Η τήρηση των ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ των Δήμων προς τα Σχολεία δεν είναι ρουσφέτι, είναι ΚΑΘΗΚΟΝ

828
Φωτογραφία από 14995841 από το Pixabay

Τα σχολεία , Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, άνοιξαν τις τάξεις τους για μαθητές, δασκάλους και καθηγητές κάτω από ειδικές συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία.

Στις  συνθήκες πανδημίας πρωταρχικό ρόλο στα σχολεία παίζει η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ των υποδομών . Από τα σκουπίδια έξω από τα σχολεία, τις καθαρές αυλές για τα διαλείμματα , τις απολυμασμένες αίθουσες  και βεβαίως τις καθαρίστριες  και τα κυλικεία την ευθύνη έχει ο ΔΗΜΟΣ .

Δεν μπορεί ο δ/ντης της σχολικής μονάδας να παρακαλεί, ή να εκλιπαρεί τον Δήμο του για καθαρίστριες και καθαριότητα. Και πάνω από όλα δεν μπορεί κανένας δήμαρχος ή αρμόδιος αντιδήμαρχος να «πουλάει» ρουσφέτι σε ψηφοφόρους τις ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ του.

Είναι απαράδεκτο να θεωρούμε ότι μας κάνει χάρη ο δήμος όταν λύνει ένα πρόβλημα που του έχει τεθεί και στο οποίο έχει τη νόμιμη αρμοδιότητα.

Για να ξέρουμε λοιπόν ποιες είναι οι υποχρεώσεις του Δήμου μας απέναντι στις σχολικές μονάδες, επισυνάπτουμε την σχετικά διάταξη..

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

Οι αρμοδιότητες των Δήμων για τα σχολεία πηγάζουν απο το Άρθρο 75 παρ. Ι του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν 3463/2006) υπό τον τομέα στ) Παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού στον οποίο περιλαμβάνεται, ιδίως:

  1. Η κατασκευή, διαχείριση και βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών του εθνικού συστήματος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Παιδείας και ιδιαίτερα η συντήρηση, η καθαριότητα και η φύλαξη των σχολικών κτιρίων.
  2. Η ίδρυση και λειτουργία βιβλιοθηκών.
  3. Η ίδρυση και λειτουργία κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.
  4. Η ίδρυση και λειτουργία πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ

Ν. 3852/2010 (ΝΟΜΟΣ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”)

Άρθρο 94 Πρόσθετες αρμοδιότητες δήμων

Παρ. 4. Στο άρθρο 75 παρ. Ι του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, υπό τον τομέα στ΄ («Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού»), προστίθενται οι ακόλουθες αρμοδιότητες:

«13. Η εκτέλεση προγραμμάτων δια βίου μάθησης στο πλαίσιο του αντίστοιχου εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

  1. Η συγκρότηση επιτροπής καταλληλότητας, επιλογής και εκτίμησης της αξίας οικοπέδου για την ανέγερση διδακτηρίου, καθώς και επιλογής οικοπέδου μετά κτιρίου κατάλληλου να χαρακτηρισθεί ως διδακτήριο.
  2. Η απαλλοτρίωση οικοπέδων για τις ανάγκες της σχολικής στέγης, καθώς και η ανέγερση σχολικών κτιρίων.
  3. Η μίσθωση ακινήτων για τη στέγαση δημόσιων σχολικών μονάδων, η στέγαση και συστέγαση αυτών και σε περίπτωση συστέγασης ο καθορισμός της αποκλειστικής χρήσης ορισμένων χώρων του διδακτηρίου, από κάθε σχολική μονάδα, καθώς και της κοινής χρήσης των υπολοίπων χώρων και των ωρών λειτουργίας της κάθε συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας
  4. Η διάθεση διδακτηρίου για άλλες χρήσεις κοινής ωφέλειας ή για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, κοινού ενδιαφέροντος, σε συνεργασία με τη Σχολική Επιτροπή.
  5. Η μεταφορά μαθητών από τον τόπο διαμονής στο σχολείο φοίτησης, περιλαμβανομένης της μεταφοράς των μαθητών σχολείων ειδικής αγωγής, καθώς και της μεταφοράς και σίτισης μαθητών μουσικών και καλλιτεχνικών και λυκείων.
  6. Η εποπτεία και ο έλεγχος των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.
  7. Η έγκριση της εγκατάστασης, μεταφοράς ή επισκευής τηλεφωνικών συνδέσεων (κυρίων, δευτερευουσών, πρόσθετων και παράλληλων) στα σχολεία.
  8. Η οργάνωση συναυλιών ή άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων για τους μαθητές, κατόπιν έγκρισης της Σχολικής Επιτροπής.
  9. Ο διορισμός και η αντικατάσταση διοικητών των ιδρυμάτων, που χορηγούν υποτροφίες, εφόσον έχουν τοπική σημασία.
  10. Η έγκριση οποιασδήποτε μίσθωσης ιδιωτικού αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης για μεταφορά προσώπων και υλικών προς κάλυψη σχολικών αναγκών.
  11. Ο καθορισμός κοινωφελούς χρήσης των σχολείων σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας τους.
  12. Η κατανομή πιστώσεων στις Σχολικές Επιτροπές για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων.
  13. H επιβολή κυρώσεων, κατά τις ισχύουσες διατάξεις, στους γονείς και κηδεμόνες που δεν εγγράφουν τα παιδιά τους στο σχολείο και αμελούν για την τακτική φοίτησή τους.
  14. Η διακοπή μαθημάτων, λόγων έκτακτων συνθηκών ή επιδημικής νόσου, εντός των διοικητικών ορίων του οικείου δήμου.
  15. Η χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών μουσικών ιδρυμάτων (ωδείων, μουσικών σχολών, χορωδιών, συμφωνικών ορχηστρών και συγκροτημάτων μουσικής δωματίου), σύμφωνα με τις διατάξεις του β.δ. 16/1966 (ΦΕΚ 7 Α΄).
  16. Η συμμετοχή εκπροσώπου του οικείου δήμου στην οργανωτική επιτροπή φεστιβάλ τοπικής εμβέλειας.
  17. Η επιχορήγηση φορέων που αναπτύσσουν πολιτιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες στη χωρική αρμοδιότητα του δήμου, καθώς και όσων συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή του, ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των μελών του.
  18. Η άσκηση εποπτείας επί των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, που καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πολιτισμού και Τουρισμού. Με την απόφαση αυτή, η οποία εκδίδεται κατόπιν γνώμης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, εντός έτους από τη δημοσίευση του παρόντος, προσδιορίζονται ειδικότερα τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα, κατ’ αντιστοιχία προς τους οικείους δήμους, εξειδικεύονται τα θέματα που αναφέρονται στην εποπτεία, καθώς και κάθε σχετικό τεχνικό, λεπτομερειακό και διαδικαστικό ζήτημα.»

Αυτές λοιπόν είναι οι υποχρεώσεις του Δήμου στις σχολικές μονάδες της περιοχής του. Και αυτό είναι το μέτρο που θα κρίνουν δάσκαλοι , καθηγητές, γονείς και μαθητές τον Δήμο τους για το πόσο τήρησε ή όχι τις υποχρεώσεις του.Γιατί η τήρηση των ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ των Δήμων προς τα Σχολεία δεν είναι ρουσφέτι, είναι ΚΑΘΗΚΟΝ προς τους δημότες του.

Kefaloniapress

Φωτογραφία από 14995841 από το Pixabay

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις