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΗΜΕΡΗΣΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ.
ΣΤΕΡΝΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΤΕΛΕΣ.
ΙΔΟΥ ΠΕΔΙΟΝ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟΝ.