Oxford Economics: Πού βρίσκονται οι κορυφαίες πόλεις στον κόσμο

Σύνταξη: tourismtoday.gr

33

Οι πόλεις είναι η καρδιά του ανθρώπινου πολιτισμού, όπου η καινοτομία, η διαφορετικότητα και η πρόοδος συγκλίνουν. Ωστόσο, οι περίπλοκες αστικές δυναμικές συχνά θολώνουν το τοπίο ως προς το τι πραγματικά καθορίζει την επιτυχία τους.

Ο νέος Παγκόσμιος Δείκτης Πόλεων της Oxford Economics έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση.
Καλύπτοντας τις 1.000 μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο, αξιολογεί τις αστικές οικονομίες σε ένα ευρύ φάσμα μετρήσεων.
Αναλύοντας τους πέντε παράγοντες σε οικονομία, ανθρώπινο κεφάλαιο, ποιότητα ζωής, περιβάλλον και διακυβέρνηση, παρέχει μία σαφή εικόνα των δυνατών και αδύναμων σημείων κάθε πόλης.

Οι 10 κορυφαίες πόλεις του 2024

Οι κορυφαίοι προορισμοί στον Παγκόσμιο Δείκτη Πόλεων έχουν υψηλές βαθμολογίες και στις πέντε κατηγορίες.

Όχι μόνο παρέχουν σημαντικές οικονομικές συνεισφορές στην παγκόσμια οικονομία, αλλά αποτελούν κόμβους εκπαίδευσης και επιχειρηματικής καινοτομίας και επενδύουν στην υποδομή που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση υψηλής ποιότητας ζωής.
Δίνουν επίσης προτεραιότητα σε πολιτικές που εστιάζουν στο περιβάλλον και τη χρηστή διακυβέρνηση.

Κορυφαία στην κατάταξη το 2024 είναι η Νέα Υόρκη, ακολουθούμενη από το Λονδίνο. Και οι δύο πόλεις έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στις κατηγορίες Οικονομικά και Ανθρώπινο Κεφάλαιο, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου του ρόλου τους ως παγκόσμιοι κόμβοι για τα οικονομικά, τις επιχειρήσεις και την εκπαίδευση.

Η Νέα Υόρκη έχει τη μεγαλύτερη οικονομία μετρό στον κόσμο και το Λονδίνο την τέταρτη μεγαλύτερη. Ομοίως, και οι δύο πόλεις διαθέτουν από τα περισσότερα πανεπιστήμια και εταιρικά κεντρικά γραφεία, τονίζοντας και πάλι τη σημασία τους σε παγκόσμιο επίπεδο στον κόσμο των επιχειρήσεων και της εκπαίδευσης.

Όπως αναδεικνύεται από τις βαθμολογίες τους, οι πόλεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι πολύ κοντά στο σκορ.

Oxford Economics: Πού βρίσκονται οι κορυφαίες πόλεις στον κόσμο

  • Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  • Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
  • Σαν Χοσέ, ΗΠΑ
  • Τόκιο, Ιαπωνία
  • Παρίσι, Γαλλία
  • Σιάτλ, ΗΠΑ
  • Λος Ατζελες, ΗΠΑ
  • Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
  • Μελβούρνη, Αυστραλία
  • Ζυρίχη, Ελβετία
Πηγή: Oxford Economics

Οι υπόλοιποι από τους πέντε πρώτους -το Σαν Χοσέ, το Τόκιο και το Παρίσι- δεν θεωρούνται όμοιοι, αλλά μοιράζονται χαρακτηριστικά που οδηγούν την επιτυχία τους στον δείκτη. Και οι τρεις έχουν κορυφαίες βαθμολογίες στα Οικονομικά, αν και για διάφορους λόγους.

Η βαθμολογία του Σαν Χοσέ ενισχύεται από την πόλη που έχει τα υψηλότερα επίπεδα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο, μακράν.
Το Τόκιο έχει πολύ χαμηλότερα επίπεδα ΑΕΠ σε όρους ανά άτομο, αλλά σε απόλυτες τιμές, η οικονομία του είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο.
Το Παρίσι διαιρεί τη διαφορά, με υψηλότερο συνολικό ΑΕΠ από το Σαν Χοσέ και υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από το Τόκιο.

Επίσης, έχουν καλή απόδοση στην κατηγορία ανθρώπινο κεφάλαιο. Για παράδειγμα, το Τόκιο και το Παρίσι φιλοξενούν πολλά πανεπιστήμια και εταιρικά κεντρικά γραφεία. Και ως το σπίτι της Σίλικον Βάλεϊ, το Σαν Χοσέ φιλοξενεί επίσης πολλά κεντρικά γραφεία, αλλά η δύναμή του σε αυτή την κατηγορία προέρχεται από το ότι έχει ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια κατοίκων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό στον κόσμο.
Οι κορυφαίες βαθμολογίες ποιότητας ζωής ανεβάζουν επίσης το Σαν Χοσέ και το Παρίσι στην κατάταξη, με το Παρίσι να επωφελείται ιδιαίτερα από μια πληθώρα από αξιοθέατα και τοποθεσίες παγκοσμίου φήμης.

Στην πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Σιάτλ, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, η Μελβούρνη και η Ζυρίχη. Για τις τρεις πόλεις των ΗΠΑ, οι βαθμολογίες τους καθορίζονται κυρίως από την υπερβολική οικονομική επιρροή τους. Και οι τρεις έχουν υγιείς τομείς τεχνολογίας που οδηγούν την ανάπτυξη του ΑΕΠ, αν και το Σιάτλ και το Λος Άντζελες λαμβάνουν επίσης σημαντικές συνεισφορές από τις βιομηχανίες αεροδιαστημικής.

Ενώ η Μελβούρνη και η Ζυρίχη έχουν υψηλές βαθμολογίες στα Οικονομικά σε παγκόσμιο επίπεδο, ακολουθούν τις υπόλοιπες στο top 10 αυτής της κατηγορίας. Αντίθετα, οι βαθμολογίες τους οδηγούνται από ισχυρά αποτελέσματα στις άλλες κατηγορίες.

Η κατάταξη της Μελβούρνης προέρχεται εν μέρει από την κορυφαία βαθμολογία της για το περιβάλλον. Η πόλη επωφελείται από την καλή ποιότητα του αέρα, τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα και το λιγότερο ασταθές κλίμα.

Οι επιδόσεις της Ζυρίχης, από την άλλη πλευρά, είναι χάρη στην πόλη που έχει την καλύτερη βαθμολογία ποιότητας ζωής από οποιαδήποτε πόλη στη συνολική πρώτη 10άδα. Τα εισοδήματα και το προσδόκιμο ζωής είναι υψηλά και η τοποθεσία της πόλης—φωλιασμένη ανάμεσα στις Άλπεις και τη λίμνη της Ζυρίχης— προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
Τόσο η Μελβούρνη όσο και η Ζυρίχη έχουν επίσης τις καλύτερες βαθμολογίες διακυβέρνησης στο σύνολο των κορυφαίων 10, με γνώμονα τους ισχυρούς θεσμούς και την πολιτική σταθερότητα της Αυστραλίας και της Ελβετίας.

Οι διαφορετικές διαδρομές προς το top 10

Η ποικιλομορφία στα χαρακτηριστικά των κορυφαίωνπεριοχών στον Παγκόσμιο Δείκτη Πόλεων του 2024 υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει ενιαία φόρμουλα για να γίνεις κορυφαία πόλη παγκοσμίως.

Η μεγαλύτερη πόλη, η Νέα Υόρκη, έχει πληθυσμό πάνω από 20 εκατομμύρια, ενώ η μικρότερη, η Ζυρίχη, έχει μόνο 1,6 εκατομμύρια. Οι 10 κορυφαίες πόλεις βρίσκονται σε τέσσερις ηπείρους.
Μερικοί είναι κόμβοι χρηματοδότησης ή τεχνολογίας και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες στην εκπαίδευση.

Τα διαφορετικά μονοπάτια που ακολουθούν όλες αυτές οι πόλεις για να επιτύχουν την κατάστασή τους στο top 10 υπογραμμίζουν τη σημασία της δυνατότητας σύγκρισης αστικών περιοχών σε όλο τον κόσμο σε μια σειρά διαφορετικών διαστάσεων.

Το 2023, οι 1.000 μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο αντιπροσώπευαν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ και πάνω από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!