Γαλάτεια Ι. Βέρρα: Είναι άθλος να είσαι ποιήτρια την σήμερον ημέρα!

της Ελένης Δ. Χιόνη
Εγγραφείτε και αποκτήστε πρόσβαση στο αποκλειστικό μας περιεχόμενο!

21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Ποιος ασχολείται με την ποίηση την εποχή του απόλυτου υλισμού που ζούμε;

Και όμως! Η ποίηση υπάρχει!

Γιατί η ποίηση αποτελεί έναν πολύτιμο και πολυδιάστατο τρόπο έκφρασης, μια γλώσσα της ψυχής που αναπτύσσεται μέσα από τη φαντασία και τις εμπειρίες του ανθρώπου.
Η ποίηση δεν θα χαθεί ποτέ.
Ευτυχώς!
Η ποίηση βρίσκεται πάντα εδώ, δίπλα μας σε κάθε στιγμής της ζωής μας αρκεί να μάθουμε να την αναγνωρίζουμε.
Ανάμεσά μας, σε κάθε κοινωνία μικρή ή μεγάλη, υπάρχουν οι ποιητές και οι ποιήτριές της.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, δώσαμε στην Γαλάτεια Ι. Βέρρα (Μουσικολόγο – εκπαιδευτικό  -ποιητρια), 10 ερωτήσεις  και μοιραστήκαμε μαζί της, τις σκέψεις και τις εμπειρίες της γύρω από την τέχνη της ποίησης.

1. Πώς θα περιέγραφες τη σημασία της ποίησης στη σύγχρονη κοινωνία;

Φρονώ πως είναι ζωτική. Και τούτο διότι η ποίηση στον σύγχρονο κόσμο αποτελεί οξυγόνο, βαθιά παραμυθια, κραταιά υπόσταση, πηγή φωτός, βακτήρια αταλαντευτη, ισχύς ασάλευτη σε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα δισταγμων.

2. Ποια ήταν η μεγαλύτερη επιρροή σου στη δημιουργία του ποιητικού σου έργου;

Εντός μου επικρατεί μία ιδιαίτερη ευαισθησία η οποία ενεργοποιεί τον εσωτερικό μου οφθαλμό. Έτσι παρατηρώ σεπτά τον βίο των απλών ανθρώπων, το βασίλειο των παιδιών, την άμετρη τρυφερότητα των ηλικιωμένων. Μα και ο κόσμος των μύχιων αισθημάτων αποτελεί πάντοτε αφορμή δημιουργίας.

3. Πώς η ποίηση σου έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου;

Νιώθω πως ωριμάζω συγγραφικά και ανθρώπινα. Οι λέξεις μου χάριτι Θεού αποκτούν συν τω χρόνω βάθος και παρρησία. Νόημα και ποιότητα. Τόλμη και σεβασμό. Θάρρος και αποφασιστικότητα.

4. Πώς αντιμετωπίζεις την πρόκληση της εκφράσεως συναισθημάτων μέσω της ποίησης;

Η ποίηση ενθαρρύνει τον εξομολογητικό χαρακτήρα. Ανοίγει παράθυρα δροσερής έκφρασης. Αποφορτίζει συγκινησιακά. Ακόμα προφυλάσσει από ενέδρες καταστάσεων και προσώπων. Επιστεγαζει βέβαιες εκδοχές αληθούς βίου.

5. Πώς πιστεύεις ότι η ποίηση μπορεί να επηρεάσει την κοινωνία και την πολιτική;

Η ποίηση δεν φανερώνει κάτι κίβδηλο. Δεν υπόσχεται χωρίς αντίκρισμα. Μιλά άφοβα στο σήμερα και στο αύριο. Οι ιδέες της απηχούν παλμό ωραιότητας. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί έχει αμεσότητα και ευγένεια. Προσκαλεί λεπτά. Είναι ανοιχτή στην καλή προαίρεση και στην δεκτικοτητα των προσώπων.

* Το τελευταίο έργο της Γαλάτειας Βέρρα “Στις συνοικίες του απείρου” βρίσκεται σε όλα τα Βιβλιοπωλεία της Κεφαλονιάς και online.

6. Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ποιήτρια;

Οι προκλήσεις είναι πολλές. Επί παραδείγματι ο βηματισμός σε ένα άδηλο παρόν. Η αρετή και η διαφύλαξη της μέσα από τον λόγο. Το ατρόμητο μίας προσωπικής θέασης και τοποθέτησης. Η κατάθεση της ποιότητας του εσωτερου εαυτού χωρίς κλυδωνισμούς.Η μετάγγιση αξιών και ιδανικών σε ένα κόσμο που αλλάζει διαρκώς.

7. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να μεταφέρεις μέσω της ποίησης σου στο κοινό;

Επιθυμώ να ελκύσω το κοινό προς την ποίηση και να καταδείξω την αναγκαιότητα αυτής της συνάντησης. Πράγματι, είναι οδός αυθεντικότητας με τρόπο καταληπτό και δωρικό. Προβάλλει αφαιρετικά. Προικίζει πλούσια.

Παρουσίαση βιβλίου της ΓΑΛΑΤΕΙΑΣ ΒΕΡΡΑ στην ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, 2022

8. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να μεταφέρεις μέσω της ποίησης σου στο κοινό;

Η έλλειψη του δικαίου και η ευρύτερη και επικρατούσα ανισότητα δύναται να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο. Και αυτό είναι η ποίηση. Διότι η στιχουργική ατραπός μιλά στο κέντρο της ψυχής. Κινείται στοχευμένα και με διακριτή συνέπεια. Ορθώνει και προτάσσει το στέρνο στο ενάντιο καιρών επιδεικτικής ασάφειας.

9. Πώς η ποίηση σου αντιμετωπίζει θέματα όπως η κοινωνική αδικία και η ανισότητα;

Προσωπικά θα ήθελα η ποίηση μου να ταξιδέψει τον αναγνώστη. Να γιατρέψει τις πληγές. Να διανοίξει πάμφωτους ορίζοντες. Να κρατήσει σημαίνουσα συντροφιά. Να ισορροπήσει το βαθύτερο είναι. Να θρέψει ουσιαστικά τον πνευματικό οργανισμό.


10. Ποια είναι η σημαντικότερη επίδραση που ελπίζεις να έχει η ποίηση σου στον αναγνώστη;

Το να είναι κανείς ποιητής σε αυτούς τους καιρούς που ζούμε είναι άθλος. Μάλιστα, επιπροσθέτως θα το χαρακτήριζα σχοινοβασία. Τόσο λεπτή εργασία… Ακόμη ηρωισμός. Αδούλωτο φρόνημα. Πρωταθλητισμός! Στην ένοχη σιωπή της πραγματικότητας κραυγή!

Ποιά είναι η Γαλάτεια Βέρρα

Η Γαλάτεια Ι. Βέρρα γεννήθηκε το 1976 στην Πάτρα. Απόφοιτος του τμήματος μουσικών σπουδών του Α.Π.Θ. Εργάζεται ως μουσικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Κεφαλονιάς. Μιλάει αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά. Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας. Εχει εκδόσει 7 βιβλία. Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας καθώς και μέλος της Εταιρείας Κεφαλλήνων Λογοτεχνών.Γράφει ποιήματα, στίχους, παίζει πιάνο, τραγουδάει. Το βιβλίο “στις συνοικίες του απείρου” είναι η έβδομη ποιητική της συλλογή.

Η Γαλάτεια Ι. Βέρρα, είναι ένα πολυτάλαντο άτομο, μια δασκάλα που θα ήθελε το κάθε παιδί να έχει. Μια Κυρία που αγαπάει πολύ την Κεφαλονιά και τους Κεφαλονίτες. Ζεί, εργάζεται και δημιουργεί στο νησί μας.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για την Κεφαλονιά που ονειρευόμαστε!
Λ. Βεργωτή 50, Αργοστόλι
Τηλ. Κέντρο: 26712 00130, Studio: 2671023000
Fax: 26712 00131

© 2016-2023 kefaloniapress.gr. Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος. Μέλος του Μητρώου Online Media. Αρ. Μητρώου 13639