10 μυστικά για τη φροντίδα του βασιλικού

17940

Bασιλικός, ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στη μεσογειακή κουζίνα. Σε κάθε αυλή και μπαλκόνι των ελληνικών σπιτιών, θα βρούμε ένα φυτό βασιλικού να αναδίδει το ξεχωριστό άρωμα του.

Είναι γεγονός πως η καλλιέργεια του βασιλικού παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες, γι’ αυτό αν στο παρελθόν είχαμε κάποιο βασιλικό που ξεράθηκε δε χρειάζεται να απογοητευόμαστε.

Ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε τα μυστικά της φροντίδας του για να απολαύσουμε το μοναδικό άρωμα και την ξεχωριστή γεύση από τα φρέσκα φύλλα βασιλικού στην κουζίνα μας.

 

1Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες βασιλικού;

Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες βασιλικού για να επιλέξουμε. Συναντάμε εκατοντάδες ποικιλίες βασιλικού άλλες με μικρότερα ή μεγαλύτερα φύλλα, με διαφορετικά χρώματα, γεύσεις και αρώματα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι περισσότερες ποικιλίες βασιλικού είναι ετήσιες ενώ υπάρχουν και κάποιες πολυετείς. Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, μπορούμε επιλέξουμε σγουρό, πλατύφυλλο, τζενοβέζ, νυχάτο, κόκκινο (μωβ), αγιορείτικο ή δεντροβασιλικό. Αν για παράδειγμα θέλουμε βασιλικό για σάλτσα πέστο, επιλέγουμε πλατύφυλλο βασιλικό που έχει μεγάλα και τρυφερά φύλλα. Αν θέλουμε βασιλικό που να αντέχει την παγωνιά του χειμώνα, η καλύτερη επιλογή είναι ο αγιορείτικος βασιλικός που είναι πολυετής και ευδοκιμεί τουλάχιστον για 3-4 χρόνια.

2Ποια σημεία επιλέγουμε για φύτευση βασιλικού;

Φυτεύουμε τον βασιλικό σε ημισκιερά μέρη προφυλαγμένα από τους δυνατούς ανέμους για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα. Ειδικά την περίοδο του χειμώνα, ο βασιλικός χρειάζεται προστασία από τον παγετό, το χιόνι, και τους βοριάδες. Ο βασιλικός ευδοκιμεί σε φωτεινά μέρη, ωστόσο είναι ευαίσθητος στην πολύωρη απευθείας έκθεση στον ήλιο. Οι δυνατές ηλιακές ακτίνες του καλοκαιριού μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα στα φύλλα του βασιλικού. Ο βασιλικός αναπτύσσεται καλύτερα σε ελαφρύ γόνιμο χώμα με καλή αποστράγγιση. Η ενσωμάτωση στο χώμα χωνεμένης κοπριάς και κομπόστ βοηθάει στη δημιουργία δυνατού ριζικού συστήματος και στην καλύτερη ανάπτυξη του φυτού.

3Πώς γίνεται το φύτεμα του βασιλικού;

Η φύτευση του βασιλικού μπορεί να γίνει κατευθείαν με σπόρο, καθώς και με έτοιμα φυτά βασιλικού που μεγαλώνουμε σε σπορείο ή που προμηθευόμαστε από φυτώρια. Η σπορά του βασιλικού γίνεται νωρίς την άνοιξη. Φυτεύουμε λίγους σπόρους απευθείας στο χώμα του κήπου ή σε γλάστρα, σε βάθος περίπου ενός εκατοστού και περιμένουμε 1-2 βδομάδες για να φυτρώσουν. Η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε τα φυτά βασιλικού είναι η περίοδος Απριλίου-Μαΐου. Κατά τη μεταφύτευση έτοιμων φυτών βασιλικού που προμηθευόμαστε από φυτώρια, μπορούμε να προσθέσουμε υγρό εκχύλισμα φυκιών για να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών.

4Πώς φυτεύουμε τον βασιλικό σε γλάστρα;

Για φυτέψουμε τον βασιλικό σε γλάστρα, επιλέγουμε γλάστρες με τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει με το πότισμα και χρησιμοποιήσουμε ειδικό φυτόχωμα για αρωματικά φυτά εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας φυτόχωμα χρησιμοποιώντας, τύρφη, κοπριά, και περλίτη σε αναλογία 3:1:1. Τοποθετούμε τη γλάστρα με τον βασιλικό σε μπαλκόνι με δυτική ή ανατολική έκθεση σε σημείο προφυλαγμένο και ημισκιερό. Την περίοδο του χειμώνα που επικρατούν έντονη παγωνιά και δυνατοί άνεμοι, μπορούμε για λίγες μέρες να τον έχουμε σε εσωτερικό χώρο μέσα στο σπίτι.

5Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα ο βασιλικός;

Το πότισμα του βασιλικού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς πολλοί βασιλικοί ξεραίνονται από το υπερβολικό πότισμα, εμφανίζοντας κιτρίνισμα στα φύλλα και σάπισμα στις ρίζες τους. Ποτίζουμε τον βασιλικό κάθε 2-3 μέρες, σε μικρές ποσότητες, ενώ τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες ποτίζουμε σε καθημερινή βάση. Είναι απαραίτητο να ελέγχουμε το χώμα με το δάκτυλο μας πριν ποτίσουμε και να επαναλαμβάνουμε το πότισμα του βασιλικού μόνο όταν έχει στεγνώσει το χώμα του.

6Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στο βασιλικό;

Ο βασιλικός έχει ανάγκη από θρεπτικά στοιχεία για να μας δώσει πλούσια βλάστηση και καταπράσινο φύλλωμα. Ενσωματώνουμε στο χώμα, κάθε μήνα, βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο και μαγνήσιο για καλύτερη ανάπτυξη του φυλλώματος του βασιλικού. Αποφεύγουμε τη λίπανση του βασιλικού την περίοδο του Αυγούστου λόγω ζέστης, καθώς και κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα. Αυτούς τους μήνες, μπορούμε να προσθέσουμε διάλυμα από φύκια για να δυναμώσουμε τα φυτά μας και να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες.

7Χρειάζεται κλάδεμα ο βασιλικός;

Οι περισσότερες ποικιλίες του βασιλικού δεν χρειάζονται ιδιαίτερο κλάδεμα. Μόνο οι ποικιλίες που αναπτύσσονται πολύ όπως ο πολυετής βασιλικός, κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, για να περιορίσουμε το ύψος του και να αφαιρέσουμε ξερούς και άρρωστους βλαστούς. Συνήθως, στους βασιλικούς, κάνουμε συχνά κορφολόγημα, κόβοντας λίγα φύλλα από τις κορφές των βλαστών του, για να διατηρήσουμε συμπαγές το σχήμα του. Είναι σημαντικό να αφαιρούμε τα άνθη του βασιλικού, μόλις σχηματισθούν το καλοκαίρι, για να εξασφαλίσουμε παράταση της μακροζωίας του και να αποφύγουμε παράλληλα την εξασθένηση του φυτού.

8Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του βασιλικού;

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε μία ξεχωριστή ποικιλία βασιλικού ή να φτιάξουμε φυτά βασιλικού για να χαρίσουμε σε αγαπημένα μας πρόσωπα, μπορούμε να το κάνουμε πολύ εύκολα και οικονομικά χρησιμοποιώντας σπόρους ή μοσχεύματα.

α) Πολλαπλασιασμός βασιλικού με σπόρο

Όπως είδαμε και παραπάνω, μέσα στην άνοιξη, μπορούμε να φυτέψουμε σπόρους βασιλικού σε γλάστρες φυτωρίου, σε αφράτο χώμα και σε βάθος περίπου 1 εκατοστού. Σε κατάλληλες συνθήκες σχετικής υγρασίας και θερμοκρασία, o σπόρος του βασιλικού φυτρώνει μετά από 1-2 βδομάδες και μετά από 5-6 εβδομάδες, τα καινούρια φυτά βασιλικού μεταφυτεύονται σε μεγαλύτερη γλάστρα.

β) Πολλαπλασιασμός βασιλικού με μοσχεύματα

Στις αρχές της άνοιξης, επιλέγουμε τμήματα βλαστών μήκους περίπου 10 εκατοστών από την κορυφή του φυλλώματος του βασιλικού. Αφαιρούμε από την βάση του βλαστού τα 2/3 των φύλλων και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου σε δροσερό περιβάλλον. Μετά 1-1,5 μήνα, το μόσχευμα του βασιλικού θα έχει σταδιακά ριζώσει και θα είναι έτοιμο για να κάνουμε την μεταφύτευση. Ακόμα πιο εύκολα, μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά βασιλικού, κόβοντας ένα μικρό κλαδάκι μήκους 10 εκατοστών, και αφού το τοποθετήσουμε σε νερό, το αφήνουμε σε δροσερό φωτεινό μέρος. Μετά από 2-3 βδομάδες, αφού έχει βγάλει ρίζες, μπορούμε να το μεταφυτέψουμε σε γλάστρα.

9Πώς προστατεύουμε τον βασιλικό από έντομα και ασθένειες;

Για την αντιμετώπιση των εντόμων που προσβάλουν τον βασιλικό, ψεκάζουμε κάθε βδομάδα με αυτοσχέδιο οικολογικό σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό. Με αυτόν τρόπο, προστατεύουμε προληπτικά τον βασιλικό από την μελίγκρα και τον αλευρώδη. Για πιο εκτεταμένη προσβολή μπορούμε να προμηθευτούμε βιολογικά σκευάσματα σαπώνων αλάτων καλίου από γεωπονικά καταστήματα. Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και ποτίσματος, έχουμε ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών της ρίζας που προκαλούν σταδιακά σαπίσματα και σε μέρη του βλαστού και των φύλλων του βασιλικού. Για την αντιμετώπιση των ασθενειών της ρίζας διαλύουμε 1 κουταλάκι του γλυκού γαλαζόπετρα (θειικός σίδηρος) σε ένα λίτρο νερό και ποτίζουμε τα φυτά μας.

10Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στο βασιλικό;

Ο βασιλικός, όπως αναφέραμε και στην αρχή παρουσιάζει αρκετά προβλήματα όπως κιτρινίσματα και μαυρίσματα στα φύλλα, εμφάνιση τρυπών στο φύλλωμα ή κόλλας σε φύλλα και βλαστούς. Ας δούμε τι μπορεί να συμβεί στους βασιλικούς μας, αναλυτικά σε κάθε περίπτωση: – Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού; Ο βασιλικός μπορεί να εμφανίσει κίτρινα φύλλα λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή αν η γλάστρα δεν έχει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη θρεπτικών στοιχείων όπως άζωτο και σίδηρο και να χρειάζεται λίπασμα.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!