Το Σάββατο το απόγευμα παρακολουθήσαμε μια εξαιρετική ημερίδα που διοργάνωσαν τα Φροντιστήρια ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ Αργοστολίου με θέμα  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της LABORA Σύμβουλοι Εκπαίδευσης (www.labora.gr).

Δεκάδες παιδιά και γονείς προσήλθαν στην αίθουσα του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και την επιλογή του Πανεπιστημίου ή της Σχολής.

Ομιλητής του σεμιναρίου ήταν ο κ. Γιώργος Γατούδης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Καριέρας.

Γιώργος Γατούδης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Καριέρας.

Αν και μακράν των ενδιαφερόντων μου ο επαγγελματικός προσανατολισμός, για δημοσιογραφική κάλυψη ήμουν εκεί,  εν τούτοις η ομιλία του κ. Γατούδη μου άνοιξε νέους ορίζοντες για το πως και το γιατί έχει διαμορφωθεί σήμερα η αγορά εργασίας και κυρίως ποιο είναι το μέλλον της.

Παιδιά και γονείς παρακολουθούσαν με αμείωτο ενδιαφέρον την ομιλία και τις διαφάνειες που την ενίσχυαν και πιστεύω ότι πήραν απαντήσεις στις ερωτήσεις τους, στις αμφιβολίες τους και στο μεγάλο ερώτημα που κατακλύζει τις σκέψεις των 16χρονων μαθητών «Τι επάγγελμα να επιλέξω»..

“Μη ντρέπεστε να με ρωτήσετε , είπε σε κάποια στιγμή, ποιο επάγγελμα θα μου φέρει πολλά λεφτά με λίγη δουλειά» και τα παιδιά ξέσπασαν σε γέλια.

Με παραδείγματα από καριέρες διάσημων επαγγελματιών του έδειξε ότι πολλοί δισεκατομμυριούχοι δεν κάνουν καν το επάγγελμα που σπούδασαν. Το χαρακτηριστικό τους είναι η «προσαρμοστικότητα»..

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του στάθηκε στους τυχόν κινδύνους που αντιμετωπίζουν επαγγέλματα από την εισβολή της τεχνητής νοημοσύνης για να τους αποδείξει ότι ο άνθρωπος είναι αυτός που δημιούργησε την τεχνητή νοημοσύνη , χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε.

Το ότι ένα παιδί, κορίτσι ή αγόρι, καλείται στην ηλικία των 15 ετών να επιλέξει ένα επάγγελμα ζωής είναι πολύ σκληρό. Αγχώνει και πανικοβάλει τα παιδιά.

Ο εισηγητής όμως τους ξεκαθάρισε πως αυτό που πρέπει να επιδιώκουν στην επαγγελματική τους ζωή είναι η συνεχής αναζήτηση , η συνεχής βελτίωση του επαγγέλματός του ή άλλων που θα επιλέξουν στην πορεία.

Τα φροντιστήρια ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ Αργοστολίου έχουν συγκροτήσει ένα ερωτηματολόγιο το οποίο βοηθάει πολύ τους μαθητές και τις μαθήτριες να κατανοήσουν τι σημαίνει επαγγελματικός προσανατολισμός και πως να επιλέξουν τη Σχολή που καλύπτει τα ενδιαφέροντά τους.

Παρόλο που καθημερινά διαβάζω δεκάδες δημοσιεύσεις για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας , για τους κινδύνους και τις ευκαιρίες της τεχνητής νοημοσύνης και άλλα παρόμοια,  η ομιλία του κ. Γατούδη, η 10ετής πείρα του ως σύμβουλος εκπαίδευσης και καριέρας , πρόσφερε νέα εργαλεία ανάλυσης.

Η ευελιξία στο καινούργιο, το ανοικτό μυαλό στα τεχνολογικά επιτεύγματα και η επαγγελματική ηθική, είναι η συνταγή για πετυχημένες καριέρες με ικανοποιημένους ανθρώπους.

Τα φροντιστήρια ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ φαίνεται ότι διαθέτουν την πείρα και τα εργαλεία να οδηγήσουν τα παιδιά να αγγίξουν τα όνειρά τους , να τα πραγματοποιήσουν αλλά και να τα αλλάξουν χωρίς φόβο.

Ελένη Δ. Χιόνη

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!