Ο καύσωνας εξοντώνει τους πιθήκους στο Μεξικό: «Πέφτουν από τα δέντρα νεκροί

37

Στο Μεξικό κάνει τόση ζέστη που οι πίθηκοι Αλουάτα πέφτουν νεκροί από τα δέντρα: Αυτό μας λέει κάτι σημαντικό για την κλιματική αλλαγή, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Ο άγριος καύσωνας στο Μεξικό έχει συνδεθεί με το θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων από το Μάρτιο, ωστόσο κτηνίατροι και διασώστες δηλώνουν τώρα πως έχει σκοτώσει δεκάδες και ίσως εκατοντάδες πιθήκους

Τουλάχιστον 83 πρωτεύοντα – τα οποία είναι γνωστά για τους βρυχηθμούς τους – βρέθηκαν νεκρά στην πολιτεία Ταμπάσκο του Μεξικό. Άλλες διασώθηκαν από κατοίκους, μεταξύ των οποίων πέντε που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε τοπικό κτηνίατρο, ο οποίος έδωσε μάχη για να τις σώσει.

«Έφτασαν σε εμένα σε κρίσιμη κατάσταση, με αφυδάτωση και πυρετό», δήλωσε ο Δρ Sergio Valenzuela στο Guardian.

Μέχρι στιγμής, οι μαϊμούδες φαίνεται να αναρρώνουν. «Είναι επιθετικές… δαγκώνουν ξανά», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα σημάδι υγείας.

Τα περισσότερα αλουάτα όμως δεν είναι τόσο τυχερά. Ο βιολόγος άγριας ζωής Gilberto Pozo μέτρησε περίπου 83 νεκρά ή ετοιμοθάνατα ζώα στο έδαφος κάτω από δέντρα. Τα ζώα άρχισαν να πεθαίνουν γύρω στις 5 Μαΐου ωστόσο το θλιβερό γεγονός κορυφώθηκε το Σαββατοκύριακο.

«Έπεφταν από τα δέντρα σαν τα μήλα», δήλωσε στον Guardian. «Ήταν σε κατάσταση σοβαρής αφυδάτωσης και πέθαναν μέσα σε λίγα λεπτά». Με τα ζώα να είναι ήδη εξασθενημένα, οι πτώσεις από δεκάδες μέτρα ύψος «προκάλεσαν πρόσθετη ζημιά που σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελείωσε».

Ο Pozo απέδωσε τους θανάτους σε ένα συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής ζέστης, της ξηρασίας, των δασικών πυρκαγιών και της υλοτομίας που στερεί από τις μαϊμούδες το νερό, τη σκιά και τα φρούτα που τρώνε.

Πρόκειται για ένα είδος που μπορεί να πει πολλά για ολόκληρο το οικοσύστημα: «Μας λέει κάτι σημαντικό για την κλιματική αλλαγή».

Σημειώνεται πως η ομάδα του Pozo δημιούργησε έναν ειδικό σταθμό αποκατάστασης για τους πιθήκους – αυτή τη στιγμή έχει πέντε πιθήκους, πτηνά και ερπετά – και προσπαθεί να οργανώσει μια ομάδα εξειδικευμένων κτηνιάτρων για να παράσχει στα πρωτεύοντα τη φροντίδα που χρειάζονται.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!