Γράφει η Faima Bakar
Οι γυναίκες μπορεί να χρειαστεί να κάνουν μόνο ένα τεστ Pap (κυτταρολογική εξέταση κολπικού, τραχηλικού και ενδοτραχηλικού επιχρίσματος) στη διάρκεια της ζωής τους, χάρη στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου HPV, σύμφωνα με νέα μελέτη όπως αναφέρει η HuffPost UK.
Επί του παρόντος, άτομα άνω των 25 ετών προσκαλούνται για προληπτικό έλεγχο του τραχήλου της μήτρας κάθε τρία έως πέντε χρόνια.
Αλλά ο καθηγητής, Πήτερ Σασιένι, διευθυντής της μονάδας κλινικών δοκιμών στο King’s College του Λονδίνου, αναφέρει ότι το εμβόλιο λειτούργησε τόσο καλά και μείωσε δραματικά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που δεν θα μπορούσαν να απαιτηθούν τόσοι πολλοί έλεγχοι στο μέλλον, ειδικά εάν χρησιμοποιηθεί νεότερο εμβόλιο.
Στα κορίτσια ηλικίας 11 και 13 ετών, το εμβόλιο γίνεται από το 2008 (και στα αγόρια από το 2019), πριν από την ηλικία που συνήθως ξεκινά η σεξουαλική δραστηριότητα, μια στρατηγική που ήταν αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου. Έρευνα από τον Δεκέμβριο του 2021 έδειξε μείωση κατά 90% στους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας για όσες/όσους είχαν κάνει το εμβόλιο για τον HPV.
Τι ισχύει για τον εμβολιασμό HPV στη χώρα μας
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό κάτω των 45 ετών. Με τη συμβολή του τεστ Pap, ο καρκίνος του τραχήλου έπαψε να είναι η πρώτη αιτία θανάτου
στις γυναίκες. Τα περιστατικά της νόσου και οι θάνατοι από αυτήν έχουν μειωθεί σημαντικά. Κάνοντας τακτικά το τεστ Pap, μπορούμε να μειώσουμε
τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά 70%, .. .ενώ ο συνδυασμός του τεστ Pap με τον εμβολιασμό για τον ΗPV μπορεί να μας
προστατεύσει έως και 95%.
Ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες ηλικίας 11-18 ετών. Ο ΗPV εμβολιασμός αποτελεί εμβόλιο ρουτίνας για τα κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών, καθώς η ανταπόκριση στους εμβολιασμούς είναι η βέλτιστη και η συμμόρφωση των εφήβων στις ιατρικές συστάσεις υψηλή.
Ο εμβολιασμός δεν υποκαθιστά τον τακτικό προληπτικό έλεγχο του τραχήλου της μήτρας. Το τεστ Pap θα ανιχνεύσει πρώιμα βλάβες από τους πιο σπάνιους τύπους του ιού HPV, για τους οποίους το εμβόλιο δεν παρέχει απόλυτη προστασία. Επίσης η χρήση προφυλακτικών έναντι των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων θεωρείται απαραίτητη.
Στην Ελλάδα το εμβόλιο κυκλοφορεί από το 2007 και πολλές χιλιάδες κορίτσια και νεαρές γυναίκες έχουν ήδη εμβολιασθεί. Χρειάζεται μεγαλύτερη κινητοποίηση του ιατρικού κόσμου και σωστή ενημέρωση των γονέων και των εφήβων μέσω των σχολείων, ώστε η εμβολιαστική κάλυψη έναντι του HPV να είναι η μέγιστη δυνατή στη χώρα μας.
ΠΗΓΕΣ: eody.gov.gr , hygeia.gr