Όταν ξεπουλάς πολιτική εξουσία… Γράφει ο Χρυσόστομος Μπούκας

227

Όταν ξεπουλάς πολιτική εξουσία… Γράφει ο Χρυσόστομος Μπούκας (*)

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. νομοθέτησε το εξής καταπληκτικό:

• κατήργησε στην πράξη τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου,
• νομοθέτησε την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής,
• αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά κατήργησε την βούληση των Δημοτών, και αντισυνταγματικά, έδωσε πλειοψηφία στις δύο αυτές Επιτροπές στην μειοψηφία,
• μετέφερε αρμοδιότητες και εξουσία του Δημοτικού Συμβουλίου στις Επιτροπές αυτές, την Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους.

Ουσιαστικά δηλαδή άλλαξε άρδην το μοντέλο διοίκησης του Δήμου:

οι αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται μετά διάλογο, αντιπαραθέσεις και ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου αποτυπώνεται η βούληση των Δημοτών μετά από εκλογές, και η εκτελεστική εξουσία (Δήμαρχος και Αντιδήμαρχοι) να εκτελούν τις αποφάσεις και να βρίσκονται συνεχώς υπό την κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου και των Δημοτών για την ταχύτητα και την ακρίβεια της εκτέλεσης των αποφάσεων,

στην ουσία, η Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι, αυθαιρετούν και εκτελούν (όταν εκτελούν) έργα, στο ύψος του δικού τους αναστήματος, και αυτά ιεραρχημένα από τους ίδιους.

Αυτό θυμίζει στοιχεία ολοκληρωτικών καθεστώτων με μια μόνο διαφορά, ότι η Δημοτική Αρχή εκλέγεται και δεν διορίζεται απευθείας από τα καθεστώτα αυτά.

Η φαλκίδευση, ο εκμαυλισμός και το ξεπούλημα της πολιτικής εξουσίας είναι μοναδικός.

Το βλέπουμε να αποτυπώνεται πολλές φορές, ακόμα χωρίς ντροπή σε φωτογραφίες. Η Δήμαρχος σέρνεται σε διαδρόμους υπουργείων, εκλιπαρεί διορισμένους γενικούς γραμματείς διάφορων υπουργείων για μικρο-διευθετήσεις, ελάχιστες οικονομικές στηρίξεις και υποσχέσεις.

Η «πρωθυπουργός» δηλαδή του Δήμου Κερκυραίων υπόκειται στον εξευτελισμό ενός διορισμένου γραφιά που βρίσκεται στη θέση αυτή για να εξυπηρετεί πολλές φορές αλλότρια συμφέροντα! Οποίος ξεπεσμός!

Κλασσικό παράδειγμα το ξεπούλημα της πολιτικής εξουσίας του Δήμου μας, η διαχείριση των απορριμμάτων.

Είπε ένας Γραφ(ι)άκος να μεταβιβαστεί διαχείριση και περιουσιακά στοιχεία του Δήμου στην Περιφέρεια και οι Νέο Δημοκράτες του Δημοτικού μας Συμβουλίου δεν είχαν καμία αντίρρηση! Κάποια τσαλιμάκια που κατά καιρούς έκαναν, τα έκαναν μόνο για τα μάτια του κόσμου.

Ποια; Η διαχείριση των απορριμμάτων! Ποιου; Του Δήμου μας! Από τα θεμελιώδη καθήκοντα

για τα οποία ιδρύθηκαν και λειτουργούν οι Δήμοι!
Που; Στην Περιφέρεια που δήθεν είναι περισσότερο ικανή να διεκπεραιώσει το έργο για το «συμφέρον των δημοτών» βεβαίως, βεβαίως!

Αυτή που θα προχωρούσε ταχύτατα τη δημοπράτηση και κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας των απορριμμάτων του… Δήμου!! Μετά δύο χρόνια κοντά, πλήρους ανικανότητας.. ξαναδημοπρατεί το έργο. Πού είναι οι κονδυλοφόροι που ορκίζονταν και εξαπέλυαν μύδρους κατά παντός που δήλωνε αντιρρήσεις στη δήθεν σοφία της κυβερνητικής απόφασης;

Ποια; Η Περιφέρεια που δεν είναι ικανή να διευθετήσει τους σηματοδότες και το φωτισμό δύο χιλιομέτρων της Εθνικής Παλαιοκαστρίτσας.
Αυτή που σε μήκος οδοστρώματος χιλίων τετρακοσίων μέτρων στην περιοχή Σολάρι, παρέλαβε χωρίς αιδώ και αισχύνη, δέκα οχτώ συστοιχίες σηματοδοτών που οι κύριοι σηματοδότες δεν λειτουργούν, αλλά λειτουργούν οι σηματοδότες στη μέση του πουθενά.
Αυτή που δεν μπορεί να διευθετήσει τη.. στάθμευση στην ίδια περιοχή!

Η Περιφέρεια που είναι τέλεια ανίκανη και ανύπαρκτη για την ολοκλήρωση της παραλιακής Γαρίτσας. Μια φωτογραφία που αποτυπώνει πλήρως την πορεία μας: κατάρρευση, διάλυση, εξευτελισμός και αδιαφορία.

Σε αυτή την Περιφερειακή Αρχή, ξεπουλήσαμε την πολιτική εξουσία της διαχείρισης των απορριμμάτων του.. Δήμου μας. Και μεταβιβάσαμε όλη την ανάλογη περιουσία των Δημοτών που αποκτήθηκε με το χρήμα και τον ιδρώτα τους.
Γιατί όμως αυτός ο εξευτελισμός των Δημοτών;
Γιατί, η Δήμαρχος σε μόνιμη στάση γονυκλισίας αναμένει εκ νέου το χρίσμα της υποψηφιότητάς της από το κόμμα της Ν.Δ.
Γιατί, δεν έχει αποδείξει ότι είναι προσωπικότητα αντάξια του ιστορικού Δήμου μας.
Γιατί, η δημοκρατική αντιπολίτευση, πλειοψηφική στην κοινωνία, είναι ανίκανη να ορθώσει ένα ενιαίο μέτωπο σε αυτή τη συντήρηση.

Εκτός από το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου που ένωσε δημοκρατικές δυνάμεις κάτω από ένα δημοκρατικό προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, ποτέ οι πλειοψηφικές κοινωνικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν και να ορθώσουν ένα συνολικό μέτωπο κατά της συντήρησης.

Πάντοτε το εγώ υπερίσχυε του εμείς και ουσιαστικά ο κατακερματισμός αυτών των δυνάμεων τροφοδοτεί δεκαετίες τώρα τον συντηρητισμό. Είναι ο ορισμός του πολιτικού ευνουχισμού.
Η συντήρηση γενικώς, πρεσβεύει την συγκέντρωση των πολιτικών εξουσιών στην κεντρική κυβέρνηση, το μοίρασμα του πλούτου στην πλουτοκρατία, ασφαλώς με αντίτιμο.

Όταν δεν υπάρχει αποκέντρωση εξουσίας πολιτικών αποφάσεων και παραγόμενου πλούτου, καμία ελπίδα ανάπτυξης και εκδημοκρατισμού της πατρίδας μας δεν μπορούμε να περιμένουμε. Εξαρτήματα και εργάτες της πλουτοκρατίας θα συνεχίσουμε να είμαστε.

Μη περιμένουμε να διαδηλώσει μαζικά ο Λαός κατά αντιλαϊκών μέτρων, όταν η λήψη αποφάσεων έχει μεταφερθεί στην κεντρική εξουσία. Αδυνατίζουν οι όποιοι αγώνες και αιτήματα στο δρόμο τους για την Αθήνα και εξαφανίζονται κάπου στο.. Ξυλόκαστρο!

Και συ Λαέ βασανισμένε, μη κάνεις τον ανήξερο και τον δήθεν. Το βόλεμά σου κοιτάς.
Τώρα, που στα μούτρα σου τα λέω, ψήφισε!

(*) ΜΠΟΥΚΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ-ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ