Από που και ως που η γεώτρηση των Ομαλών χαρακτηρίστηκε από το Δήμο “κατεπείγουσα λόγω Ιανού”;

559

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που μας απασχολεί η γεώτρηση στην θέση «Λάμπη» των Ομαλών.  Πολυτάραχο αυτό το έργο! Να σας υπενθυμίσουμε ότι ήταν ένα από τα δυο έργα που ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος στα Ομαλά (το άλλο είναι ο δρόμος του Φαγιά), τα οποία λειτούργησαν ως δικαιολογία της αποστασίας του Σπύρου Ματιάτου από την παράταξη του Αλέξανδρου Παρίση προς την παράταξη του Θεόφιλου.  Λόγω ευγνωμοσύνης ένα πράγμα!

Σήμερα λόγω σημαντικών εξελίξεων θα ασχοληθούμε για το έργο της γεώτρησης, θέτοντας προς απάντηση κάποια ερωτηματικά. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αρνητές του έργου, αντίθετα. Όμως το πως πραγματοποιείται ένα έργο και τι κανόνες ακολουθούνται , πάντα μας απασχολούσε και θα μας απασχολεί στην κριτική μας προς δήμους και Περιφέρεια.

Το ιστορικό της γεώτρησης

  • 16/9/2020 το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου με την 268/20020 απόφασή του (ΑΔΑ: ΨΤΥΠ46ΜΓΤΤ-85Κ) κάνει την « Έγκριση και Αποδοχή της μελέτης του έργου :«Αξιοποίηση Υφιστάμενης Γεώτρησης στη θέση «ΛΑΜΠΗ» Δημοτικής Ενότητας Ομαλών Δήμου ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ».
  • 29/9/2020 ο Δήμος Αργοστολίου με το αρ. πρωτ. 18277/29-9-2020 έγγραφό του προς το υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής υποβάλλει  αίτημα χρηματοδότησης του έργου.
  • 7/10/2020 Ο Υπουργός Ναυτιλίας με την αρ. πρωτ. 4121.41-03/ 2874/ 2020 απόφασή του (ΑΔΑ: 6ΩΦ84653ΠΩ-11Δ) εγκρίνει την επιχορήγηση του Δήμου Αργοστολίου με το ποσόν των 669.600 € για την υλοποίηση του έργου της αξιοποίησης της γεώτρησης

Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα ερωτηματικά

  • 25/11/2020, δύο μήνες μετά τον Ιανό και 1 ½ μήνα από την έγκριση της επιχορήγησης , ο Σπύρος Ματιάτος με το αρ. πρωτ. 23789/25-11-2020 έγγραφο του ζητάει «την άμεση υλοποίησης του έργου, καθότι υπάρχουν συχνές διακοπές υδροδότησης μετά το πέρασμα του κυκλώνα «Ιανού» !

Ερώτηση πρώτη: Υπάρχει έγγραφο, απόφαση ή οτιδήποτε άλλο της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου που να αξιολογεί και να αποδέχεται τους ισχυρισμούς του κ. Ματιάτου με το οποίο να καταφαίνεται η αναγκαιότητα να ενταχθεί στις διαγωνιστικές εξαιρέσεις ;

  • στις 9/6/2021 ( 6 ½ μήνες από το έγγραφο Ματιάτου) η οικονομική επιτροπή αποδέχεται την εισήγηση του δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου η οποία έγινε με βάση το  έγγραφο του Ματιάτου, και αποφασίζει μεταξύ των άλλων :

1.. Την προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση (λόγω κατεπείγουσας ανάγκης)

  1. Την εξουσιοδότηση προς τον Δήμαρχο Αργοστολίου για την αποστολή προσκλήσεων σε συγκεκριμένους οικονομικούς φορείς (εργολάβους) για υποβολή προσφορών για την εκτέλεση του έργου και την υπογραφή της σύμβασης και
  2. Τον ορισμό επιτροπής για την αξιολόγηση των προσφορών που όλως συμπτωματικά είναι τα ίδια πρόσωπα με όλες τις ανάλογες διαδικασίες για τα ΙΑΝΟπληκτα έργα.

Ερώτηση δεύτερη: Στην εισήγηση της αναπλ. προϊσταμένης Δ.Τ.Υ. στην οικονομική επιτροπή ως αιτιολογία της εξαιρετικά επιλεγείσας διαδικασίας της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση αναφέρεται ότι «υφίστανται ειδικές περιστάσεις, λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή, και δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες» .

  • Είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη αιτιολογία χρησιμοποιείται καρμπόν ΣΕ ΟΛΑ τα έργα που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ και αποδεδειγμένα υπέστησαν ζημιές από τον Ιανό;
  • Πως μπορεί να αιτιολογηθεί ότι χρησιμοποιείται μια εξαιρετική διαδικασία για δημοπρασία δημοσίου έργου το οποίο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ σχέση με το φαινόμενο Ιανός και μάλιστα μετά από … ένα χρόνο, χρησιμοποιώντας εμφανώς τυποποιημένα επιχειρήματα του τύπου «δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες»;
  • Να υποθέσουμε ότι ένα χρόνο μετά τα Ομαλά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν «συχνές διακοπές υδροδότηση» έτσι ώστε να είναι επιτακτική η ανάγκη σήμερα της χρήσης κατεπειγουσών διαδικασιών δημοπράτησης» ;
  • Τι κατεπείγουσα ανάγκη -που σχετίζεται μάλιστα με τον Ιανό- μπορεί να υπάρχει για να δημοπρατηθεί με εξαιρετικές διαδικασίες ένα έργο που θα καλύπτει διαχρονικές ανάγκες υδροδότησης των κατοίκων και μάλιστα όταν η εξασφαλισμένη πίστωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας ήταν ξεχασμένη για … οκτώ (8) ολόκληρους μήνες ; (και μετά θυμηθήκαμε το κατεπειγον!)

Η ένστασή μας αφορά πρώτα την διαδικασία που ο Θεόφιλος επιλέγει για ένα έργο που μόνο κατεπείγον δεν είναι , και η οποία (διαδικασία) ναι μεν επιτρέπεται από το νόμο αλλά δύσκολα πείθει όταν χρησιμοποιείται εμφανώς και προκλητικά ως πρόσχημα … «η κατεπείγουσα ανάγκη» λόγω ΙΑΝΟΥ που έγινε πριν ένα χρόνο και για την οποία λήγει σήμερα Παρασκευή 17 του μήνα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 Γιατί επέλεξαν κατεπείγουσα διαδικασία

 Όταν ένα έργο χαρακτηριστεί «κατεπείγον» ο ανάδοχος του έργου βγαίνει με συνοπτικές διαδικασίες, δίχως δημοσιότητα . Η επιλογή του θα γίνει ανάμεσα σε 3-4 εργολάβους που αποφασίζει ο δήμαρχος. Το παράξενο είναι ότι στις περισσότερες από αυτές τις διαδικασίες οι εκπτώσεις που προσφέρουν οι επιλεγμένοι εργολάβοι είναι μονοψήφιες! Ούτε το 10% δεν αγγίζουν!!

Τα επιχειρήματα που διαβάζουμε σε όλους τους διαγωνισμούς των ΙΑΝΟπληκτων έργων,  ότι «δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες …λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή οπότε και δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες»  όταν χρησιμοποιούνται σε έργα όπως αυτό της γεώτρησης των Ομαλών δημιουργούν απορίες και ανησυχίες για το πόσο εξασφαλίζονται τα συμφέροντα του δήμου.

 Πώς να το κάνουμε,

είναι πρόκληση να χρησιμοποιείται  ο κυκλώνας ΙΑΝΟΣ για ένα έργο άσχετο με τις επιπτώσεις που δημιούργησε .

Είναι πρόκληση τόσους μήνες μετά τον ΙΑΝΟ να επικαλείται ο δήμαρχος κατεπείγουσες ανάγκες…. λόγω ΙΑΝΟΥ!!

Τι κάνανε τόσους μήνες; Γιατί δεν έβγαινε το έργο σε δημοπρασία; Tα χρήματα υπήρχαν απο το Υπουργείο

Μήπως αργήσαμε μέχρι να βρεθεί ο πλέον κατάλληλος εργολάβος ; Και ποια είναι τα κριτήρια για τον «κατάλληλο εργολάβο» και ποιός τα προσδιορίζει;

Γιατί δεν δημοσιευετε τα κριτήρια για να ξέρουν όλοι οι εργολάβοι τα προσόντα που πρέπει να έχουν για να πάρουν ένα έργο με κατεπείγουσες διαδικασίες;

Το συμπέρασμα: Οι κατεπείγουσες διαδικασίες προσφορών απο περιορισμένο αριθμό εργολάβων  δεν  εξασφαλίζουν τις πλέον συμφέρουσες τιμές για τους Δήμους, δεν προστατεύουν το δημόσιο χρήμα απο σπατάλες. Για αυτούς τους λόγους και οι αντιρρήσεις μας για τις διαδικασίες του έργου της γεώτρησης των Ομαλών.

Kefaloniapress

(ΥΓ Η φωτογραφία δεν έχει σχέση με το θέμα)

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις