More
    Αρχική ΥΓΕΙΑ

    Τo κοινό γλυκαντικό που βλάπτει την υγεία του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων

    11

    Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα ζάχαρης.

    Τα πιο γνωστά γλυκαντικά είναι η ασπαρτάμη, οι πολυόλες (ερυθριτόλη, σουκραλόζη κ.α.), η στέβια, η σακχαρίνη κ.α.

    Η ερυθριτόλη είναι μια πολυόλη (αλκοόλη ζάχαρης) που χρησιμοποιείται ευρέως σε σνακ, όπως μπάρες που καταναλώνονται σε δίαιτες κέτο, σε ενεργειακά ποτά και σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

    Έχει εγκριθεί ως πρόσθετο τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2001 και διατίθεται στην αγορά ως υγιεινή εναλλακτική λύση της ζάχαρης για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

    Παρά τη δημοτικότητά της, εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά της και τις πιθανές επιπτώσεις της παρενέργειές της στην ανθρώπινη υγεία.

    Πρόσφατες έρευνες δείχνουν σύνδεση μεταξύ των υψηλότερων επιπέδων ερυθριτόλης στο αίμα και του αυξημένου κινδύνου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στη δημιουργία θρόμβων αίματος.

    Νέα μελέτη σε κύτταρα δείχνει ότι η ποσότητα ερυθριτόλης που βρίσκεται σε μία μερίδα ποτού μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων.

    Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυξάνει το οξειδωτικό στρες και μειώνει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ροή του αίματος, συμβάλλοντας σε υψηλότερο κίνδυνο αγγειακών επεισοδίων όπως το εγκεφαλικό.

    Η επίδραση της ερυθριτόλης στα κύτταρα των αγγείων του ανθρώπινου εγκεφάλου

    Ερευνητές του Εργαστηρίου Αγγειακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, διερεύνησαν πώς η ερυθριτόλη επηρεάζει το οξειδωτικό στρες και την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου.

    Εξέθεσαν κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων του ανθρώπινου εγκεφάλου σε διάλυμα ερυθριτόλης που περιείχε περίπου την ίδια ποσότητα που βρίσκεται σε ένα κουτί ποτού με τεχνητά γλυκαντικά (περίπου 30 γραμμάρια). Τα κύτταρα αφέθηκαν σε αυτό το διάλυμα για 3 ώρες.

    Διαπίστωσαν ότι η έκθεση των κυττάρων στην ποσότητα ερυθριτόλης που περιέχεται σε ένα μόνο ποτό, προκάλεσε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες σε σύγκριση με τα κύτταρα που δεν υποβλήθηκαν σε επεξεργασία.

    Συγκεκριμένα, τα κύτταρα που εκτέθηκαν στην ερυθριτόλη παρήγαγαν σχεδόν 100% περισσότερες αντιδραστικές μορφές οξυγόνου, που είναι ένας τύπος ελεύθερων ριζών, σε σύγκριση με τα κύτταρα που δεν υποβλήθηκαν σε επεξεργασία.

    Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι αυτό το αυξημένο οξειδωτικό στρες και τα μειωμένα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου μπορεί να συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο αγγειακών παθήσεων και επεισοδίων, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, που συνδέονται με την ερυθριτόλη.

    Πώς μπορεί η ερυθριτόλη να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ερυθριτόλη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων, παρεμβαίνοντας άμεσα στις κυτταρικές διεργασίες.

    Διαταράσσει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, ενός μορίου που είναι απαραίτητο για τη χαλάρωση και τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, όπως απαιτείται για τη σωστή ροή του αίματος.

    Αυτό το κάνει επηρεάζοντας ένα βασικό στάδιο ενεργοποίησης στα κύτταρα, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά στην παραγωγή οξειδίου του αζώτου.

    Η μείωση του μονοξειδίου του αζώτου μπορεί να βλάψει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, να διαταράξει την κυκλοφορία και ενδεχομένως να προκαλέσει νευροαγγειακή βλάβη, εξηγούν οι επιστήμονες.

    Η μείωση του μονοξειδίου του αζώτου μπορεί επίσης να αυξήσει το οξειδωτικό στρες, αλλά «ο κύριος παράγοντας του οξειδωτικού στρες σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανώς η άμεση επίδραση της ερυθριτόλης στην οξειδωτική ισορροπία των κυττάρων. Η ερυθριτόλη προκαλεί αύξηση των επιβλαβών μορίων που ονομάζονται αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS), τα οποία προκαλούν κυτταρική βλάβη. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η βλάβη που προκαλούν αυτά τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου στον νευρικό ιστό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένους ρυθμούς γνωστικής έκπτωσης. Ομοίως, τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε διάφορα συστήματα οργάνων, οδηγώντας σε μια σειρά από παθολογικές διεργασίες. Ο οργανισμός προσπαθεί να αμυνθεί αυξάνοντας τις εσωτερικές αντιοξειδωτικές άμυνές του, αλλά το αυξημένο στρες παραμένει», λένε οι ερευνητές.

    Αυτές οι κυτταρικές επιδράσεις —μειωμένη παραγωγή νιτρικού οξειδίου και αυξημένο οξειδωτικό στρες— συνάδουν με τα πρώιμα στάδια αγγειακών παθήσεων, όπως η θρόμβωση και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

    Τα ευρήματα αμφισβητούν την αντίληψη ότι η ερυθριτόλη είναι ένα αβλαβές υποκατάστατο της ζάχαρης και υπογραμμίζουν την ανάγκη για μέτρια κατανάλωση, ειδικά σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για αγγειακές παθήσεις

    Αντί για την ερυθριτόλη και άλλα τεχνητά γλυκαντικά, οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγονται πιο φυσικές εναλλακτικές λύσεις, όπως το μέλι ή γλυκαντικά με βάση τα φρούτα, όπως το σιρόπι χουρμά. Αυτά μπορούν να παρέχουν αντιοξειδωτικά όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο, αν και εξακολουθούν να επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος.

    Η στέβια φαίνεται να είναι ασφαλέστερη επιλογή, καθώς δεν φαίνεται να έχει τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις στο οξειδωτικό στρες ή στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων.

     

    Πηγή: Onmed Υγεία

    Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Captcha verification failed!
    CAPTCHA user score failed. Please contact us!